Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.09.2016.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

NATO nišani Srpsku

U Bosni se ne smiruje, a u zveckanje oružjem priključili su se i Eurofor i NATO.

Tanjug/AP
Desant na Srpsku: Vežba NATO jedinice

Eurofor je za petak planirao početak petodnevne vojne vežbe Brzi odgovor 2016, i to na poligonu na Manjači, udaljenom svega 25 kilometara od Banjaluke.

U ovoj taktičkoj vežbi zajedno sa pripadnicima oružanih snaga BiH, učestvovaće vojnici Velike Britanije, Austrije, Mađarske, Portugala i Severne Irske.Istovremeno, Savet ministara odobrio je da BiH od 10. do 16. septembra naredne godine bude domaćin NATO vežbe Bosna i Hercegovina 2017. Kako je saopšteno, vežba će biti izvedena na širem području Tuzlanskog kantona, a na inicijativu NATO.

Branićemo otadžbinu i predsednika

Udruženja nekadašnjih visokih oficira vojske i policije Republike Srpske - Čast otadžbine, oglasilo se saopštenjem u kome tvrde da će u slučaju potrebe stati u odbranu RS do poslednje kapi krvi.
- Oni koji misle da će srpski narod dozvoliti ugrožavanje bezbednosti i života predsednika Republike Srpske, moraju da budu spremni da će dobiti adekvatan odgovor. Republika Srpska je nama svetinja, a njen predsednik neko koga ćemo braniti do poslednje kapi krvi - stoji između ostalog u ovom saopštenju koje je potpisao predsednik Udruženja, general Rodoljub Anđić, ratni komandant Gatačke brigade i Hercegovačkog korpusa VRS.

Iako se u objašnjenju navodi da su ciljevi vežbe provera kapaciteta i planova pomoći i podrške Oružanih snaga BiH civilnim strukturama u otklanjanju posledica nesreće i organizaciji prijema međunarodne pomoći, sagovornici "Vesti" kažu da oba događaja nisu nimalo slučajna, već su u direktnoj vezi sa pogoršanom političkom situacijom u Bosni.

Medija Centar Beograd
Pritisak na Banjaluku: Dževad Galijašević

Amerika vuče konce

Stručnjak iz oblasti borbe protiv terorizma Dževad Galijašević ide i korak dalje, pa tvrdi da je reč o očiglednom pokušaju zastrašivanja RS koje može da ima nesagledive posledice.

On ukazuje da je prilikom poslednje vojno-policijske vežbe u Srbiji, u Federaciji odmah izvedena slična usmerena isključivo na RS i Srbiju. Tako su i ove dve vežbe u organizaciji Eurofora i NATO zapravo samo odgovor na referendum u Srpskoj. Stoga Galijašević smatra da je reč o pretnji i novom pritisku na RS.

- Iza obe planirane vežbe stoji Amerika. Ona povlači sve konce i u Euroforu i u NATO sa dugoročnim ciljem koji ima za osnovu ne samo da se preti RS i Srbiji. Već je krajnji cilj da se dovede do raspada oružanih snaga BiH. Ukoliko se nastavi sa ovakvim pritiscima, posebno vezano za najavljene tužbe i moguće represalije prema svima koji su glasali na referendumu, pitanje je do kada će Srbi u toj vojsci trpeti i kada će preseći i reći "dosta nam je ovog, izlazimo". I Amerika i Bošnjaci se igraju vatrom - naglašava Galijašević.

A. Čukić
Radovan Radinović

Pogrešan trenutak

General Radovan Radinović tvrdi da ne treba u svemu videti zaveru, te da ukoliko su obe ove vežbe ranije bile planirane, onda im se nema šta prigovoriti.

- Ipak, potrebno je smirivati tenzije i ne dozvoliti da se događaji otmu kontroli. Stoga mislim da su Eurofor i NATO odabrali pogrešan trenutak. Te vežbe su bez sumnje mogle da sačekaju da se političke strasti smire - naglašava Radinović.

A. Čukić
Miroslav Lazanski

Avanturizam Eurofor

Narodni poslanik i vojni analitičar Miroslav Lazanski ocenjuje da je vežba Eurofor vrsta psihološkog pritiska na Dodika, pogotovo kada se uzme u obzir naziv Brzi odgovor 2016.
- Bilo bi avanturistički da te snage pokušaju nešto protiv vlasti u RS. Bilo koji pokret van Manjače bio bi primećen, a videli smo na primeru puča u Turskoj koliko znači kada se narod nađe na ulicama ispred tenkova - upozorava Lazanski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online