Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 28.09.2015.
14:53
Tanjug A

Stav Zagrebačke nadbiskupije je za papu ratni zločin

Stavovi izneseni u najnovijem broju "Glasa Koncila", službenog glasila Zagrebačke nadbiskupije, po pitanju izbeglica u potpunosti odudaraju od Papine politike.

Reuters
Za papu je odbijanje izbeglica isto kao ratni zločin. Za ZG nadbiskupiju to i nema neku težinu

Papa Franja, naime, javno upozorava da je odbijanje izbeglica isto kao ratni zločin, dok u uredničkom komentaru "Glasa Koncila" pozdravlja se politika Mađarske i premijera Viktora Orbana, koji svoju državu okružuje ogradama kako bi sprečio dolazak izbeglica.

Prema mišljenju Ivana Miklenića, glavnog urednika "Glasa Koncila", Mađarska je do sada zbrinula više od 200 hiljada tih ljudi, od kojih je više od 50.000 na stalnoj brizi toj zemlji, a da niko prstom nije maknuo da bi joj stvarno pomogao.

- Umesto pomoći Mađarska, koja se odgovorno odnosi i prema svojim građanima i relativno odgovorno prema došljacima, dobija kritike, zgražanja i osuđivanja.

Kada je reč o izbeglicama, Miklenić zaključuje da se uveliko radi o "opasnosti za Evropu", pa piše kako su sve to ljudi prikladni za ostvarivanje ciljeva ideologije globalizma koja ima naum razaranja, ne samo obitelji, nacije, nacionalne države, kulturnoga identiteta, nego i, možda i posebno, monoteističkih svetskih religija, pre svega hršćanstva u svim njegovim pojavnostima”, upozorava glasilo Zagrebačke nadbiskupije. 

S druge strane, Papa je ranije pozvao župe u celoj Evropi da prime po jednu izbegličku porodicu, piše zagrebački "Jutarnji list". 

Papa je i prošli četvrtak pozvao Amerikance da odbace “neprijateljstvo” prema imigrantima. 

Identični stav zauzeli su članovi Iustitia et pax, koji su se jasno izjasnili protiv Orbanove politike ocenivši neprimerenim i prakse potpunog zatvaranja granica te afirmaciju koncepcija strogog kažnjavanja izbjeglica zbog nedopuštenih prelazaka preko granica”. 

Inače, papa Franja je i u subotu u Filadelfiji izrazio snažnu podršku hispanskim i drugim izbeglicama u toj zemlji, poručivši im da ne budu obeshrabreni zato što su neki istaknuti političari otvoreno protiv njih.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.09.2015. 15:00
Овај папа представља ”лијеву” струју у католичкој цркви, док хрватски ”свећеници” заступају ставове своје домовине, колијевке фашизма на балканским просторима.
Ponedeljak 28.09.2015. 21:00
Покрстити.или побити.То је по хрватском хришћански.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online