Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 17.07.2015.
13:58
Tanjug A

"Orić, prerušen, huškao masu na Vučića"

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da se u Srebrenici desio pokušaj ubistva Vučića i dodaje da ima informacija da je u Potočarima bio i "prerušeni" Naser Orić.

Fonet/AP
Prema informacijama iz Sarajeva Orić bio jedanod organizatora incidenta u Potočarima

Navodeći da se uvek pred velike odluke konsultuje i razgovara s rukovodstvom Srbije, što je bio slučaj i danas u Beogradu, Dodik je na konferenciji za novinare s premijerom Srbije rekao da jedino što je u Potočarima bilo spontano jeste "spontani linč i edukovanje mase da se izvrši atentat".

- Policija RS radi na tom slučaju - dodao je - ali iz Federacije hoće da preuzmu sve i oduzmu nadležnost i u tom smislu kaže da je samo jedan u nizu slučajeva koji pokazuje kako se to tamo radi, a s namerom da se sve premesti na nivo BiH, što je, urađeno i sa Naserom Orićem - rekao je Dodik.

Prema informacijama koje stižu i iz Sarajeva, kako je rekao, Orić je prisustvovao komemoraciji, bio prerušen i podstrekivao je masu na nerede.


Zbog svega toga, smatra Dodik, Izetbegović ne može da govori o politici pomirenja, jer "on želi da ukine RS i stvori BiH po odredbama islamske deklaracije njegovog oca Alije Izetbegovića".

Kako je rekao, Vučić je došao u Srebrenicu, pružio ruku pomirenja, pokazao ličnu odgovornost državnika, a uzvraćeno mu je tako što mu nije garantovana bezbednost.

On smatra i da je događaj u Potočarima politizovan čemu je, smatra, dokaz i i to što je reis Kavazović, koji to nije znao, pokušao da smiri "razularenu masu".

Dodiku je najbolji utisak ostavila pozitivna reakcija "Majki Srebrenice", a napad na Vučića u RS je, kako kaže, doživljen kao napad na "svog premijera i institucije".

POVEZANE VESTI

Petak 17.07.2015. 14:50
1.Хашки трибунал никада није заиста доказао постојање геноцидних намера, планова о његовом извршењу, нити именовао наредбодавце без чега, по постојећим дефиницијама, нема злочина геноцида.2.Поређење података о броју заробљених, стрељаних и несталих у појединим хашким пресудама (генерал Толимир, генерал Крстић итд.), како са укупним бројем становника енклаве, тако и међусобно ствара контрадикторну слику и доводи у питање како легитимитет самих пресуда тако и, у њима дату, квалификацију геноцида.3.Постоје докази да је војска босанских Срба пустила жене и децу из освојене енклаве, што само по себи искључује геноцид.4.Пробој злогласне дивизије Армије БиХ која је у колони имала и цивиле био је праћен великим губицима у људству са муслиманске стране, али су они били легитимни војни циљ.5.Најважнија техника ДНК анализе који се користи у истраживању злочина у Сребреници (тзв. метод малог узорка) не сматра се научно поузданом.
Petak 17.07.2015. 14:51
6.У име Хашког трибунала ДНК истраживања о Сребреници води Међународна комисија за нестала лица (ИЦМП) основана у Сједињеним Државама, а од 2007. године 93% њеног особља чине босански Муслимани!! Ова комисија Трибуналу у Хагу никада није доставила прецизне податке о методологији коју је примењивала, нити је браниоцима икада доставила потпуну евиденцију о ДНК доказима, чиме је окривљенима оспорено основно људско право да преиспитују и побијају доказе оптужбе.7.ИЦМП је одбио да достави податке о својим ДНК тестовима за потребе назависног научног истраживања, што буди оправдану сумњу у њихову валидност. А управо ти „докази“ умногоме су утицали да се сребренички злочини класификују као геноцид од стране Трибунала.
Petak 17.07.2015. 14:55
8.Чак и најпрецизнија ДНК истраживања не пружају валидне податке о узроку и месту смрти и не могу одговорити на питање колико је уб/иј/ених страдало током борби, а колико је стрељано. Према независним истраживањима број оних за које се несумњиво може рећи да су стрељани износи око 1.000, а има индиција да је тај број за пар стотина већи. О цифри од преко 8.000 нема ни говора.9.Занимљиво је да према подацима санитетске службе Војске Републике Српске број погинулих Бошњака у читавом подрињском крају износи око 8.200, што указује на вероватно премештање погинулих са других подрињских локација у реон Сребренице.10.Иако је Сребреница формално била тзв. „заштићена зона“ муслиманске војне формације нису биле разоружане о чему постоје бројни докази (од писаних наредби до изјава очевидаца) а у периоду 1992 – 1995 борци дивизије Армије БиХ, под командом Насера Орића, користећи ову територију као базу вршили су борбена дејства и зверске злочине према српском становништву, па број уби/јених Срба, углавном цивила, у том периоду прелази 3.300.11.Манипулације у вези са сребреничком трагедијом служиле су и служе као основ за хомогенизацију радикалног ислама и регрутовање нових снага не само на простору Западног Балкана већ и шире.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online