Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 21.11.2015.
07:45
M. Obradović - Vesti A

U krvavi pohod sa ludačkim pogledom

U nastavku istrage terorističkog napada u Rajlovcu kod Sarajeva, gde je Enes Omeragić (34) iz sarajevskog prigradskog naselja Sokolje u sredu uveče ubio Nedeljka Radića i Armina Salkića, pripadnike Oružanih snaga BiH, Agencija za istrage i zaštitu BiH ispitala je Omeragićevog zeta Muhameda Mecu za koga postoje pretpostavke da je pokušao da se pridruži formacijama Islamske države u Siriji!

Tanjug/AP
Policija pokušava da rasvetli sve okolnosti zločina

Meco je, takođe, ranije hapšen zbog povezanosti s radikalnim islamističkim grupama u BiH, a sumnja se da je svojim radikalnim učenjem uticao i na Omeragića. Pretresena je i Mecina kuća, ali juče još nije bilo poznato da li će protiv njega biti pokrenut postupak.

Dosadašnja istraga utvrdila je da se Omeragić u sredu, na dan masakra, nije ponašao ništa drugačije nego prethodnih meseci, a komšije i deo rodbine otkriva da u poslednje vreme "nije bio sav svoj".

- Nakon problema s drogom, okrenuo se veri. U šta se upleo u međuvremenu, nikome nije jasno, ali viđala sam automobil koji ga je stalno dovozio i odvozio. Ne znam sa kim se družio - ispričala jedna Omeragićeva komšinica.

Stanovnici Rajlovca pričaju da se Omeragić u poslednje vreme čudno ponašao, a pojedini očevici napada tvrde da su ga sreli kada je krenuo u krvavi pohod i da je "imao ludački pogled".
Mere bezbednosti u BiH podignute su na viši nivo, tvrde u nadležnim agencijama, ali ne otkrivaju na šta se to odnosi. Stidljivo se najavljuje konačan obračun sa ekstremistima, ali stručnjaci tvrde da treba mnogo posla da se steknu uslovi za takvu akciju. Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da bi takva akcija, između ostalog, podrazumevala racije u mestima Gornja Maoča i Ošve, koje se tretiraju kao jaka uporišta islamskih ekstremista.

Boravio u Srbiji

Pojedini mediji objavili su da je terorista Enes Omeragić pre nekoliko meseci na jedan dan boravio u Srbiji, uz ocenu da je masakr planirao u toj zemlji. Sagovornici "Vesti" iz bezbednosnih struktura tvrde, pak, da o tome ne postoje konkretne informacije i da je sve u sferi nagađanja, ali potvrđuju da je Omeragić zaista prešao granicu sa Srbijom. U narednim danima biće razmenjene informacije sa srpskim službama bezbednosti.

- Neprihvatljivo je da imate mesta u kojima ne važe zakoni države u kojima se ta naselja nalaze! Kada sam dolazio na poziciju ministra najavio sam da će jedan od prioriteta biti otvaranje stanice policije u Gornjoj Maoči. To će biti učinjeno. Konačnom rešavanju problema terorizma mora se najozbiljnije pristupiti, inače se svima nama crno piše - rekao je Mektić.

Ipak, izvori "Vesti" iz bezbednosnih struktura tvrde da se po tom pitanju mora biti vrlo oprezan.

- Pre svega, moralo bi se promeniti nekoliko zakona, ali i doneti konkretan zakon o borbi protiv terorizma. Drugo, bilo bi vrlo opasno sada izvesti neku akciju jer bi to moglo da izazove neku vrstu osvete na drugim krajevima BiH. Seme ekstremizma posejano je u gotovo svim krajevima Federacije, pa čak u i nekim delovima Srpske. Ne sme se rizikovati da izvedemo akciju, na primer, u Gornjoj Maoči, a da nam onda neki ekstremista u Bihaću ili Maglaju, kao odgovor, napravi nove probleme - kazao je sagovornik "Vesti".

Poziv na ubijanje nevernika

Zloglasni portal "Vijesti umeta" očekivano je proslavio ubistvo dvojice vojnika Oružanih snaga, ali autori ovog sajta nisu se tu zaustavili, već su poslali novu zastrašujuću poruku.
"O omladino Islama, o muvehhidi u Bosni, o mudžahidi u Bosni, krenite prema Alahovom zadovoljstvu, krenite prema Alahovoj milosti, krenite u ubijanje tih taguta, murteda i nevernika u vašim državama, a posebno u Bosni. Krenite, braćo, oni su slabi i jadni, pouzdajte se u Alaha i krenite Alahovom blagodati. Ubijajte njihove tagutske prljave vojnike gde god možete, neka njihova prljava krv teče ulicama Bosne i Evrope", piše na portalu.

Stravičan masakr u Rajlovcu dogodio se u kladionici u kojoj je Omeragić, inače pripadnik selafijskog pokreta, upao uz povike "Alahu ekber" i zatim bukvalno izrešetao Nedeljka Radića i Armina Salkića. Nakon toga je pobegao i posle nekoliko sati se ubio u svojoj kući.

POVEZANE VESTI

Subota 21.11.2015. 11:40
Pojedini mediji objavili su da je terorista Enes Omeragić pre nekoliko meseci na jedan dan boravio u Srbiji, uz ocenu da je masakr planirao u toj zemlji.....................................Kakvi bolesnici. Oni moraju povezati Srbiju sa necim negativnim. Vostani Serbie.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online