Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 30.11.2016.
10:10
informer.rs A

Hrvati ozbiljno naljutili Putina: Šta im se sprema?

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin, posle prošlonedeljne otvorene podrške hrvatskih vlasti režimu u Ukrajini, naložio je saradnicima da Zagrebu odmah uvedu "kontramere"!

Reuters
Besan zbog hrvatske podrške Ukrajini: Vladimir Putin

Naime, ruskog lidera je žestoko razljutila izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da podržava nameru Kijeva da "povrati okupirane teritorije u istočnoj Ukrajini i na Krimu"! Zbog toga Hrvatskoj sada preti potpuna blokada izvoza u Rusiju, ali i bojkot ruskih turista u narednoj letnjoj sezoni.

Jasno upozorenje

Najveći ruski turistički operateri, kako su preneli tamošnji mediji, već su počeli da otkazuju zakup hotela na hrvatskom primorju, što će, kako kažu upućeni, biti ogroman problem za hrvatski budžet.

Koliko je ovo ozbiljan problem za Zagreb, možda najbolje pokazuje naslovna strana hrvatskog nedeljnika "Ekspres" na kojoj se nalazi foto-montaža Putina koji pokazuje srednji prst uz naslov "Hrvati, biće vam žao!".

Prema rečima naših sagovornika, ruski predsednik je "na nož" dočekao Plenkovićevu podršku režimu u Kijevu, a naročito njegov predlog da Ukrajina "problem Rusa" reši na način na koji je Hrvatska 1995. godine rešila "srpski problem"!?!

- Čim je čuo za to, Putin je naložio "kontramere". Razmatra se totalna blokada uvoza iz Hrvatske, što će Zagreb i te kako osetiti. Ono što će ih, međutim, još jače pogoditi jeste eventualna odluka da se uvedu posebne takse za letovanje u Hrvatskoj, što će odvratiti Ruse od Hrvatskog primorja. Takođe, hrvatske građevinske i ostale firme koje posluju u Rusiji suočiće se u narednom periodu sa ozbiljnim kontrolama i biće kažnjavane za sve uočene nepravilnosti... - prenosi izvor lista "Informer".

"Crna lista" za Hrvate

Takođe, kako se navodi, Kremlj razmatra i mogućnost da Hrvatsku stavi na "vojnu crnu listu", što bi značilo da bi ovoj zemlji bila zabranjena isporuka rezervnih delova i opreme za rusku vojnu tehniku koju poseduje Vojska Hrvatske.

Ova saznanja indirektno je potvrdio i Anvar Azimov, ruski ambasador u Zagrebu, koji je rekao da je veoma zabrinut za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa. Prema njegovim rečima, otkazan je rusko-hrvatski privredni forum koji je trebalo da bude održan ovog meseca.

- Duboko sam zabrinut. Robna razmena s Hrvatskom je smanjena gotovo 50 odsto. To je katastrofa! Hrvatski privrednici su ti koji pate. Ruski preduzetnici nisu saglasni da Hrvatska podržava sankcije Rusiji. Zato nisu zainteresovani da dođu u Hrvatsku... - naglasio je Azimov.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da je ovo normalna diplomatska reakcija na Plenkovićevu izjavu tokom posete Kijevu.

- U situaciji kad sve veći broj zemalja EU želi ukidanje sankcija Rusiji, Hrvatska se svrstava u red onih koji imaju najtvrđi stav prema Moskvi. Ruski ambasador Azimov je upozorio Hrvatsku da rizikuje da odnosi zemalja u budućnosti budu još gori, i to na njihovu štetu - podvlači Milivojević.

Ekonomski gubici

Analitičar Boško Jakšić smatra da Rusi pokušavaju da Hrvatsku nateraju da promeni stranu.

- Sama izjava ruskog ambasadora znači da Rusija podseća Hrvatsku koliko gubi. Veliki broj zemalja EU zbog sankcija Rusiji trpi ekonomske posledice i neke od njih, na čelu s Italijom i Mađarskom, zagovaraju njihovo ukidanje - zaključuje Jakšić.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.11.2016. 11:42
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović najavila je da će poslati vojsku na granicu Rusije kao odgovor na ekspanzionističku politiku Vladimira Putina?!.....Da li mi se samo cini ili Zagreb ovim postupkom postaje LEGITIMNA meta koju rusi mogu gadjati nuklearkom????
Sreda 30.11.2016. 11:59
To sto rade Hrvati znak je da su iskompleksiran mali narod.Koji je otpo u krivojerju od Srba najveceg naroda na Balkanu.Definitivno su za kolektivno ljecenje, jer ce se unistiti, iznutra, od patnje koja je proizasla iz mizerije jednog luzerskog stila zivota.Za koji oni nisu krivi, sklepani od Vatikana , neznaju sta ce sa sobom i svojom nacijom,koja nikada nije bila drzavotvorna, osim u pokusaju.Ipak su oni samo becki konjusari.
Petak 02.12.2016. 22:44
„Црна листа“ за Хрвате_________ Такође, како се наводи, Кремљ разматра и могућност да Хрватску стави на „војну црну листу“, што би значило да би овој земљи била забрањена испорука резервних делова и опреме за руску војну технику коју поседује Војска Хрватске. Ова сазнања индиректно је потврдио и Анвар Азимов, руски амбасадор у Загребу, који је рекао да је веома забринут за будућност хрватско-руских односа. Према његовим речима, отказан је руско-хрватски привредни форум који је требало да буде одржан овог месеца. - Дубоко сам забринут. Робна размена с Хрватском је смањена готово 50 одсто. То је катастрофа! Хрватски привредници су ти који пате. Руски предузетници нису сагласни да Хрватска подржава санкције Русији. Зато нису заинтересовани да дођу у Хрватску… – нагласио је Азимов. Каријерни дипломата Зоран Миливојевић оцењује да је ово нормална дипломатска реакција на Пленковићеву изјаву током посете Кијеву. - У ситуацији кад све већи број земаља ЕУ жели укидање санкција Русији, Хрватска се сврстава у ред оних који имају најтврђи став према Москви. Руски амбасадор Азимов је упозорио Хрватску да ризикује да односи земаља у будућности буду још гори, и то на њихову штету – подвлачи Миливојевић.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online