Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.05.2010.
15:20 >> 16:39h
Srna A

Švajcarska: Trajkovski je ubijen!

Švajcarski parlamentarac u Savetu Evrope Andreas Gros izjavio je da postoje novi dokazi koji ukazuju na to da je bivši makedonski predsednik Boris Trajkovski ubijen, ali da o njima još ne može javno da govori.

Mesto pada aviona u kojem je bio makedonski predsednik Boris Trajkovski


"Ubeđen sam da je reč o ubistvu, a mišljenje zasnivam na novim informacijama o kojima još ne mogu da govorim", rekao je Gros za "Dojče vele".

Gros, koji će uskoro posetiti Makedoniju kako bi razgovarao sa osobama koje su pronašle nove dokaze i o načinu na koji će oni biti objavljeni, izneo je tu svoju tvrdnju pred poslanicima Saveta Evrope.
 

Makedonija: Istraga i dalje traje

 

Ministarstvo policije u Skoplju i dalje čini sve da prikupi nove informacije kojima bi se utvrdilo šta se tačno desilo sa avionom u kome je poginuo makedonski predsednik Boris Trajkovski.
Ministarka Gordana Jankulovska je danas, kako javlja Makfaks, izjavilo to povodom tvrdnje švajcarskog evroposlanika Andreasa Grosa da je avionska nesreća od 26. februara 2004. bila zapravo ubistvo Trajkovskog. "Ovaj slučaj neće biti zatvoren sve dok se ne raščiste sve dileme i nadalje ćemo raditi nesmanjenim intenzitetom", rekla je Jankulovska.

Švajcarski poslanik nije želeo da otkrije ko u Makedoniji vodi istragu o avionskoj nesreći u kojoj je 2004. godine stradao Trajkovski.
 

On smatra da odgovor na pitanje o padu aviona u kojem je bio makedonski predsednik treba tražiti na Zapadu a ne na Istoku, navodeći da i Makedoniju smatra delom Zapada.
 

Trajkovski je poginuo u avionskoj nesreći kod Mostara 26. februara 2004. godine.
Komisija za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formirao

Savet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi sletanja na mostarski aerodrom koja je dovela do toga da avion udari u brdo".
 

Prema tom izveštaju, navedeno je i da avioslužba Vlade Makedonije nije radila prema međunarodnim propisima i standardima za vazdušni saobraćaj.


Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara, u kojoj je poginulo šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.
 

Zajedno sa Trajkovskim, u avionu "kinger" poginuli su i njegovi savetnici Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zatim Mile Krstevski, zaposlen u makedonskom Ministarstvu inostranih poslova, te članovi obezbeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski.

Avionom su upravljali piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online