Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.08.2017.
18:11
Đ. Barović - Vesti A

Hapšenja zbog požara u Dalmaciji: Ognjem i mržnjom na Srbe

Hrvatska policija uhapsila je dve devojke od 21 i 25 godina zbog podmetanja požara u selu Brgud kod Benkovca. Tamošnji mediji pozivajući se na svoje izvore tvrde da je jedna od njih priznala da je to učinila zato što "mrzi Srbe" i "zbog osvete".

Reuters
Stihija ne bira naciju: Požar kod Skradina

"Revoltirana još od Domovinskog rata. Tada mi je zapaljen dom. Moja obitelj ostala je bez svega", rekla je policiji jedna od njih i sve priznala. Novinari "Jutarnjeg lista" posetili su potom 15-ak meštana Brguda i preneli da se većina njih plaši za svoju sudbinu.

Očajnici na zgarištima

- U selu nas je ostalo još 15 ljudi. Godinama je tako. Pokušavamo da opstanemo zaboravljeni od svih. Evo, požar i sada bukti. Samo da vetar ne okrene pa da opet ne krene prema kućama. U ponedeljak mi je vatra bila doslovno pod prozorom. Juče sam bio u Kožlovcu. Tamo su i kuće izgorele. Očajni ljudi sede na zgarištima, u pepelu - ispričao je jedan od meštana Brguda.

Na vatru "fapom" iz 1962.

Vatrogasci u Hrvatskoj prvo su se javno suprotstavili tvrdnjama da Srbi izazivaju požare, a sada su otkrili bedno stanje svoje opreme. Naime, oni preko društvenih mreža mole za pomoć. Prvo su tražili gumu za kamion: "Cisterna nije vatrogasna, ali smo celo vreme njom vozili vodu i gasili oko Vrane."
Vatrogasci Lišana Ostrovičkog tražili su da im neko donira motorolu, jer je njihova jedina izgorela.
A traži se i poluosovina za vatrogasno vozilo FAP 1314, proizvedeno 1962. godine. Vatrogasci su čak i objavili fotografije paketa sa hranom koji su im poslati, a na kojima se jasno vidi da je rok istekao 2014.
Mnogi korisnici društvenih mreža prokometarisali su da harangom na Srbe neko pokušava da sakrije bedno stanje hrvatskih vatrogasnih službi.

U razgovoru za "Vesti" Srbi u Hrvatskoj ne kriju da su zgranuti činjenicom da je mržnja motiv za podmetanje požara.

- Pre nepun sat sam tu informaciju čuo na radiju. Još sebe želim da uverim da to što je ova mlada devojka izjavila nije tačno i da su mediji pogrešno preneli njenu izjavu. Nažalost, činjenica je da je u Hrvatskoj poslednjih nekoliko godina u porastu nacionalizam i umesto da se stvari smiruju, pokazuje se da je dovoljna iskra, pa sve eskalira. Uostalom, na to je ukazao i Stejt department u svom godišnjem izveštaju. Trebalo bi da svi stavimo prst na čelo i da se zapitamo kuda to vodi - ističe Željko Bajalica, predsednik nevladine organizacije Srpski odbor solidarnosti iz Šibenika.

Devojkama preti pet godina

Devojke koje su podmetnule, a zatim i priznale požar u selu Brgud biće procesuirane, a zaprećena kazna za ovo krivično delo je do pet godina zatvora.
Ministar hrvatske policije Davor Božinović izjavio je da je zbog izazivanja požara do sada uhapšeno 14 osoba, uključujući i one u opštinama Benkovac i Kistanje.
- U ovom trenutku obrađeno je i potvrđeno 14 privedenih. U taj broj uključeni su i izazivači poslednjih požara, pogotovo na benkovačkom području i u Kistanjama - rekao je Božinović i dodao da policija istražuje još nekoliko slučajeva gde se sumnja da su požari namerno izazvani.

A. Čukić
Ni da umru na miru: Savo Štrbac

Smetaju i srušene kuće

Bajalica namerava da obiđe selo Brgud i njegove meštane i pruži im podršku barem na taj način.

Direktor Veritasa Savo Štrbac podseća da je ovo selo pre rata brojalo više od 600 ljudi, od čega su 99,9 odsto bili Srbi.

- Kao što je Hrvatska danas jedna od nacionalno i verski najčistijih država na svetu, tako je Brgud uvek bio srpski. Iskreno, šokiran sam da mržnja prema svemu srpskom ide dotle da su Hrvatima počele da smetaju i srušene kuće, korov i 15-ak starčadi. Šokiran sam činjenicom da ih ne puštaju ni da umru na miru - veli vidno iznerviran Štrbac.

Opasna haranga u medijima

Anja Šimpraga, dožupan iz redova srpske zajednice u Šibensko-kninskoj županiji, ocenjuje za "Vesti" da ovakvi incidenti ne doprinose zajedničkom životu i podseća da je veliki broj Srba uključen u gašenje požara.
- Ovakve stvari zasigurno ne doprinose smirivanju tenzija i zajedničkom suživotu koji bi morao da bude interes svih građana Hrvatske. Ovih dana u medijima i društvenim mrežama se pojavila informacija kako su Srbi odgovorni za požare u Šibensko-kninskoj županiji. To su demantovale institucije, ali i župan koji kaže da je negativna euforija prema pripadnicima srpske zajednice potpuno pogrešna i da nas ne sme odvesti u ludilo druge vrste jer smo svi mi hrišćani. Među vatrogascima, koji nadljudskim snagama brane kuće i imovinu mnogo Srba - ističe Anja Šimpraga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online