Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.06.2015.
11:40
Tanjug A

Njujork tajms: Makedonija, zemlja na prekretnici

Makedonija je na prekretnici sa mnogo problema, pa ne čudi što je ovu zemlju u poslednih pet godina napustilo preko 300.000 građana, piše Njujork tajms.

Reuters
Teška situacija u zemlji ujedinila Albance i Makedonce

- Makedonija stoji po strani u predsoblju Evrope, izolovana zbog problema sa imenom, preti joj etnički sukob a demoralisana zbog slabe privrede zog koje je ova zemlja na prvom mestu u Evropi po nezaposlenosti. Nije iznenađenje što je ovu zemlju u poslednjih pet godina napustilo preko 300.000 građana - prenosi INA.

- Dok ova zemlja glumi reforme i laže Brisel integrativnim procesima, vladajući režim nastavlja sa balkanskim stilom "funkcionalne demokratije". Zapošljavanje u Vladi je uslovljeno glasanjem za partiju na vlasti, dok je zatvorena jedna od televizija koja se najkritičkije odnosila prma vlasti. Vladajuća partija VMRO-DPMNE koristi izbore da bi pokazala kako se opoziciji ne može verovati i da priprema izbore kako bi sama bila izabrana - naglašava Njujork tajms.

Dalje se kaže kako je vlada, zanesena stvorenim imidžom žrtve stranih zavera u suštini izgradila agresivnu nacionalističku retoriku prema svojim susedima.

List dalje naglašava da je otvaranjem afere sa prisluškivanjem, lider makedonske opozicije Zoran Zaev obelodanio jedan od najvećih skandala u toj zemlji, gde je vlast pratila i snimila 670.000 nezakonito prisluškivanih telefonskih razgovora opozicionih politicara, ministara, drugih državnih rukovodilaca, novinara, nevladinog sektora, sveštenstva itd. Ovo prisluškivanje obelodanjuje korupcionaške i kriminalne aktivnosti, krađu glasova, ali i prikrivanje ubistava.

U vezi majskih događanja u Kumanovu se kaže da su se albanske oružane snage i makedonske snage bezbednosti sukobile u blizini ovog grada i da je tom prilikom živote izgubilo 22 lica, ali a se time ponovo vratio strah od međuetničkog nasilja.

U tekstu se ipak naglašava da sadašnja događanja nemaju ništa zajedničko sa sukobom iz 2001.

Nezadovoljstvo elitom je ujedinilo Makedonce i Albance, dok su demonstracije jedno od retkih mesta gde je evropska nada u multietničku Makedoniju stvarnost.

POVEZANE VESTI

Petak 12.06.2015. 17:39
Njujork tajms-Makedonija zemlja kojoj treba jebbati nanu naninu.Znači jadna Makedonija neće proći bez američkog zlla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online