Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 01.09.2010.
12:00
Ž. Marković - Vesti A

To mi je hvala što sam izručivao!

Bivši direktor policije Republike Srpske (RS) Dragomir Andan, koji je u ponedeljak počeo štrajk glađu pred zgradom Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Banjaluci, tvrdi da namerava da ide do kraja i da će, ako mu se ne vrate njegovi lični dokumenti, sa lokacije gde štrajkuje, otići samo na nosilima!

Andan, koji se na štrajk glađu odlučio jer mu OHR tri godine, nakon što su mu oduzeti, nije vratio lične dokumente, kaže da hoće da živi kao i svi normalni ljudi koji imaju pravo na slobodu kretanja.

Dragomir Andan


- Razlog zašto sam počeo protest je što su me OHR, ta kvazi-institucija i tadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, pre tri godine, nasilno smenili sa mesta direktora policije i oduzeli mi lične dokumente, a sve pod izgovorom da sam član mreže podrške Radovana Karadžića. Iako je Karadžić uhapšen posle moje smene niko iz OHR-a mi se već tri godine nije obratio, ali ni odgovorio na 14 pisama u kojima sam tražio odgovor zašto sam još uvek na "crnoj listi".


Da li su vam, tri godine nakon tog čina, jasni razlozi zbog kojih ste uklonjeni sa mesta direktora policije?


- Lajčak me je smenio 10. jula 2007. godine sa obrazloženjem da sam deo podrške Karadžića i da zastrašujem novinare koji žele da otkriju gde se on krije. To je smešno. Postao sam direktor policije 2004. godine kako bih pokrenuo saradnju Republike

Dodik bez uticaja

 

Jeste li tražili pomoć od institucija RS?

 

- Kucao sam na sva moguća vrata, a sa celom situacijom upoznao sam čak i premijera RS Milorada Dodika. Primio me je i saslušao, ali mi je posle sastanka rekao da su njemu ruke vezane kada su u pitanju odluke OHR-a, odnosno da mi ne može pomoći. Cenim to što je bio iskren i što me nije zavlačio praznim obećanjima.

Srpske sa Haškim tribunalom i počeo sa hapšenjem ratnih zločinaca sa područja RS. Za svoga mandata uspeo sam sa svojim ljudima da izručim 11 osoba Haškom tribunalu, od kojih se pet samostalno predalo MUP-u RS, a šest u saradnji sa srpskom BIA. I na kraju svega, ja budem optužen da skrivam ratne zločince!
 

Znate li zašto vam nisu vraćena lična dokumenta?


- Ne znam, jer mi niko ne odgovara na pisma. Nakon što su mi oduzeti svi identifikacioni dokumenti iz BiH, ostao sam u RS, iako imam i dokumenta Srbije, čiji sam državljanin. Nisam hteo da napustim Banjaluku sa srbijanskim dokumentima, jer bi to značilo da prihvatam poraz i da sam kriv, a nisam. Iako mi je porodica u Beogradu, tu mislim na suprugu Nadu i dva sina, odlučio sam da ostanem u Srpskoj i da se borim protiv srbomrzaca iz OHR-a. Iz Srpske ću da odem sa vraćenim dokumentima ili u kovčegu, ali neću dopustiti OHR-u da se poslednji smeje.


Kako je vaša porodica reagovala na odluku o stupanju u štrajk glađu?


- Mlađi sin je veoma emotivno to prihvatio i molio me da ne štrajkujem, ali sam mu objasnio da to jednostavno moram da uradim. Supruga Nada je htela odmah da dođe u Banjaluku, ali sam joj rekao da ostane u Beogradu sa decom, jer ovako ću biti koncetrisaniji na štrajk nego da su oni tu.
 

Do kada ćete štrajkovati?


- Sve dok mi se neko iz OHR-a ne obrati i objasni zašto sam još na "crnoj listi". Nemam nameru da odustanem.

Dodik: Siledžije iz OHR-a


Predsednik Vlade RS Milorad Dodik podržao je Andanov štrajk glađu.


- OHR je, očigledno, nehumana i nasilnička organizacija i Andan je potpuno u pravu i žao mi je što je došao u ovu poziciju. Pridružujem mu se u traženju njegove pravde, kao i svih onih koji su tako bezočno bili smenjeni od OHR-a - rekao je Dodik.
Iz OHR-a je saopšteno da ne postoje nove okolnosti koje bi opravdale ukidanje sankcija.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.09.2010. 12:03
Sve su to lopovi,zao mi je covjeka koji se na taj nacin mora boriti za osnovno sto svaki covjek u zivotu treba da ima -SLOBODU...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online