Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.03.2016.
07:45
M. Obradović - Vesti A

Džihadisti cinkare kolege

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su juče na području Sarajeva A. I. (29) zbog osnovane sumnje da je od 2012. do 2014. godine u više navrata na području Sirije i Iraka učestvovao u oružanim sukobima, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Reuters
Gubitak iluzija: Mnogi islamski ratnici se vraćaju kući razočarani

Hapšenje se dogodilo u danima kada veliki broj lica koja su ratovala u Siriji završavaju iza rešetaka, dok neka od njih čak i sklapaju sporazume o priznanju krivice kako bi dobili manje kazne zatvora. Zauzvrat, pojedini od njih su obećali da će otkriti ko su osobe koje su takođe bile u Siriji, a da o njima nadležni organi nemaju dovoljno informacija.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da je sve više državljana BiH zainteresovano da se vrati iz Sirije i Iraka i prizna krivicu. U međuvremenu, Tužilaštvo BiH postiglo je sporazum o priznanju krivice sa Fatihom Avdulahom Hasanovićem (25), povratnikom sa ratišta u Siriji i Iraku. On je osuđen na godinu dana zatvora, a prema tvrdnjama izvora iz pravosuđa, pristao je da ocinkari i ostale džihadlije.

- Optuženi Fatih Avdulah Hasanović, zvani Ebu Sara, priznao je da je boravio više meseci na području Sirije i Iraka, gde je delovao u okviru paravojnih formacija i struktura IDIL-a, koje je Savet bezbednosti UN proglasio terorističkom organizacijom - navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Izvori iz pravosuđa tvrde da je Hasanović pristao da otkrije i način na koji vehabije vrbuju buduće islamske ratnike u ekstremističkim komunama. Interesantno je da je Hasanović povezan i sa terorističkim napadom u Zvorniku gde je Nerdin Ibrić ubio jednog, a ranio dva policajca. Utvrđeno je da Ibrić bio u kontaktu sa Hasanovićem, te da su obojica posećivali zloglasnu vehabijsku komunu u Dubnici kod Kalesije.

Gladovanje i maltretiranje

Prema nezvaničnim saznanjima "Vesti", jedan broj povratnika sa stranih ratišta koji je završio iza rešetaka u BiH, ispričao je da su im uslovi boravka u Siriji u Iraku, "potpuno ubili entuzijazam za ratovanje".
- Jedan od njih je ispričao da je u Siriji danima bukvalno bio gladan, da je spavao u neuslovnim prostorijama te da su ga ratnici iz drugih zemalja maltretirali. Mnogi od njih se vraćaju potpuno razočarani jer su shvatili da taj njihov džihad ni približno nije sličan onome što im se servira preko interneta, ili što im u svojim predavanjima pričaju oni koji ih vrbuju - kažu izvori "Vesti".

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2016. 09:41
U Sarajevu ce ih cuvati ko bubreg u loju!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online