Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 20.08.2015.
20:21
Tanjug A

Makedonija: Grčka nam organizovano šalje migrante

Portparol makedonskog MUP-a Ivo Kotevski optužio je Grčku da na granici te države, koja je članica Evropske unije, ka Makedoniji nije bilo nikakve kontrole, a da je zvanična Atina organizovano transportovala migrante ka Makedoniji. Premijer Makedonije Nikola Gruevski poručio je da pitanjem migranata, čiji broj se iz dana u dan u Makedoniji povećava i sada već premašuje 2.500 dnevno, treba da se bavi pre svega Evropa.

Tanjug/AP
Pendrekom na očajnike sa bebom u naručju

Kotevski je rekao da makedonska polcija nema neograničene resurse i kapacitete, a s obzirom na to da se problem sa migrantima ne smanjuje, već se intenzivira, proglašena je krizna situacija.

- To stvara prostor za angažovanje vojske – rekao je Kotevski.

Na pitanje da li to znači da je granica potpuno zatvorena za migrante, Kotevski je odgovorio da "granica nikad nije ni bila otvorena, već da je legalno mogla da se pređe samo preko graničnog prelaza i ranije i sada".

Prema njegovim rečima, do sada je granicu obezbeđivala samo makedonska policija, ali Makedonija se suočava sa "stanjem u kojem sa grčke strane nije bilo uopšte nikakve kontrole, iako je reč o spoljnoj granici EU".

- Naprotiv, ne samo što nije bilo nikakve kontrole već smo bili svedoci organizovanog transporta migranata do granice - istakao je on.

Gruevski: Problem za Evropu

Premijer Gruevski kaže da privremene mere makedonske vlade imaju za cilj obezbeđivanje efikasnijeg tranzita u regionu oko južne i severne državne granice zbog povećanog priliva migranata.

- Razgovarali smo o problemu migranata što predstavlja pitanje za Evropu, a ne samo za Republiku Makedoniju. Makedonija je tranzitni koridor i izuzetno je važno kako ćemo mi izaći na kraj sa ovim izazovom. Kada smo doneli zakon kojim smo migrantima dali određene mogućnosti imali smo priliv od 500 do 600 migranata, zatim je taj broj porasao na 800-900, pa na hiljadu, pa na 2.000 prosečno dnevno, a sada je već preko 2.500. Očekuje se da će u narednom periodu narasti na tri, na četiri hiljade i tako dalje - rekao je Gruevski.

UNHCR: Migrantima treba pomoć

Aleksandra Kraus iz Kancelarije UNHCR u Skoplju poručuje da makedonska vlada mora da obezbedi odgovarajuće mesto za smeštaj izbeglica i neophodnu pomoć. Kaže da se trenutno za te svrhe koristi samo lokalna policijska stanica, koja može da primi samo 165 ljudi.

Prema njegovim rečima, njihov prolaz kroz Makedoniju predstavlja problem za njih same, a tu su i bezbednosni i drugi problemi humanog karaktera.

Grčki mediji su danas objavili da je gotovo došlo do diplomatskog sukoba između Atine i Skoplja pošto se doznalo da će trajekt "Elefterios Venizelos" ploviti za Solun. Plan grčke vlade da u Solunu izbeglice stavi na autobuse do makedonske granice je prouzrokovao besne telefonske pozive vlasti iz Skoplja, otkrili su zvaničnici iz Soluna. Trajekt je kasnije ipak preusmeren za Atinu.

Vlada Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na južnom i severnom delu granice zbog povećanog talasa migranata, što otvara mogućnost angažovanja makedonske vojske, saopštio je portparol MUP-a Ivo Kotevski.

Makedonski portal Plusinfo javio je ranije da je makedonska granica ka Grčkoj blokirana, te da se u bezgraničnoj zoni nalazi više od 3.000 migranata. Takođe, portal je javio i da je blokirana pruga od Soluna ka Skoplju. Ovaj portal je javio i da su na granici ka Grckoj već postavljene specijalne vojne i policijske snage koje kontrolisu stanje u graničnom pojasu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.08.2015. 20:26
UNHCR: Migrantima treba pomoć Aleksandra Kraus iz Kancelarije UNHCR u Skoplju poručuje da makedonska vlada mora da obezbedi odgovarajuće mesto za smeštaj izbeglica i neophodnu pomoć. Kaže da se trenutno za te svrhe koristi samo lokalna policijska stanica, koja može da primi samo 165 ljudi. ............Neka ih primaju oni sto im rat donesose. EU i SAD.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online