Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 13.12.2016.
13:08
Srna A

Ustaštvo na HRT-u: Ubistvo porodice Zec "prenaduvano"

Svi koji su učestvovali u stvaranju emisije HRT-ovog "TV kalendara", u kome je iznesena skandalozna teza da je "ubistvo Aleksandre Zec medijski preuveličano", samo su službeno opomenuti.

pixabay.com
Nije Hrvatima strano veličanje ustaštva, ni državna televizija nije izuzetak

Na HRT-u navode da su zbog propusta u prilogu emitovanom u prošlosedmičnoj emisiji svi koji su učestvovali u proizvodno-uredničkom "lancu" dobili opomene od svojih neposredno nadređenih.

Nije konkretno objašnjeno o kojim se merama radi niti ko je bio autor priloga, navode hrvatski portali.

Iako u prilogu naglašavaju kako je slučaj, zbog tromog pravosuđa, naneo veliku štetu Hrvatskoj, urednici TV kalendara kažu kako je cela tragedija "medijski prenaduvana"?!

- Zbog površnosti hrvatskog pravosuđa tragedija porodice Zec nanela je veliku štetu Hrvatskoj. Taj tragični slučaj medijski je predimenzioniran do te mere da je u senci ostao podatak da je, osim Aleksandre Zec, još više 400 dece poginulo tokom velikosrpske agresije, a za šta takođe nikad niko nije odgovarao - rečeno je u TV kalendaru.

Mediji podsećaju da je Vladimir Brnardić, urednik te emisije, sklon sličnim ispadima, kao i cela ekipa koja se bavi "TV kalendarom".

Zbog "relativizacije ustaštva, obračunavanja sa homoseksualcima i iskrivljivanja istorijskih činjenica", poput situacije u vezi sa oslobađanjem Zagreba 1945. godine, nekoliko puta su najavljivane smene.

Vladimir Brnardić, urednik, diplomirao je istoriju i učestvovao je u realizaciji brojnih dokumentaraca sa temama iz hrvatske prošlosti, a posebno mu je zanimljiva oblast o ratu devedesetih.

Krajem 2012. godine "TV kalendar" je emitovao prilog o komandantu ustaške "Crne legije" Juri Francetiću. Opisali su ga kao "kontroverznu ličnost koju deo javnosti percipira kao ratnog zločinca, a drugi dio kao nacionalnog heroja".

Opisivali su njegovo delovanje i zaključili da je postao "nacionalni junak u NDH".

