Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
64
Petak 05.06.2015.
07:45
M. Roknić - Vesti A

Ustašama i dalje isplaćuju penzije

Na pismo centra "Simon Vizental", nedavno upućeno hrvatskoj vladi u kojem apeluje da se ukinu penzije ustašama, do danas niko iz kabineta Zorana Milanovića nije reagovao.

Tanjug/Hina
Branitelji na Markovom trgu: Novi veterani podržavaju prava starih

Oglasio se samo bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić koji tvrdi da penzije primaju samo domobrani, ali ne i pripadnici ustaških formacija. Mesić se osetio prozvanim jer je u oktobru 1993. kada je Sabor ozakonio te penzije, bio njegov predsednik. Činjenice govore suprotno. Već pune 22 godine povlašćene penzije u Hrvatskoj primaju pripadnici svih vojnih formacija NDH, a danas je takvih 9.000.

Armija penzionera

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje popisao je broj korisnika ustaško-domobranskih penzija i iako se očekivalo da ih ne bude više od 6.000, njihov se broj 1999. popeo na čak 34.090, a od tada je počeo da pada, ali sve do 2009. prelazio je 20.000.

U Hrvatskom penzionom zavodu nemaju podatke koliko je među tim Pavelićevim vojnicima i bivših ustaša ali su potvrdili da su ih sve ove godine odobravali na osnovu potvrde koju izdaje Državni arhiv, iskaza svedoka ili uverenja veteranskih organizacija koje okupljaju bivše domobrane i ustaše.

Zakon od njih ne traži da prave razliku između domobrana i ustaša jer i jedni i drugi imaju pravo na povlašćene penzije. U delu kojim je tadašnja Vlada u Zagrebu obrazlagala potrebu donošenja takvog zakona ističe se sledeći razlog:

"Budući da su pripadnici hrvatske domovinske vojske u Drugom svetskom ratu direktno učestvovali u stvaranju hrvatske države, postoji opravdani državni razlog da nova suverena Hrvatska njima prizna prava iz penzionog i invalidskog osiguranja".

Ta prava nova Hrvatska istovremeno je uskratila bivšim jasenovačkim logorašima, ali i desetinama hiljada srpskih penzionera iz poslednjeg rata koji su prebivalište imali u bivšoj Krajini. Ovoj poslednjoj kategoriji Hrvatska i danas duguje višegodišnje penzije, koje im u ratnom periodu nije isplaćivala, pravdajući tu otimačinu besmislenom tvrdnjom da su u tom periodu vlasti u Kninu
isplaćivale te penzije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.06.2015. 18:46
Šta hoće taj Vizental-pa usstaše su preteče borbe za današnji novi faššistički poredak i zaslužuju penzije po tom osnovu.
Petak 05.06.2015. 07:57
Informacija za one koji nisu znali. Penzije su dobijale ustas e decenijama iz Njemacke, jer su bili sastavni dio njemacke fa sisticke vojske u Drugom svjetskom ratu. Tito i njegova komunisticka bagra su to naravno znali ali su cutali. Penzije nisu dobijali direktno na njihov konto u banci u Jugoslaviju nego im se penzija isplacivala na jedano udruzenje u Njemackoj koje je onda prosledjivala ustas*ma pare posebnim metodama .
Petak 05.06.2015. 12:30
šokci svi komplet na pušavle!!dojadile nam više vaše cure
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online