Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.09.2015.
03:00
Ž. Marković - Vesti A

Most u Gradišci olakšanje za dijasporu

Optimistične poruke s konferencije o Zapadnom Balkanu u Beču i najava velikih ulaganja u zemlje regiona, tek treba da se sprovedu u delo. BiH je pripao solidan deo kolača od 30 miliona evra, od čega bi 6,8 miliona trebalo da bude usmereno za izgradnju mosta u Gradišci, što bi doprinelo potpunoj promeni stanja na ovom graničnom prelazu između BiH i Hrvatske.

Facebook/Gradiška u slikama
Novi prelaz na Gradišci olakšao bi svima - i građanima, ali i prolaznicima

Poznato je da je prelaz u Gradišci godinama najfrekventniji u BiH. Preko njega u zemlju, osim brojnih kamiona, ulazi i najveći broj dijasporaca. Neuslovna pozicija, terminal koji je bukvalno u centru Gradiške, most sa dve trake i rigorozne kontrole s hrvatske strane, svakodnevno zagorčavaju život, kako profesionalnim šoferima tako i putnicima i stanovnicima Gradiške.

Nadležni iz Uprave za indirektno oporezivanje poručili su da je prva faza izgradnje novog graničnog prelaza i carinskog terminala u toku. Polovinom septembra biće raspisan tender za izgradnju druge, završne faze novog prelaza i carinskog terminala. Projekat će uveliko rasteretiti centar grada i ubrzati saobraćaj.

Carinska ispostava koja je sada u gradu, biće izmeštena na trasu auto-puta Banjaluka-Gradiška. Naši zemljaci koji ulaze u BiH preko Gradiške, znaju da, od prelaza, pa do auto-puta postoji deonica kroz gusto naseljeno područje, gde se moraju poštovati ograničenja. Izgradnjom mosta oni ne bi imali potrebu da ulaze u Gradišku. U povratku na zapad bi direktno s auto-puta išli na novi most, a zatim dalje na auto-put u Hrvatskoj.

Kada je u pitanju sama izgradnja mosta, u preduzeću Autoputevi RS tvrde da je realno očekivati da radovi počnu naredne godine. Ranije je bilo pokušaja opstrukcija s hrvatske strane, pa su u Banjaluci zadovoljni što se u celu priču uključila Evropska unija.

- U prethodnih 10 godina bilo je mnogo opstrukcije iz Zagreba i Sarajeva po pitanju realizacije ovog projekta. Uglavnom je to bilo zbog neusaglašavanja u vezi s nekim drugim projektima, prvenstveno izgradnjom mosta prema Pelješcu - rekao je direktor Dušan Topić, Autoputeva RS.

Auto-putevi

Izgradnja mosta znatno bi pojačala i frekvenciju saobraćaja na auto-putu od Banjaluke do Gradiške. Istovremeno, radovi na izgradnji auto-puta od Banjaluke do Doboja napreduju po planu. Prema projektu, prvo bi trebalo da bude završena deonica od Prnjavora do Doboja, a zatim od Banjaluke od Prnjavora. Izgradnjom mosta u Gradišci i svih planiranih deonica auto-puta stvorili bi se uslovi da svi koji dolaze u BiH ovim putem imaju na raspolaganju moderan most i više od 100 kilometara auto-puta kroz Republiku Srpsku.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online