Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 31.05.2015.
06:47
D. Lj. Joksić - Vesti A

Na karauli Gošince ih čekalo oružje

Bivši pripadnik albanske paravojne ONA, a sadašnji službenik Uprave za bezbednost i kontraobaveštajni rad MUP Makedonije (UBK) je u Kumanovu dočekao članove terorističke grupe, piše prištinski list "Koha Ditore" pozivajući se na izvore u kosovskoj tajnoj službi koja je prisluškivala pripadnike kumanovske grupe od 2. aprila, ili 23 dana pre napada na makedonsku karaulu Gošince, odnosno 37 dana pre bitke u kumanovskom Divljem naselju.

Tanjug/AP
Makedonija na rubu rata: Teroristi u tajnoj službi

Prema tim razgovorima, koje kosovska tajna služba ima u audio i video formatu, četvorica pripadnika kumanovske grupe, trojica sa Kosova i jedan iz Makedonije, su kontaktirali sa pripadnicima makedonske tajne službe. Jedan od njih je bivši borac ONA, koji sada radi u makedonskoj tajnoj policiji, i on je u Kumanovu bio kontakt pripadnicima terorističke grupe.

Prištinski list navodi da jedan makedonski tajni agent albanske nacionalnosti ima inicijale H.B. a drugi, sa inicijalima Š. M. je zaposlen u Agenciji za obaveštajni rad. Reč je o Šenasi Mehmetiju, a njegov identitet je u emisiji Portala na kosovskoj televiziji otkrio Hamdi Ndrecaj, poznat kao komandant Panteri, koji nije u rođačkoj vezi sa ubijenim Mirsadom Ndrecajem, alijas komandant NATO. Mehmeti je, prema saznanjima lista "Koha Ditore", Hamdi Ndrecaju rekao da će policija u karauli Gošince ostaviti 60 kalašnjikova, 60 pištolja i 3 sanduka municije.

Prethodno su se, prema prisluškivanim razgovorima, lideri terorističke grupe požalili makedonskom tajnom agentu Šenasi Mehmetiju da nemaju oružja za akcije u Makedoniji. Bez i jednog ispaljenog metka, teroristička grupa sa Kosova je u noći između 20. i 21. aprila zauzela karaulu Gošince i odande odnela ogromnu količinu oružja koje je verovatno korišćeno za napad na kumanovsko Divlje naselje. Nakon razbijanja terorističke grupe u Kumanovu, deo sakrivenog oružja iz karaule Gošinci je pronađen.

Prema saznanjima, postojao je dogovor između kosovskih terorista i makedonskih tajnih agenata da nema pucanja ili žrtava prilikom napada na karaulu Gošince i u Kumanovu. O tom dogovoru su znala samo četvorica iz grupe koja je brojala 44 ljudi.

Karaula Gošince je bila zauzeta bez žrtava, ali je 9. maja u Kumanovu jedan od terorista, koji nije znao za taj dogovor, otvorio vatru i ubio policajca, nakon čega se razgorela bitka u kojoj je ubijeno osam makedonskih policajaca i deset terorista.

Izmakli kontroli

Plan vođa je bio da neke pripadnike grupe pozovu u Kumanovo na sastanaka štaba i da ih onda predaju policiji, ali su oni otvorili vatru na policajce i situacija se otrgla kontroli. Prištinski list navodi da je grupa iznajmila pet kuća koje su bile povezane rupama u zidovima i da su žitelji kumanovskog Divljeg naselja znali da se teroristi nalaze u njihovom komšiluku. Zato je 70 odsto stanovništva evakuisano u noći kada su počele borbe. Verovatno zato i nije bilo žrtava među civilima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.06.2015. 09:21
pali na ši,ptarske pare,pa zapošljavali teroristički kadar u bezbedonosnim strukturama zemlje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online