Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 17.06.2016.
10:00
Sputniknews, Vestionline A

"Stepinac je balkanski Ajhman"

"Pokušaji da se kardinal Alojzije Stepinac proglasi za sveca i organizovanje izložbe u EP imaju za cilj stvaranje mita o svecu - osnivaču hrvatske države".

youtube.com/Tuturutu
Alojzije Stepinac, otac hrvatske države?

To za Sputnjik kaže istoričar Jovan Pejin, autor knjige "Stepinac - balkanski Tomas de Torkvemada", u kojoj je hrvatskog kardinala uporedio sa osnivačem katoličke inkvizicije u Španiji.

- Radi se o opskurnoj ličnosti, koja je ogrezla u zločinu genocida - kaže Pejin opisujući Stepinca. 

"Jasenovac blizu, nebo visoko, a vi birajte gde hoćete"

Prema Pejinovim rečima, Stepinac nema nikakvih zasluga da bi bio proglašen za sveca, zato što je blagosiljao zločince, dočekao je Pavelića i bio primljen kod njega dva dana nakon ulaska ustaša u Zagreb i pozdravio je usvajanje rasnih zakona 

- Stepinac se tako pojavljuje kao zločinac, a i kao lažov. Dostavio je papi pismo u kojem kaže da je 240.000 Srba dobrovoljno prešlo u katoličanstvo. To nije tačno, postoji brojna arhivska građa koja pokazuje kakvo je to nasilje bilo. Dovoljno je da vam navedem komentar jednog katoličkog pastora koji se obratio grupi Srba: "Jasenovac blizu, nebo visoko, a vi birajte gde hoćete". Stepinac spada u najokrutnije zločince 20. veka. Njegova uloga nije ništa manja od Ajhmanove“, objašnjava Pejin. 

Blagosiljao je zločine

Osim literature, Pejin je za pisanje knjige koristio i arhivsku građu koja se čuva u Arhivu SPC i dokumenta srpskog Komesarijata za izbeglice iz vremena Drugog svetskog rata. Ovi dokumenti, prema Pejinovim rečima, govore mnogo o sistemu koji je Stepinac izgradio u hrvatskoj katoličkoj crkvi. 

- Izgradio je sistem zločina, blagosiljao je zločine i dozvolio sveštenstvu i redovništvu, kao i članovima katoličkih omladinskih udruženja da uzmu učešće u zločinu. Uopšte nije zaustavljao zločine - kaže Pejin. 

Mit o ocu hrvatske države

On dodaje da Stepinac nikada nije promenio svoj stav prema NDH. 

- Čak je pokušao da stupi u kontakt sa zapadnim saveznicima kako bi priznali NDH i produžili njen život - dodaje Pejin. 

Za Pejina izložba koju je o Stepincu u Evropskom parlamentu organizovala hrvatska evroparlamentarka Marijana Petir ima jasan cilj - izgradnju mita o ocu - osnivaču hrvatske države. 

- Pošto Hrvati nemaju osnivača države, kao što imaju Česi ili Mađari, radi se o pokušaju da se Stepinac proglasi osnivačem hrvatske države - dodaje on. 

Na taj način, dodaje, ukoliko bi Stepinac bio proglašen svetim, Hrvati bi za osnivača države imali sveca, po ugledu na druge evropske narode. 

- Taj "osnivač države" radi u vreme najžešćeg genocida nad Srbima, najvećeg genocida koji je izveden u evropskim zemljama u poslednjih 300-400 godina - zaključuje Pejin.

POVEZANE VESTI

Petak 17.06.2016. 15:55
Ma kakav Ajhman-pa on je svetac i oličenje katoličanstva:bezbožništvo i zloćud.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online