Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 13.04.2015.
06:51
D. Lj. Joksić - Vesti A

U Evropu, pa u veliku Albaniju

Mahanje bajrakom velike Albanije albanskog premijera Edi Rame koji je ovih dana poručio da je ujedinjenje Tirane i Prištine "nezaobilazno i nesporno", zabrinulo je samo pojedine analitičare u Skoplju.

Tanjug
Ulazak u Evropsku uniju će omogućiti formiranje Velike Albanije

Iz usta Edi Rame zapravo je progovorio albanski istoričar i političar Kočo Danaj, koji godinama poziva Albance iz Crne Gore, Makedonije, Kosova i Metohije i Albanije da stanu pod krov matice. Danaj je u protivnom zapretio Trećim balkanskim ratom.

Upozorenje Danaja o mogućem ratu veoma ozbiljno je shvatio bivši pomoćnik direktora Agencije za obaveštajni rad Makedonije i nekadašnji visoki funkcioner Savezne službe bezbednosti u Beogradu, Zoran Mitevski, koji je uveren da je institucionalno Makedonija već podeljena na dva dela.

- Računa se da će Albanija, Makedonija, Srbija i Crna Gora ući u Evropsku uniju, a kada se to desi onda više nije potrebna velika Albanija ili veliko Kosovo. Oni će se u sklopu Evropske unije među sobom tako povezati da će praktično stvoriti novu Albaniju. Albanija graniči sa Kosovom, Makedonijom, Grčkom i Crnom Gorom, a pošto je tendencija EU da ubuduće više ne postoje države, već regioni, oni će onda lako napraviti tu novu Albaniju - ocenjuje Mitevski.

Međutim, u Skoplju se veruje da Makedonija ne treba da strahuje od izjava o ujedinjenju Kosova i Albanije, jer Rama u intervjuu nije pomenuo Makedoniju.

- Činjenica je da su Albanci na Kosovu jedinstvena nacija, uslovno rečeno nacija, kao nova država koja ostaje van bezviznog režima koji funkcioniše kao pravo svih naroda na Balkanu osim njih - izjavio je univerzitetski profesor Imer Ismaili.

Evropska unija je izjavu albanskog premijera nazvala neprihvatljivom provokacijom, a srpske vlasti da se Albanija i Kosovo nikada neće ujediniti. Uprkos ovakvim upozorenjima, Albanci i dalje sanjaju o velikoj Albaniji.

Pritiskom do priznanja

Univerzitetski profesor i bivši ambasador Makedonije u NATO, Nano Ružin smatra da je izjava Rame bila za unutrašnju upotrebu i da se pre svega treba shvatiti kao pritisak na međunarodnu zajednicu, a ne kao pretnja menjanjem granica.
- Reč je o poruci da ovako više ne može i da Kosovo zaslužuje da bude međunarodno priznato - kaže Nano Ružin.

Pošto je taj termin ozloglašen kao projekat nacističke Nemačke, Danaj ga je pre nekoliko godina preimenovao u projekat prirodna Albanija, koji bi osim matice obuhvatao delove Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke u kojima žive Albanci.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.04.2015. 08:41
Ко стоји иза леђа шииптара ? Ко стоји иза леђа Порошенка ? Ко стоји иза леђа Вучића ? Ко стоји иза леђа хрвата,бошњака ? Ко стоји иза леђа Ђукановића ? Ко стоји иза леђа Преседницима Пољске,Бугарске,Румуније,Јужне Кореје,Изреала,Кувајта......САД (Немци,Британци,Французи....) су иза леђа .А ко је иза леђа Проруса , Србије , Републике Српске ,Северне Кореје , Кине , Монголије ? Москва .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online