Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.09.2017.
18:01
blic.rs, Vestionline A

"Hrvatska katolička crkva podržava ustaše, a mladi Hrvati sanjare o Titu"

Austrijski "Der Standard" objavio je veliku analizu pod naslovom "Tita demontirali u Zagrebu" o tome kako je "u državama bivše Jugoslavije istorija prisutna u politici" i da "levica uzdiže Titovo nasleđe, dok se desnica bavi revizionizmom".

pixabay.com
Hrvatska krišom pati za starim vremenima

Ističe se da je preimenovanje Trga maršala Tita "mesecima izazivalo kontroverze" i da je na kraju zagrebačka skupština glasala da se naziv trga promeni "iako je Tito sigurno najpoznatiji Hrvat u svetu".

Konstatuja se da je inicijativa za preimenovanje Titovog trga došla od "ekstremno desne stranke koju je suosnovao bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović" i da je dugogodišnjem gradonačelniku Milanu Bandiću trebala "nova mala stranka da bi imao većinu u gradskoj skupštini".

U Hrvatskoj debata o istorijskoj ulozi Tita redovno dovodi do izliva emocija i žestokih političkih obračuna između njegovih osporavatelja i podržavatelja. Za Hasanbegovića je Tito ništa drugo nego totalitarni vođa koji je nakon Drugog svetskog rata naredio zločine i kršio ljudska prava.

- Za Titove pristalice s područja bivše Jugoslavije je antifašizam koji Tito personifikuje, jedina pozitivna ideologija s tradicijom i s kojom se ljudi identifikuju ako žele da se odmaknu od dominantnog nacionalizma - piše "Der Standard" i citira nemačku istoričarku Mari Žanin Kalik koja jugonostalgiju i titonostalgiju tumači kao svestan odgovor na prevladavajući nacionalizam u državama koje su nastale na području bivše Jugoslavije.

Hrvatska sadašnjost idealizuje Titovu Jugoslaviju

Naročito za mlade ljude koji su bili deca tokom raspada Jugoslavije, beg u idealizovanu prošlost je izraz nade da je moguće barem na nešto biti ponosan s obzirom na neutešnu i besperspektivnu sadašnjost, piše "Der Standard" i podseća da su 1990-ih u Hrvatskoj uništene hiljade antifašističkih spomenika.

Cilj takvih poteza - koji uključuju i preimenovanje ulica i trgova - na području bivše Jugoslavije bio je "izbrisati svaku simboličku poveznicu s Jugoslavijom".

"Der Standard" napominje da je "u Hrvatskoj različito sećanje na Jugoslavije trajna tema, iako instrumentalizovanje istorije ne rešava niti jednu aktuelnu temu, poput nezaposlenosti" i da desnica odbija "svako nasleđe Jugoslavije", dok ga levica posmatra kao "rezervoar svog identiteta", prenosi "Index.hr".

- Desnica u Hrvatskoj se najviše bavi revizionizmom, i to tako da se NDH u kojoj su vladali fašistički ustaše glorifikuje, ustaški zločini umanjuju ili poriču i uspostavlja se kontinuitet NDH sa sadašnjom Hrvatskom.

U Hrvatskoj ima sve više čežnje za tradicijom ustaša

Najnoviji primer toga su natezanja oko ploče u Jasenovcu s ustaškim pozdravom, a odbrana pozdrava "Za dom spremni" je izraz "čežnje nacionalistički nastrojenih Hrvata za tradicijom ustaša".

Predviđa se i da će vlada na čijem je čelu Andrej Plenković predložiti zakon koji zabranjuje "ne samo fašističke, nego i komunističke simbole".

Revizionizam u Hrvatskoj sve više jača, a podržava ga Katolička crkva, smatra austrijski list u svojoj analizi.

Kao primer toga se navodi primer revizionističkog dokumentarnog filma o Jasenovcu (u režiji Jakova Sedlara) koji je pohvalio Hasanbegović, a prikazan je i na času veronauke u Sisku.

"Der Standard" zaključuje da u Hrvatskoj ima sve više pristalica ustaša, ali i u Bosni i Hercegovini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online