Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.09.2016.
03:00
Vesti A

SAD traže Dodikovu glavu

Tužilaštvo BiH uputilo je poziv na saslušanje u svojstvu osumnjičenog Miloradu Dodiku zbog referenduma o Danu Republike Srpske, što su podržale SAD, a to je ukazalo da je predsednik RS jedini političar u regionu koji se suprotstavlja dominaciji Zapada, odnosno Vašingtona i Brisela.

Reuters
Država se oslanja na državu, a čovek na čoveka: Milorad Dodik i Vladimir Putin

Sarajevo se pokazalo nemoćnim da spreči izjašnjavanje naroda RS i sada je Amerika otvoreno istupila umesto bošnjačkih političara koji su još jednom pokazali da su samo marioneta u njenim rukama, a Dodik se ne osvrće na pretnje hapšenjem i čak najavljuje nove referendume o svim važnim pitanjima za Srpsku uključujući i ono o ulasku u NATO.

- I tome će prethoditi referendum u RS. Ako Bošnjaci i Hrvati odluče da pristupe zapadnoj alijansi, mi ćemo glasati za "ne". Onda opet nema u NATO - kazao je Dodik.

Glasalo 70 odsto Srba

Dodik rekao je da je na referendumu o Danu Srpske, ako se od ukupnog broja oduzmu Bošnjaci i Hrvati, glasalo 70 odsto Srba.
- Zadovoljni smo sa ovih 55 odsto od ukupnog broja glasača. Zašto ne bi bili kada je i Crna Gora imala kvotu od 55 odsto za nezavisnost i niko joj to nije osporio.

Da podsetimo, glavni ruski zahtev preostalim vojno neutralnim balkanskim državama jeste da održe referendum o tom pitanju, a što nije zvanično pominjano posle nedavnog sastanka Dodika i Vladimira Putina u Moskvi. Taj zahtev do sada su ignorisale Crna Gora i Makedonija, a Srbija se drži vojne neutralnosti.

Sada je zamenik portparola Stejt departmenta Mark Toner saopštio je da SAD osuđuju "nelegalan referendum" u RS, koji je direktno u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH o zabrani izjašnjavanja. On je izjavio da će Amerika podržati lokalne institucije koje traže da rukovodstvo RS odgovara za "podrivanje vladavine prava i opstrukciju primene Dejtonskog sporazuma".

- Pozivamo sve strane u BiH da se uzdrže od daljih akcija i retorike koje vode ka podelama i da se usredsrede na preko potrebne društvene, političke i ekonomske reforme - naveo je Toner.

Dobro došli u Republiku Srpsku

Dodik je izjavio da na graničnim prelazima neće biti uklonjene table "Dobro došli u Republiku Srpsku" i zastave RS, a da nije sporno da se postave i zastave BiH.
- Razumljivo je da institucije BiH postave svoju zastavu, a ono što je Republika Srpska, tu će uvek biti srpska zastava - rekao je Dodik.

Prethodno se portparol Evropske komisije Maja Kocijančič izjasnila o navodnoj neregularnosti referenduma, za šta je Dodik rekao da samo doprinosi destabilizaciji BiH.

- Dan ranije održan je referendum u Mađarskoj o migrantima. Zašto se ne bavi time? EU je previše uključena u intervencionizam zajedno sa drugim zapadnim zemljama i prevršilo je svaku meru njihovo nastojanje da BiH oblikuju kako oni žele. Mi smo svoje rekli na referendumu juče - zaključio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Tanjug
Teroristi nisu prošli: Policajci Srpske

Prošlo vreme Osmanlija

Milorad Dodik izjavio da se ne plaši hapšenja zbog održavanja referenduma.
- Ja nisam zadužen da se bojim. Prošao sam mnoge teške situacije i nikada nisam uvažavao silu, ali sam bio svestan onoga što branim. Kao što i sada branim pravo naroda da donese odluku koja nikom ne smeta osim nekolicini birokrata. Moje hapšenje ne može opovrgnuti činjenicu da je referendum održan i da je narod jedinstven - rekao je Dodik i dodao da mogu odahnuti i organizatori referenduma jer niko nije uhapšen, niti smenjen zbog protivljenja odluci Ustavnog suda BiH o zabrani održavanja.
On je zaključio da je davno prošlo vreme Osmanlija u BiH, kada je kadija tužio i sudio. Dodik kaže da je priča oko referenduma i njegovog hapšenja nastala da bi se prikrila činjenica da u FBiH ima registrovanih više od 100 grupa sa terorističkim potencijalom.
- U Sarajevu su mislili da će ovaj referendum biti dovoljan razlog da vežbaju terorističke grupe. Smetnuli su sa uma da i mi imamo policiju koja je vrlo sposobna da se odbrani - rekao je predsednik RS i dodao da su svi pripadnici tih grupa bila pokriveni.
Dodik je ukazao i da zveckanje oružjem iz Sarajeva deo želja, a možda i planova bošnjačke političke elite koja ne se može pomiriti s postojanjem RS i vrlo bi se radovala da ostvari osvetu, čišćenje i nestanak Srpske.
- Međutim, i sam Bakir sada je izjavio da RS ne može nestati, ali se preko Suda i Tužilaštva BiH obračunava s nama - rekao je Dodik.
On je poručio i da je saglasan sa eventualnom odlukom Zapada da mu zamrzne imovinu.
- Nemam imovinu u Rusiji, ali imam u Srbiji u koju verujem - poručio je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online