Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.05.2015.
18:00
D. Lj. Joksić - Vesti A

Tri sokaka kao Hirošima

Nakon okončanja gotovo dvodnevnih borbi sa albanskim teroristima, makedonska policija je u nedelju uveče dozvolila stanovnicima kumanovskog Divljeg naselja da se vrate svojim kućama. Sa njima su u naselje ušle i novinarske ekipe, a prizori koje su zatekli bili su užasavajući. Ulice su prekrivene ruševinama i uništenim civilnim vozilima, na brojnim kućama su vidljiva velika oštećenja, srušeni krovovi, rupe od metaka, polomljeni prozori i vrata, posledice požara...

Reuters
Užas: U Kumanovu su mnogi ljudi ostali bez domova
U delu ulice Tode Mendol gde se nalazi islamska džamija, tri poprečna sokaka su takoreći sravnjena sa zemljom.
 
- Ne znamo šta se desilo. Sve je počelo odjednom, nenajavljeno. Ne znam ko je i zašto pucao. Načekali su nas na spavanju. Dok sam se spremao da krenem u džamiju odjednom sam čuo pucnjavu, a kada sam istrčao napolje policija je počela da mi viče da se vratim nazad u kuću - kaže jedan od žitelja ulice Pero Ilievski.
 
Među stanovnicima koji su ušli u Divlje naselje bio je Azem Jašari. I njega je u subotu, rano ujutro probudila pucnjava i granatiranje. Sa desetočlanom porodicom, među kojima je bilo dece od dve do 16 godina, starijih i bolesnih ljudi, on je u kući sa njima proveo 16 sati, nakon čega ih je policija evakuisala.

Haradinajev čovek

Mirsad Ndrecaj alijas komandant NATO poznat je po vezi sa Haradinajem. Tokom rata 2001. godine, bio je jedan od lokalnih komandanata OVK. Nedavno je preuzeo odgovornost za napad na karaulu Gošince, tvrdeći da se za takvu akciju odlučio jer su albanski lideri, zbog svojih ličnih interesa, izdali ideje za koje se borio. Ndrecaj je, posle rata u Makedoniji, bio jedan od uticajnijih članova Alijanse za budućnost Kosova (Haradinajeva partija) u Đakovici. Jednom prilikom je uhapšen zbog pretnji sudijama u tom gradu.

Slične priče su i drugih žitelja Divljeg naselja koji su tokom žestokih sukoba bili u svojim kućama.

Jedna od žitelja, Jahi Jašari kaže da su naoružani muškarci prelazili iz kuće u kuću, pa je policija bila prinuđena da puca na više kuća.

Teroristička grupa je brojala više od 40 ljudi, oko 30 ih je uhapšeno i određen im je pritvor a, većina ih je došla sa Kosova, dok je jedan od njih stigao čak iz Nemačke. Planirali su napade na državne institucije, policijske stanice i civilne objekte širom Makedonije.

Vođe oružane grupe su bili Muhamed Krasnići, poznat kao komandant Mališeva, Mirsad Ndrecaj, Sami Uškini Sokoli, Beg Rizaj Begu i Dem Šehu Juniku. Neki od njih su bili telohranitelji albanskih političara, a učestvovali su i u terorističkim napadima na srpsku vojsku i policiju na Kosovu i počinili zločine nad Srbima, tokom sukoba krajem devedesetih godina.

Dem Šehu, koji se predao makedonskoj policiji u Kumanovu, i Beg Rizaj su bili članovi obezbeđenja predsednika makedonske vladine koalicione partije Demokratske unije za integraciju Alija Ahmetija i bivšeg premijera Kosova i haškog optuženika Ramuša Haradinaja. Rizaj je takođe bio pripadnik OVK, u zoni Dukađini na Kosovu kojom je komandovao Haradinaj.

Znali pre pet meseci

Na sednici Nacionalnog saveta za bezbednost, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je otkrio da je još od početka ove godine država znala za terorističku grupu.
- Za ovu grupu početkom 2015. godine pismeno sam informisao 17 partnerskih službi zemalja EU i NATO, kao i zemlje u regionu. Mogu da konstatujem da razmena informacija, sa ciljem da se izvrši prevencija namera grupe nije dala rezultate - rekao je Ivanov.

Jedan od uhapšenih, Sami Ukšini, rodom iz sela Morina kod Đakovice, bio je pripadnik OVK, OVPMB i OVK u Makedoniji. Njegova porodica je bila baza OVK za Kosovo, Preševo, Medveđu i Bujanovac i Makedoniju. Zajedno sa Sadrijem Avduljijem je tokom rata na Kosovu formirao i rukovodio terorističkom grupom koja je delovala na području Đakovice.

Poginula i trojica Srba

U trodnevnim borbama poginulo je osam, a ranjeno 37 policajaca. Ubijeno je 14 terorista u informama OVK, a njih tridesetak se predalo. Među poginulim policajcima u Kumanovu su i trojica Srba. Nastradali su Boban Ivanović iz skopskog naselja Stajkovci, Ljubiša Aranđelović i Goran Stojković. Poginuli su i Žarko Kuzmanovski (32), Sašo Samoilovski (32) i Nenad Serafimovski (28), zatim Isamedin Osmani i Besnik Belja.

Ukšini je bio zamenik Malići Ndrecaja, koji je unuk Mirsada Ndrecaja, koji je najverovatnije poginuo u borbama u Kumanovu. Malići Ndrecaj je bio komandant operativne zone Kumanovo, kojoj je pripadala 113. brigada "Ismet Jašari", na čelu sa Kuštrimom Hodžom. Veteran ratova u Makedoniji i na Kosovu bio je i Muhamed Krasnići, poznatiji kao komandant Mališeva. Rodom je iz Mališeva na Kosovu, a kao pripadnik OVK učestvovao je u ratovima na Kosovu i u Makedoniji. Njegov brat Alban je visoki funkcioner pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

Direktor VBA Petar Cvetković tvrdi: Zapad podržava veliku Albaniju

Tanjug
Upozoravali smo Skoplje: Petar Cvetković

Direktor Vojno-bezbednosne agencije Petar Cvetković kaže da su albanski teroristi koji su izveli napad u Kumanovu, već duže vreme boravili u tom delu Makedonije ali, makedonske kolege, koje su još u aprilu upozorene da bi moglo da dođe do napada, su verovale da su te priče preuveličane.

Cvetković je rekao da su pripadnici te terorističke grupe bili, uglavnom, sa Kosova, ali da su pojedini njihovi članovi i iz Makedonije, pa čak i sa juga centralne Srbije, a da im je zajednički cilj bio stvaranje velike Albanije.

Prvi čovek VBA je rekao da ideje stvaranja velike Albanije imaju određenu podršku sa Zapada i da se to vidi i po tome kako neke političke izjave u tom smislu nisu bile osuđene, ali i po tome kako su zapadni mediji izveštavali o terorističkom napadu u Kumanovu.

Prema njegovim rečima, cilj terorista je bio da takvom akcijom obeleže i 12. maj kada je 2010. godine ubijen jedan od njihovih vođa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online