Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.09.2017.
00:44
B. Simonović - Vesti A

Vitez i junak, ili ubica dece? (6): Za Bjelopavliće oganj i otrov

Knjaževa se ne poriče. Veliki vojvoda Mirko Petrović je požurio da ispuni želju i naredbu svog brata i gospodara Danila, sakupio oko 6.000 vojnika, ponajviše Katunjana i navojštio na Bjelopavliće. Jednim odredom je lično komandovao, a drugi je prepustio vojvoda Krcu Petroviću, ali je knjaz Danilo zbog nečeg posumnjao u vojvodu Krca i sam je preuzeo komandu nad tim delom vojske.

B. Simonović
Kuća popa Rista Boškovića na Orjoj Luci danas

Tako je počela velika pohara Bjelopavlića u kojoj je glavni cilj bila Orja Luka, odnosno Boškovići, vođe i organizatori pobune, koji su se zatvorili u svoje nove, tvrde kule, odlučni da izginu i da se ne pokore samovoljnom i bezdušnom knjazu. Na njihovu sreću, na Orju Luku su pre ostalih, pre knjaza Danila i vojvode Mirka, stigli Piperi sa Jolem Piletićem na čelu, velikim prijateljem i popa Rista Boškovića i svih Boškovića. On je uspeo da ih nagovori, a potom im i pomogao da napuste kule i na vreme se sklone u obližnji turski Spuž.

B. Simonović
Serdar Jole Piletić, bista pred manastirom Ćelija u Piperima

Verni sinovi srpskog imena

Zanimljivo je da je skadarski vezir, glasoviti Omer-paša, junak i silnik od kojeg su se celom Balkanu tresle nogavice, kad su Boškovići, bežeći pred dugačkom rukom osvete knjaza Danila dospeli u Skadar, sve učinio da ih pridobije i obrne ih protivu Crne Gore i knjaza Danila. Nisu, međutim, pomogla nikakva obećanja i carske buruntije kojima su vojvodi Ristu i njegovim rođacima nuđeni činovi u turskoj vojsci, sve su odlučno odbili:
- Nikad, čestiti pašo, neću učiniti ono što bi osramotilo moje ime, ime moga bratstva, moje kuće, mog ponosnog plemena i Crnu Goru - odgovorio, po zapisima Toma Oraovca, vojvoda Risto Bošković Omer-paši - pa te molim ostavi nas na miru, ili nas poseci, kako to dolikuje tebi, tvome junaštvu i tvome caru. Mi Boškovići ne možemo biti drugo nego ono što smo, a to je verni sinovi Crne Gore i srpskog imena...
A kad je, godinu dana kasnije, pod velikim pritiscima Rusije i drugih saveznika ipak pristao da ih pomiluje i odobri im povratak u Crnu Goru, knjaz Danilo nije mogao odoleti svojoj pizmi i pakosti i pokušao je da ponizi Boškoviće i umanji im ugled u narodu. Nije održao obećanje, izrekao im je novčane kazne, a umesto oružja dao im je posebno skovane kusture.
Inače, po povratku iz izbeglištva, kad je umesto kuće zatekao zgarište i ucveljenu suprugu Janu, kad je saznao šta mu se desilo sa decom, pop Risto Bošković je odlučio da se zakaluđeri, digne ruke od svega i povuče se u manastir. Sprečili su ga u tome njegovi rođaci i prijatelji i njegova verna Jana koja mu je, ipak, kasnije donela veliku radost - čak u pedeset petoj godini je zatrudnela i rodila mu sina Sava od kojeg će ostati široki trag, šestoro dece.

B. Simonović
Orja Luka danas

Ogrejani na zgarištu

Kad je knjaz Danilo s vojskom prispeo na Orju Luku i shvatio da su mu pobunjenici umakli, naredio je odmazdu:

- Imanje Boškovića od sada je državno, a njihove kuće da se odmah zapale i unište...
Vojska je istog časa izvršila naređenje, a knjaz je, po tvrđenju Toma Oraovca, i ne samo njega, lično, uzeo ugarak i zapalio kuću zeta, popa Rista Boškovića. A kad su perjanici priveli prestravljene žene i decu "da se ogreju" na zgarištima svojih sprženih kuća, knjaz je među ženama spazio svoju sestru Janu.

- Jano, pljuni na izdajnoga popa Rista, pa idi i budi popa Đura Kusovca - ti, pope Đuro, pošto ti je umrla žena, uzmi Janu za ženu.

- Nijesi pogodio, Zeko - odgovorila ponosno Jana - ja nikad neću pljunuti na mog vjernog muža, vojvodu Rista Boškovića, on je uradio ono što bi svaki pošteni Crnogorac učinio, ja se sa njim ponosim i dičim se što sam njegova žena. On, ni niko njegov, nije bio izdajnik, već su izdajnici oni koji su udarili na čast junačkog i viteškog plemena Bjelopavlićkog. Vojvoda Risto je osvijetlio obraz svoj i svoga plemena, oprao obraz plemena od tvojih lajavaca koje ti štitiš i pomažeš, ne bilo ti prosto ni pred bogom ni pred ljudima, i ka neće...

Čestitost krvnika

Knjaz Danilo nije imao snage da prizna veliku grešku koju je počinio i sramotu koju je naneo Bjelopavlićima i bjelopavlićkim prvacima, da pokaže poštovanje prema junacima i ljudima spremnim da i životom brane dostojanstvo, već je, naravno uz svesrdnu podršku zlobnog starijeg brata Mirka istrajavao u pokušajima da ih ponižava i pošto im je odobrio povratak u Crnu Goru. Nije postupio onako kako je dve godine ranije postupio Omer-paša prilikom poznatog krvavog pohoda na Crnu Goru. On je tada nekoliko dana boravio u napuštenoj kući popa Rista Boškovića na Orjoj Luci. Na okretku, međutim, nije dopustio da se kuća spali kao i većina ostalih po Bjelopavlićima, već mu je napisao i ostavio poruku:
"Dragi vojvodo, žalim što tvoju glavu ne nosim u Skadar. Iz poštovanja prema tvome junaštvu i kuraži, ostavljam ti kuću u kojoj sam boravio nekoliko dana netaknutu, kao znak da junak junaka i krvnik krvnika mora poštovati..."

Ne griješi dušu

- Oćeš, kučko, ili ću ti tu štenad (misleći na decu vojvode Rista - Lazara i Mašana, stare dve i četiri godine) poklati da od psa ne ostane kučadi - planuo uvređeni knjaz i zgrabio joj decu iz ruku da ih baci u vatru, ali ga u tome sprečio Jole Piletić:

- Ne, gospodare, ako Boga znaš, ne griješi dušu! - rekao Piletić i oteo mu decu iz ruku.
Knjaz Danilo zbog toga umalo nije ubio glasovitog piperskog junaka i serdara - spasli ga ostali glavari. Nisu, međutim, spasili sinove, decu popa Rista Boškovića - neko ih je, da ugodi knjazu ili po njegovom nagovoru, tokom noći oba otrovao!

Sutra - Vitez i junak, ili ubica dece? (7) : Zbog kneginje je i glave skidao

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online