Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.12.2017.
16:11
dojče vele, Vestionline A

Špigl: Hrvatska žali - za ratnim zločincem

Nemački nedeljnik "Špigl" u onlajn izdanju objavio je tekst pod nazivom "Hrvatska žali - za ratnim zločincem" povodom samoubistva hrvatskog generala Slobodana Praljka u Haškom tribunalu.

Tanjug/AP
Slobodan Praljak - žrtva ili zločinac?

"Dojče vele" prenosi da je u tekstu opisano kako je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović prekinula posetu Islandu i vratila se u Hrvatsku kada je saznala za Praljkovo samoubistvo, kao i da je u hrvatskom parlamentu održan minut ćutanja za Praljka  i sve žrtve rata .

Navodi se da su osim toga  mnogi hrvatski mediji pisali o hrabrom komandiru sa tri diplome, kao i da je u nekim publikacijama koje su poznate kao kritične pridev sporan bio otprilike najoštriji kada je reč o Praljku.

- Ali, istina glasi: Slobodan Praljak je bio ratni zločinac. Kao privremeni šef generalštaba armije bosanskih Hrvata u ratu u Bosni znao je za masakre, ubistva i progone. Bio je i jedan od glavnih počinilaca "udruženog zločinačkog poduhvata" sa ciljem da se deo Bosne i Hercegovine etnički očisti i pripoji Hrvatskoj, poduhvata koji je naredio tadašnji hrvatski predsedik Franjo Tuđman - stoji u "Špiglovom" tekstu.

Navodi se da je "Praljak bio jedna od mnogih, na sumnjiv način, blještavih figura ratova u bivšoj Jugoslaviji".

- Sin visokog funkcionera jugoslovenske tajne službe, studirao je elektrotehniku, filozofiju i pozorišne nauke i dugo je radio kao režiser. Kada 1991. počeo rat protiv Hrvatske, prijavio se kao dobrovoljac i brzo napravio karijeru u hrvatskoj armiji, kao i u armiji bosanskih Hrvata - piše u članku.

Navodi se i da je po njegovom naređenju 9. novembra 1993. uništen svetski poznat Stari most u Mostaru, koji je na Balkanu bio simbol mirnog suživota vera i nacionalnosti.

Kada je protiv njega podignuta optužnica zbog ratnih zločina dobrovoljno se predao Haškom sudu 2004. I otada je u zatvoru.

U zatvorskoj jedinici Haškog tribunala u Ševeningenu napisao je 18 knjiga i radio na svojoj ulozi heroja i patriote, stoji u tekstu.

"Špigl" navodi da je presudom Haškog suda Hrvatska zapravo zbog uloge Tuđmana proglašena za agresora. 

- Ali, to je u suprotnosti sa jednim od najsvetijih zakona hrvatske države prema kojem je hrvatska nacija bila isključiva žrtva jugoslovensko-srpsog napadačkog rata - piše nemački magazin u onlajn izdanju, prenosi Dojče vele.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online