Na kraju priloga navedeno je da je Francetić, "iako ga je istoriografija okarakterisala kao ratnog zločinca odgovornog za progon Srba i Jevreja, pretvoren u svojevrsni hrvatski mit".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.12.2016. 23:28
Ипак, постоје и хрвати људи …………………. С Александром Зец, цурицом у розе пиџами, сахрањена је и наша савест категорија Подсећања / дана 12/12/2016 у 19:42 часова / Те хладне вечери у једном децембру, прије точно двадесет и пет година, дванаестогодишња ученица загребачке Основне школе „Аугуст Шеноа” Александра Зец вратила се из школе и у својој соби радила вјеројатно што дјеца њене доби и иначе раде, слушала музику, писала домаћу задаћу за сутра или преслагивала ормар с гардеробом. Њен брат Душан и сестра Гордана спавали су у другом дијелу куће. Њен отац, имућни загребачки месар, у кухињи је збрајао рачуне које треба платити, а мајка, власница кафића на Трешњевки, кухала је ручак за сутра. Једна посве нормална и обична вечер у децембру. Једне посве нормалне и обичне обитељи какве живе својим мирним животима свуда око нас. Око двадесет и три сата у Пољаничкој улици на загребачкој Трешњевци зауставио се теренац специјалне јединице МУП-а (тзв. мерчеповаца) из којег су изашли Синиша Римац, Муниб Суљић, Небојша Ходак и Сузана Живановић, припадници помоћне јединице Министарства унутарњих послова РХ. За неколико минута њих четверо ће упасти у кућу обитељи Зец и према, личним признањима даним истражном суцу, уз све мате-ријалне доказе и форензичке прикупљене на мјесту догађаја који потврђују да се све тако и одиграло, извести оца обитељи Михајла и хладнокрвно га устријелити пред кућом у потиљак, мајку Марију завезати, а малену Александру извући запрепаштену из собе и убацити, заједно с мајком, у црвени комби марке „цитроен”, у власништву њихове јединице. Већ двадесет и пет година срамотно се ломе копља.
Četvrtak 15.12.2016. 23:30
Двадесет и пет година срамотно се ломе копља у нашем друштву између оних који ламентирају над правосудном фарсом која је познате убојице, без обзира на дате исказе, потписана признања и мате-ријалне доказе, оставила на слободи и оних који упорно траже разлике између „наших” и „њихових” жртава, покушавајући ублажити страхоту те вечери у децембру оправдањима како је Михајло Зец подржавао и финанцијски потпомагао Војску Републике Српске Крајине. Сам Иво Санадер, тадашњи премијер, правдао је недјело почињено те вечери као злочин за који треба устврдити да ли је почињен по налогу и у служби државе или су га извели неодговорни појединци у своје слободно вријеме, без државног налога, вођени искључиво својим домољубним нагнућима и вјером да надлежне институције њихов злочин над припадницима непоћудне националне мањине неће санкционирати, као што и никада нису. О тој кобној вечери у децембру свједочио је и малодобни син Душан, брат покојне Александре Зец. Те вечери спавао је у својој соби у другом крилу куће, када је на врата његове собе покуцала његова сестра Александра. – Пробудила ме и рекла ми да је дошла полиција. Устао сам и са секом отишао до ходника гдје сам видио гардиста у униформи и црним чизмама. Имао је браду, јако густе обрве и држао је ма-му за руку. Сека Гордана је изашла исто у ходник и почела плакати и викати да нам пусте ма-му. Војник је био добар и рекао је да ће мама брзо доћи и да се не бринемо. Мама је викала да одемо брзо сусједи Цилики. Из вана се зачуо пуцањ и крик. Александра је истрчала пред кућу, а војници су је покупили у ауто заједно с мајком.
Četvrtak 15.12.2016. 23:33
Муниб Суљић, војник који је био добар и рекао да ће мама брзо доћи, посвједочио је о тој кобној ноћи у децембру како је дан прије добио налог да приведе месара Михајла Зеца, члана чет-ничке организације Равна Гора, те да га испита и уб-ије. На тржници Долац, близу месарнице у којој је Михајло радио, распитали су се за адресу коју су касније лако пронашли. – Око 22 сата нашли смо се на договореном мјесту, ја и Небојша Ходак, Игор Микола, Синиша Римац, сви припадници помоћне јединице Министарства унутарњих послова, познатије и као Мерчепова јединица, а на путу према Трешњевци придружила нам се двадесетогодишња колегица Сњежана Живановић, која је у том периоду била трудна, управо с Миколом који је загрлио и увео у теренац. – У два возила, комби и тамноплави „ситроен”, ушли смо и запутили се према обитељској кући Михајла Зеца. Суљић је позвонио, а женски глас је питао тко звони. Марија Зец Игору Миколи показала је документе и потврде из МУП-а у којима јасно стоји да су полицији већ предали оружје из куће које је било у обитељском наслијеђу, но Муниб Суљић је наредио Михајлу да се обуче и пође с њима. Синиша Римац испратио је Михајла у двориште и репетирао аутоматску пушку „хеклер”. Михајло је потрчао низ улицу када је Римац испалио метак из пушке у његова леђа. Михајло још није био мртав. Ваљао се у агонији у дворишту. Видио сам да му крв излази на уста, па сам сматрао да ће ум-ријети врло брзо и нисам га хтио вући са собом. У том моменту дјевојчица у розој пиџами је истрчала из куће вриштећи према мртвом тијелу Михајла Зеца, свог оца који више није давао знакове живота. Римац и Микола утрпали су Александру и Марију Зец у комби и одвезли их до Адолфовца, планинарског дома на Сљемену. Римац је држао уперен „хеклер” у мајку и дијете и викао да престану плакати.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online