Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.10.2015.
05:24
Ž. Marković - Vesti A

Sitna robija za slanje u džihad

Sud BiH doneo je prvu istorijsku presudu kojom su lica povezana sa odlaskom građana BiH na strana ratišta, osuđena na zatvorske kazne. Doduše, u pitanju je završetak slučaja u kojem nisu osuđeni povratnici sa ratišta u Siriji, već osobe koje su tek nameravale da odu tamo i oni koji su ih vrbovali.

Srna
Hapšenje jednog od džihadista

Husein Erdić dobio je tri i po godine zatvora zbog vrbovanja mladića iz BiH za odlazak u Siriju. Njegov pomagač Midhat Trako dobio je godinu i po dana zatvora, dok su Nevad Hušidić i Merin Keserović osuđeni na po godinu dana zatvora zbog pokušaja pridruživanja Islamskoj državi.

U presudi se navodi da je Erdić, s namerom da ih pridruži stranoj paravojnoj formaciji koja deluje van teritorije BiH, početkom februara 2015. organizovao i rukovodio pokušaj odlaska Hušidića i Keserovića u Siriju gde su se trebali pridružiti Islamskoj državi. Njihovo prebacivanje je prethodno dogovorio sa njemu poznatim osobama iz Turske.

"Optuženi Trako je, po prethodnom dogovoru sa Erdićem, dao Keseroviću i Hušidiću novac za kupovinu avionskih karata od Sarajeva do Istanbula i tako učinio sve što je bilo potrebno da optuženi odu na strano ratište", piše u presudi.

Hušidić i Keserović su krenuli na avion, ali je njihov odlazak sprečen jer su uhapšeni na aerodromu.

Presuda je istorijska jer je prvi put u BiH neko osuđen zbog vrbovanja građana za odlazak na strana ratišta. Nezvanične procene govore da na terenu ima još na desetine osoba koje ovo rade, a neke od njih su više puta bile u Siriji i vraćale se. Ono što baca drugo, ne tako lepo, svetlo na ovu priču jeste visina kazni. Izmenama Krivičnog zakona BiH od pre godinu i po dana, kada je uvedeno kažnjavanje odlaska na strana ratišta, za vrbovanje je propisana najviša kazna od deset godina. Stručnjaci tvrde da je kazna od tri i po godine za Erdića preblaga, a naročito je sporna kazna za dvojicu koji su hteli da odu u Siriju. Nakon što su u pritvoru proveli osam meseci, ispostavlja će da će oni na slobodu izaći već u februaru naredne godine!

- Ko može da garantuje da, čim izađu iz zatvora, neće pokušati da ponovo odu u Siriju. Kazna od godinu dana zatvora može biti, ali verovatno nije, dovoljna za resocijalizaciju - kaže sagovornik "Vesti" iz Tužilaštva BiH.

Naš sagovornik podseća na slučaj Bajre Ikanovića, jednog od najagilnijih ratnika iz BiH na području Sirije. On je svojevremeno osuđen zbog pokušaja terorističkog akta u BiH i u zatvoru je proveo četiri godine. Nakon izlaska s robije vrlo brzo je otišao u Siriju.

- Njemu nisu pomogle ni četiri godine robije. Šta će onda biti s tom decom koja će u zatvoru provesti desetak meseci. Verovatno će se pridružiti Ikanoviću, samo će sada biti mnogo oprezniji - zaključuje sagovornik "Vesti".

Ispod minimuma

Hušidićev advokat Senad Dupovac izjavio je da je njegovom branjeniku izrečena kazna ispod svakog minimuma, ali je ipak najavio žalbu!
- Zadovoljan sam što je moj branjenik dobio kaznu ispod minimuma, mada sam očekivao da će biti oslobođen. U komentaru presude, ono glavno što smo mi kao odbrana istakli, jeste prigovor na dokaze i njihovo pribavljanje i zbog toga ćemo izjaviti žalbu na presudu - rekao je Dupovac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online