Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 09.07.2016.
17:32
Vestionline A

"Srbi, oprezno i jedinstveno, da se Bratunac ne ponovi"

Ministar rada Republike Srpske Milenko Savanović rekao je u subotu u Bratuncu, na obeležavanju 24 godine od velikog srpskog stradanja u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine, da se danas odaje počast svim herojima srpskog naroda koji su na ovim prostorima branili nejač i svoja ognjišta.

Srna
Pomen srpskim žrtvama u Bratuncu

Savanović je naglasio da je sloboda na ovim prostorima, istorijski posmatrano, varijabilna, jer se do nje teško dolazi, a lako se gubi. 

- To je i poruka mladim generacijama da moraju biti oprezni i jedinstveni, da se ne bi dešavalo i njima sve što se do sada dešavalo generacijama kroz istoriju - istakao je Savanović. 

On je naveo da još od Osmanlijske imperije postoji težnja da se Podrinje napravi tampon zonom, da se isele Srbi, da se deo koji ostane u BiH asimiluje te da se na neki način napravi fizička granica između Srbije i BiH.

Savanović je podsetio da su Srbi stradali u svim ratovima, da je Osmanlijska imperija odvodila najhrabrije srpske dečake da služe u tom carstvu, da je u Prvom svetskom ratu stradao svaki treći vojno sposoban muškarac, a da je u vreme Drugog svetskog rata takozvana Nezavisna država Hrvatska činila stravične zločine nad srpskim narodom.

- I, naravno, 1992. godina bila je nastavak svega što je činjeno, ali Srbi su 1992. godine bili ujedinjeni u politički i vojni vrh i prepoznali da se može srpskom narodu desiti ono što mu se dešavalo ranijih godina - rekao je Savanović.

On je napomenuo da je hrabrom borbom srpskog naroda i boraca odbranjen prostor Republike Srpske, da je bilo mnogo žrtava, te da je u srednjem Podrinju stradalo 3.267 boraca i civila sa tog područja. Savanović je dodao da je neprijatelj za stradanja srpskog naroda birao pravoslavne praznike.

- Iako je Srebrenica bila zaštićena zona UN, muslimani su iz te zone ubijali i proterivali srpski narod, želeći da ovaj prostor etnički očiste - rekao je Savanović. 

U Bratuncu je u petak, u prisustvu brojnih zvanica i nekoliko hiljada građana, održan parastos i položeno cveće za oko 3.500 Srba iz srednjeg Podrinja i Birča koje su ubili pripadnici takozvane Armije BiH tokom proteklog rata. Za te zločine još niko nije odgovarao.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.07.2016. 01:07
Све је теже веровати у људску правду, када километрима одавде слободно корача крволок и доказани убица Насер Орић. Тешко је веровати у људску правду, када му се руке још нису осушиле од ископаних очију судије Слободана Илића.
Nedelja 10.07.2016. 01:13
Наше мајке у црном Суте сам тугују, небаве се политиком и то је проблем ..... додју на гробове, плацу Без сниматељ и новинара, не иду у друге земље да тразе правду за своје најмилије ........ И то је проблем --- шутња ....... а невидим ни г. Вуцица да се поклонио српским зртвама - ЗАСТООООООООООООО г Вучићу ?????????????? Нека им је вецна слава и опростај греха од Господа Бога!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online