Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.09.2017.
18:49
Vestionline, Tanjug A

Dojče vele: Srbija i Crna Gora lideri pristupnog procesa

"Budućnost Evropske unije je više od 27 zemalja-članica", kaže predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, ali ostaje pitanje da li će ta budućnost da počne do 2025. i kako će se zemlje Zapadnog Balkana grupisati na vratima Unije, piše Dojče vele.

EPA/PATRICK SEEGER
Junker je prvi put konkretizovao vremenski okvir i imenovao prve kandidate za članstvo u Uniji

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker iskupio se ovoga puta i Zapadnom Balkanu i politici proširenja. Za razliku od vremena s početka mandata kada je širom regiona bio citiran njegov - ispostavilo se realan, ali emotivno prihvaćen "petogodišnji embargo" na ulazak novih članica u EU, navodi Dojče vele, Junker je ovoga puta u svom govoru o "stanju Unije", najavio nova članstva u budućnosti. 

I ne samo to, on je proširenje predstavio kao instrument stabilnosti EU i izjednačio ga sa Zapadnim Balkanom.

Možda još i važnije, u svom pismu o namerama Evropske komisije do kraja mandata 2019. godine, predsednik Junker prvi put je konkretizovao vremenski okvir i imenovao prve kandidate za članstvo u Uniji. 

Prema njegovim rečima, sa "perspektivom do 2025. godine" radiće se na strategiji uspešnog pristupanja Srbije i Crne Gore kao vodećih kandidata na Zapadnom Balkanu, sa posebnim težištemtem na vladavini prava, osnovnim pravima, borbi protiv korupcije i opštoj stabilnosti regiona.

I dok s jedne strane stižu komentari da iskusni predsednik Evropske komisije zapravo nije rekao ništa novo, a to je da proširenja za vreme njegovog mandata svakako neće biti, drugi insistiraju na opštem pozitivnom tonu Junkerovih reči koje, sada obuhvativši i Zapadni Balkan, u fokusu imaju politiku integracija i širenja EU kao pobedu nad razjedinjavanjem i osipanjem.

To da se Zapadni Balkan vratio u fokus Evropske unije bila je poruka Brisela tokom cele ove godine. S jedne strane, ta pažnja je posledica ponovnog jacanja i sređivanja stvari unutar Unije koja, nakon godina neprestanih kriza, polako staje na noge. S druge strane, ta pažnja je izazvana i rastom tenzija i kriza unutar regiona. 

Imajući u vidu činjenicu da, ako EU ide bolje, bolja ce biti i perspektiva za Zapadni Balkan, evropski analitičari upozoravaju da, ako se Evropska unija vrati u neko "krizno stanje", to može ponovo da promeni i Junkerov okvir za proširenje, navodi Dojče vele.

- S obzirom na sva dosadašnja odlaganja, taj proces bi trebalo što pre da rezultira novim članstvima. Istovremeno on mora da zadovolji očekivanja zemalja-članica, ali i da donese stvarne i održive rezultate na Balkanu - kaže za Dojče vele Korina Stratulat iz Centra za evropsku politiku u Briselu.

U ovom trenutku bar, Srbija i Crna Gora slove za lidere pristupnog procesa, navodi Dojče vele. 

Predsednik Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan kaže da će tokom sledećeg mandata Evropske komisije i Evropskog parlamenta (2019-2025) "Srbija kucati na vrata EU, a EU je neće pustiti dugo da čeka". 

Isto važi i za Crnu Goru, smatra Kukan i naglašava da Žan-Klod Junker nije bez razloga i tim redom naznačio Srbiju i Crnu Goru kao vodeće kandidate za članstvo u EU.

- Prognoziranje i licitiranje datumima u politici vrlo je varljiv zadatak i namerno sam napravio razliku izmedu "kucanja na vrata" i "prolaska kroz vrata" Evropske unije. Želim da ohrabrim naše prijatelje, ali i da budem realan - kaže Kukan, prenosi Dojče vele.

Da bi Srbija i Crna Gora mogle zajedno da uđu u EU ako nastave sa brzim sprovođenjem reformi, smatra i poslanica Spoljnopolitickog odbora Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

- Teško je reći koja će zemlja u narednom periodu biti najbolja, ali sigurno je da su Srbija i Crna Gora u proceduri gde imaju najviše otvorenih poglavlja i na najboljem su putu - navodi ona.
Međutim, pored očekivanja da zemlje-regiona, svaka ponaosob, završe svoj deo posla, očekivanja su i da EU ispuni svoj deo obaveza oko proširenja na Zapadni Balkan. 

Evropski parlamentarac Eduard Kukan insistira na tome da EU u narednom periodu ne sme da ponovi greške iz prethodnih godina kada, prema njegovom mišljenju, nije adekvatno odgovorila na to  šsto su uradile države Zapadnog Balkana, a što je dovelo do gubitka kredibiliteta i opadanja poverenja u EU.

- Sada moramo da izbegnemo veštačke barijere i formalne prepreke na putu ka članstvu u Evropskoj uniji - kaže Kukan i na kraju ponavlja: "Sve će zavisti od samih zemlja regiona, a mi nećemo odugovlačiti sa otvaranjem vrata".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online