Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 12.10.2015.
03:09
D. N. Petrović - Vesti A

Zukorlićeve pristalice - podrška crnogorskoj opoziciji ili "četnicima"?

Od prvog dana opozicionih protesta u Podgorici vijori se i zastava Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) koju nose pristalice Bošnjačke demokratske zajednice(BDZ), stranke koju je u Crnoj Gori osnovao muftija-sandžački Muamer Zukorlić. Na protestima je svakodnevno i Hazbija Kalač, Zukorlićev saradnik i lider BDZ-a za Crnu Goru.

Tanjug
Mediji bliski Đukanoviću tvrde da se Zukorlić udružio sa četnicima, srpskim ekstremistima i radikalima

Prisustvo zeleno-bele zastave sa bošnjačkim grbom i ljiljanima, koju neki nazivaju i "zastavom Sandžaka", na mitinzima u Podgorici i podrška BDZ-a grupaciji koja želi da sruši režim Mila Đukanovića izazvala je oštre i oprečne reakcije kako u Crnoj Gori, tako i u srpskom delu Sandžaka.

Mediji bliski Đukanoviću i bošnjačkim strankama koje sa njim dele vlast u Podgorici, tvrde da se Zukorlić udružio sa četnicima, srpskim ekstremistima, radikalima i drugima koji žele da zaustave Crnu Goru na putu prema EU i NATO.

Iz BDZ-a odgovaraju da su uz opoziciju jer žele da daju svoj doprinos "spasu Crne Gore od korumpiranog režima i pljačke", koji je i nekorektan prema Bošnjacima.

- Udružili su se sa četničkim vojvodom Andrijom Mandićem i povezali zastavu Bošnjaka sa zastavama četnika...šta će oni na mitinzima na kojima govori Anfilohije Radović - pita se u Novom Pazaru uticajni Sandžak haber.

- Vezali smo našu zastavu sa srpskom i crnogorskom, šta je tu loše - odgovara direktno sa mitinga Hazbija Kalač.

Bitka za glasove Bošnjaka

U Crnoj Gori Bošnjaci čine između 16 i 20 odsto stanovništva. Preko Zukorlića, Medojević i drugi opozicionari pokušavaju da pridobiju bar deo Bošnjaka koji su do sada uvek bili podrška Đukanoviću. Lider Bošnjačke stranke Rafet Husović je aktuelni potpredsednik Vlade u Podgorici.

Zukorlićeva stranka BDZ doživela je prošle godine fijasko na lokalnim izborima u Crnoj Gori, osvojivši samo jedno odborničko mesto u Rožajama. U obračunu sa reisom Crne Gore Rifatom Fejzićem za prevlast nad Islamskom zajednicom u ovoj državi, Zukorlić je takođe poražen, jer je Fejzić nedavno ponovo i jednoglasno izabran za vrhovnog poglavara muslimana u Crnoj Gori.

Fejzić je poručio Zukorliću i "braći iz Novog Pazara da ne donose podele i ekstremizam u mirnu i demokratsku Crnu Goru". Pre nekoliko meseci Zukorlić je na graničnom prelazu kod Rožaja - nakon što je odbio da njegovo vozilo bude pretrešeno, morao da se vrati u Srbiju. Za taj "pokušaj maltretiranja" optužio je režim Mila Đukanovića.

Pojačanje Medojeviću

Zukorlić je u izuzetno dobrim odnosima sa Nebojšom Medojevićem, liderom Pokreta za promene i jednim od čelnika protesta u Podgorici. Kada su zajedno najavili i neku vrstu pakta protiv Đukanovića, Medojević je obećao da će se založiti za formiranje "Prekogranične regije Sandžak". Zukorlić je tada rekao da je isto obećanje dao i Đukanović pred referendum o samostalnosti Crne Gore, ali da je kasnije "izdao Bošnjake".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.10.2015. 13:07
Ti "srpski cet/nici" kako ih naravno predstavljaju su u stvari placenici s kojima pravi Srbi nemaju nista! Pokusavaju da prevare Srbe i uvedu ga u sukob znajuci da ne zeli da trpi Djukanovicev danak! Djukanovic je u stvari Vucko u Crnoj Gori, i cilj(evi) su im Srbi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online