Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.12.2016.
06:00
B. Simonović - Vesti A

Podmukla osveta mafije i politike (3): Raskrinkao kosovsku elitu

Sedma tačka optužnice za trgovinu narkoticima, koja je usledila posle hapšenja kriminalnih grupa iz Crne Gore i Hrvatske, jedina je koja se direktno odnosi na novinara Jova Martinovića.

A. Čukić
Hašim Tači

U njoj tužilac veli da su prvooptuženi, Cetinjanim Duško Martinović i Karlo Janović iz Hrvatske, dogovorili nabavku i prodaju 20 kilograma marihuane u Hrvatskoj, da je potom Duško Martinović zadužio svog prezimenjaka Jova da pronađe lica od kojih se može kupiti marihuana, te da je sada okrivljeni Jovo Martinović povezao Duška Martinovića sa Namikom Selmanovićem i Jonuzom Hadžibetiem i ugovorio mu sastanak sa njima u Ulcinju. Na tom sastanku su prvookrivljeni Duško Martinović i Hadžibeti, kako tvrdi tužilac, ugovorili kupoprodaju 20 kilograma marihuane za 32.000 evra.

Lavina protesta

Ubrzo nakon obelodanjivanja optužnice, krenula je lavina protesta i u odbranu Jova Martinovića su počeli da ustaju i sve glasnije se javljaju oni koji su sa njim sarađivali, ali i brojna međunarodna udruženja novinara i organizacije za ljudska prava, zahtevajući da se Martinoviću što brže omogući pravično suđenje ili da se do tada pusti iz pritvora u kojem, po njihovom mišljenju, nevin čami.

Tako su u odbranu Martinovića među prvima ustali novinari iz "Ekonomista", "Fajnenšel tajmsa", "Zidojče cajtunga" i Vajsa, koji su radili sa njim, ističući da je on "oličenje integriteta i profesionalnosti", i da njegovo hapšenje predstavlja "ruganje sa slobodom medija u Crnoj Gori".

Podmukla osveta mafije i politike:

commons.wikimedia.org/Igycg

1. Platio danak radoznalosti

2. Pinkpanterovci u holivudskom filmu

Bivši dopisnik Radija Švajcarske (SRF), Valter Miler, koji je od 2001. godine zajedno sa njim radio na više istraživanja u Crnoj Gori, Jova Martinovića opisuje kao "kompetentnog, odlično umreženog novinara, skromnog u nastupu, ali veoma ponosnog na svoje široke veze, koje sežu od vrhova crnogorske politike do krugova trgovaca oružjem, ženama i drogom". Miler pri tom ni u primisli ne dopušta mogućnost da se takav čovek mogao upustiti u ilegalne kriminalne mahinacije i trgovinu narkoticima da bi došao do para.

Oglasio se i poznati novinar Majkl Montgomeri koji je za BIRN rekao da je Jovo Martinović odigrao ključnu ulogu u nekoliko istraživanja na Balkanu, koja je on radio za američki RadioNjorks, BIRN i BBC u proteklih petnaestak godina. Te priče su, kako je kazao, podstakle međunarodne krivične istrage, koje su dovele do krivičnog gonjenja i osuda za ratne zločine pripadnika srpskih i etničkih albanskih paravojnih jedinica.

- Jovo Martinović je jedan od neustrašivih i najhrabrijih novinara -istraživača koje sam ikada upoznao - kaže Montgomeri. A po mišljenju Andreasa Ernsta iz švajcarskog Neuer Zuerćer Zeitunga (NZZ), Jovu Martinoviću pripada izuzetna zasluga i za jednu od najvećih i po posledicama najtežih senzacija u prvim godinama ovog veka - za otkriće zverstava i navodne trgovine albanske gerile ljudskim organima otetih srpskih civila, što je nagnalo i sud u Hagu da se time pozabavi i na optuženičku klupu dovede pojedine glavešine UČK.

youtube.com/nzz
Karla del Ponte

Buđenje suda u Hagu

Istražujući navode o srpskim ratnim zločinima nad albanskim stanovništvom u leto 1999. godine, Martinović je, kako piše Andreas Ernst, saznao da je kosovsko-albanska UČK gerila od juna 1999. godine organizovala trgovinu ljudskim organima. Njegov poslodavac je u tom momentu bio američki novinar Majkl Montogomeri. Pošto puno toga u priči o trgovini ljudskim organima nije moglo da se dokaže, Montogomeri je, kako je u jednom razogovoru za štampu pre godinu dana u Beogradu objasnio, odustao od objavljivanja, a sakupljeni materijal je 2003. godine predat Haškom tribunalu za ratne zločine. Optužbe su publikovane tek 2008, u biografiji Karle del Ponte, šefice Haškog tužilaštva, a to je dve godine potom dovelo do spektakularnog izveštaja Dika Martija, švajcarskog izvestioca Saveta Evrope na temu veza kosovske elite sa organizovnim zločinom. Početkom sledeće godine će se Specijalni Sud u Hagu temeljno pozabaviti ovim optužbama protiv UČK.

Amerikanac pokupio svu slavu

Američki novinar se pričom o trgovini ljudskim organima proslavio i za nju dobio nagrade, zabeležio je švajcarski novinr Andreas Ernst.

- Martinović, kao pomoćnik (u novinarskom žargonu fikser ili stringer), koji je odradio lavovski deo posla, ostao je u senci. No, bez njega bi ovo istraživanje bilo prosto nemoguće. Njegovo intimno poznavanje regiona, nabavljanje informacija kao i intervjui na maternjem jeziku su bili osnovna pretpostavke za uspeh. Aprila ove godine, američki novinar Montgomeri je izjavio da nije objavio Martinovićevo ime kao koautora iz straha za njegovu bezbednost. Stoga za Jovovo ime na Zapadu kao ni za Balkan zainteresovana publika uopšte, skoro niko i ne zna...

Inače, kad je proletos obelodanio presudnu ulogu Jova Martinovića u razotkrivanju afere trgovine ljudskim organima na Kosovu i objasnio zašto to do sada nije učinio, Montgomeri mu je odao javno priznanje i izrekao niz komplimenata na njegov račun:

- Jedna od Martinovićevih veština jeste ulaženje u trag podzemnim kriminalnim mrežama i interakcija sa članovima ovih grupa radi dobijanja informacija od ključnog novinarskog značaja. To on radi, vrlo efektno. Bez Jova, ne bi bilo Martijevog izveštaja i ne bi bilo specijalnog suda u Hagu - kazao je Montgomeri, izražavajući duboko uznemirenje i zabrinutost zbog produžavanja pritvora Martinoviću u Crnoj Gori, zemlji koja teži članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online