Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.04.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

U Drinu pobegle od ustaške kame

Krajem prošlog meseca na obali Drine, u Starom Brodu kod Višegrada, uz najviše državne i vojne počasti, obeleženo je 75 godina od stravičnog zločina iz Drugog svetskog rata kada je u samo nekoliko dana zverski ubijeno oko 6.000 Srba.

V. Sekulić
Odali poštu stradalima: Obeležavanje 75 godina od masakra

O ovom događaju se sve do 2008. godine nije znalo apsolutno ništa, a zahvaljujući višegradskom svešteniku Draganu Vukotiću to se promenilo.

U razgovoru za "Vesti", jerej Vukotić kaže da je u planu izgradnja Spomen-kompleksa u okviru koga bi se nalazila i stalna izložba sa fotografijama žrtava i preživelih, ali i brojna dokumenta koja govore o stravičnom zločinu koji su ustaše izvršile marta 1942.

Dodik: Koga vređa istina

Na obeležavanju 75 godina od masakra nad Srbima u Starom Brodu Milorad Dodik je izjavio da o ovom zločinu nikada nije napisana nijedna knjiga ili priča.
- Srbima je decenijama unazad ponuđeno da ne govore istinu o zločinima nad svojim narodom da ne bi, navodno, povredili druge, iako su ih ti drugi ovde pobili. Kako mi njih možemo da vređamo? Oni su nas pobili, a mi ne treba da kažemo da su ovde muslimani iz Sarajeva u Handžar diviziji i ustaše iz Crne legije pobile ovaj narod. Pobili ste nas i to je ono što svakome mora da bude jasno - poručio je Dodik.

- Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proleće 1942. godine ofanzivu u nameri da proteraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dela BiH. Tokom te ofanzive, ustaše su zverski ubile 6.000 Srba koji su, tražeći spas, pokušali da pređu Drinu. Reč je o Srbima s područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada.

Nažalost, o ovom događaju se godinama ćutalo, ali sve više i više je Srba, bukvalno iz svih krajeva sveta koji su ili potomci žrtava ili dolaze kako bi odali poštu stradalima u jednom od najkravijih zločina iz Drugog svetskog rata - ističe Vukotić.

Živi spaljeni

Jerej Vukotić kaže da je i sam bio zapanjen obimom zločina ustaša te 1942. godine.
- Preživeli svedoci vodili su nas na mesta u Han Pijesku, na Borikama, Mokrom, Sokolcu, u Rogatici i drugim selima gde postoje masovne grobnice Srba. koje su ustaše stizale u zbegovima i ubijale na jeziv način. Samo kod Rogatice u selu Lanjsko u četiri kuće ustaše su žive spalili više od 300 Srba, u Crkvinama su stigli zbeg od 156 ljudi od kojih je 44 bilo iz porodice Pušonja. Svi su pobijeni osim brata i sestre Anđelke i Mijata Pušonja - ističe Vukotić.

V. Sekulić
Jerej Dragan Vukotić

Prema dostupnoj istorijskoj građi, bežeći od ustaške kame, tih dana je spas u hladnoj Drini pokušalo da pronađe čak 320 devojaka, od kojih je većina u smrt otišla držeći se za ruke sa sestrom ili najboljom drugaricom.

Otuda je zamisao je da se Memorijalni kompleks sagradi tik uz spomen-kapelu stradalim Srbima u Starom Brodu, a da već od sledeće školske godine ovaj događaj bude obavezan deo istorijskih udžbenika koji govori o događajima u ovom delu BiH.

- Zahvaljujući predsedniku RS, Miloradu Dodiku, od sledeće godine će se organizovati i dvodnevni naučni skup na temu zločina počinjenih u Starom Brodu. To je najmanje što možemo da uradimo kako zločini nad Srbima nikada ne bili zaboravljeni - ističe Dragan Vukotić.

Rane koje ne zarastaju

U kompleksu Stari Brod danas stoji obeležje u vidu krsta kao znak sećanja na sve srpske mučenike koji su tu stradali, a podignuta je i spomen-kapela.
Na spomeniku su uklesane reči: "Oprostite nam vi koji ste ovde stradali, a 66 godina smo ćutali o vama. Ipak vas nismo zaboravili jer ovakve rane na srcu nikad ne zarastaju. Zločincima smo oprostili, nek im je lice crno pred Božjom svetlošću. Radujte se, jer ste u Carstvu nebeskom i molite se za grehe naše."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online