Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.04.2019.
23:57
blic.rs, Vestionline A

Dodik: Zvizdićeva ideja suluda

Od ideje Denisa Zvizdića da se, zbog migranata, postavi žičana ograda na granici sa Srbijom nema ništa, odgovara srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik.

EPA/STEPHANIE LECOCQ
Milorad Dodik

Čim je čuo šta je Zvizdić izjavio zbog procena da stiže dosad najveći migrantski talas, Dodik je poručio i da je protiv slanja Oružanih snaga BiH na dodatno obezbeđivanje granice, što je i zatraženo. Kada je reč o Republici Srpskoj za bezbednost će se, kaže Dodik, pobrinuti rezervni sastav policije koji će ubrzo dobiti MUP Republike Srpske.

- Na delove gde je RS odgovorna na dispozicijama koje to predviđaju zakon i propis, mi ćemo kontrolisati situaciju, mi nismo opredeljeni da u RS pravimo kampove ni bilo šta drugo, razumemo da su ti migranti u tranzitu i da idu na najbliže destinacije, u ovom slučaju Bihać, da mogu da pređu u EU - kaže Dodik.

Vlasti Unsko-sanskog kantona odavno tvrde da se sa nivoa zajedničkih institucija zakazalo kada je migrantska kriza u pitanju, a to tvrde i stručnjaci za bezbednost. Veruju da od početka priliva migranta nije postojala želja da se sa tim problemom ozbiljno uhvati u koštac. Tako je, praktično, BiH postala jedina zemlja u okruženju koja nije organizovano sprečavala nelegalan ulazak migranata na svoju teritoriju.

- Potrebno je samo da se obezbedi institucionalna saradnja na zahtevnom nivou, a inicijativa za takvu saradnju nisu došle na vreme od nadležnih organa i institucija iz BiH, čiji je osnovni zadatak bio da brinu o bezbednosti granica i obezbeđivanje da granica ne bude prohodna - ističe Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbednost i zaštitu.

Da je granica i te kako prohodna, najbolje znaju u Unsko-sanskom kantonu. Traže da u roku od mesec dana migranti budu izmešteni iz prihvatnih centara "Bira" i "Miral" i da se oni zatvore. Na te zahteve niko im nije odgovorio.

Kakav je odnos prema tom problemu govori i podatak da je sednica Parlamenta BiH prekinuta zbog nedostatka kvoruma baš kada je trebalo da bude reči o najavama da pristiže najveći broj migranata do sada. Za to vreme, u Unsko-sanskom kantonu strahuju zbog zdravstvene situacije ali i narušene bezbednosti jer broj krivičnih dela koja čine migranti raste.

- Od januara do marta, legitimisano je 6.600 migranata a izvršena su 79 krivična dela i na stotine prekršajnih dela koji su počinili migranti - kaže Mustafa Ružnić, premijer USK.

Ukoliko Grčka otvori granice i pusti na desetine hiljada migranata, BiH će tek da bude u problemu. Procene govore da ako samo trećina onih koji su trenutno u Grčkoj krene prema EU preko BiH, ovde može da se očekuje oko 25 hiljada migranata. Ni sa ovih blizu četiri hiljade, koliko ih je trenutno u BiH, nadležni sa nivoa zajedničkih institucija ne mogu da se izbore.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online