Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 03.03.2016.
18:31
Vestionline, Sputnjik A

Nova izbeglička ruta: Na Jadranu cveta prodaja brodića

Nova izbeglička ruta kretaće se preko Jadranskog mora ka Albaniji, smatra makednoski novinar Milenko Nedelkoski. Iako zvaničnih potvrda za ove informacije nema, nije isključeno da će migranti pokušati na ovaj način da stignu do Evrope.

Reuters
Biznis cveta: Čamci se prodaju k'o alva

- Oficiri koji rade za graničnu policiju Evropske unije i koji prate ceo ovaj tok nezvanično kažu da je prodaja polovnih plovila kao što su ribarski brodići procvetala u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Albaniji i Grčkoj. Sve što je moglo prodalo se - kaže Nedelkovski u razgovoru za Sputnjik, dodajući da je vrlo moguće da je sledeća ruta preko mora do Albanije.

Zatvaranje granice

Premijer Milo Đukanović ranije je kazao da će Crna Gora morati da zatvori svoje granice za migrante ukoliko to učine članice EU. Kako je istakao, Crna Gora će morati da zatvori svoje granice ukoliko Makedonija zatvori granicu sa Grčkom, a granične restrikcije uvedu i Mađarska i Austrija.

Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević izjavila je da njeno ministarstvo nema zvaničnu informaciju da će Crna Gora postati dio migracione rute, ali pripremaju sve aktivnosti u vezi sa potencijalnim prilivom izbeglica.

- Pratimo šta radi EU i koje preporuke daje, tako da prema svim tim kretanjima i mi preduzimamo aktivnosti - rekla je Kovačevićeva novinarima nakon današnje sednice Vlade.

Ona je istakla da će, u slučaju priliva migranata, biti primenjen plan aktivnosti koji je Vlada usvojila prošle godine, prema kojem Koordinacionim odborom rukovodi potpredsednik Vlade Crne Gore Duško Marković i postoji Operativni tim u čijem su sastavu predstavnici svih ministarstava, Crvenog krsta i nadležnih institucija.

Ona je dodala da se pripremaju sve aktivnosti u vezi sa potencijalnim prelaskom migranata preko države ili obezbeđivanjem smeštaja za njih.

- Vlada je dala nalog da Operativni tim redovno obaveštava predsednika Koordinacionog odbora i šefa Opretivnog tima i Vlada će svakog utorka na sednicama komisije takođe davati ocenu stanja na terenu - rekla je Kovačevićeva.

Za migrante iz ratom zahvaćenih područja u prethodna dva dana je skoro obustavljen ulaz u Makedoniju kod Đevđelije, zbog strožih mera kontrole i selektivnijeg propuštanja. Granicu mogu da pređu samo oni koji imaju potpunu dokumentaciju. U Makedoniju dnevno može da uđe svega nekoliko desetina ljudi kako bi nastavili put ka Srbiji i zemljama Zapadne Evrope.

Albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati pre tri dana je saopštio da ta zemlja neće podizati zidove u slučaju da izbeglice i migranti počnu da koriste tu zemlju za tranzit prema zemljama EU. Nešto ranije, albanski premijer Edi Rama izjavio je da Albanija neće biti nova ruta za izbeglice na putu ka Evropi, zbog toga što nema "ni uslove, ni snagu, ni entuzijazam da spasava svet dok drugi zatvaraju svoje granice".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.03.2016. 19:52
dobrodošli u EU...., Srbija pregovara godinama, poklanja dio svoje teritorije, koji je njen identitet, a ovi kupili malu barku i eto ih u EU, zemlju, koju su zamislili !
Četvrtak 03.03.2016. 22:47
Mislim (siguran sam) da sam o ovome vec pisao ovde, dzaba sto Hrvatska dize i postavlja vojsku - na suvom. Uvlace vam bre migranti q urac i na suvom i na mokrom - ako ne verujete upitajte splitske kobre, one su vec spremile cajne kolutice za zabavu i "talasanje".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online