Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.04.2010.
17:12
Tanjug A

Vlada RS nema nameru da negira zločin u Srebrenici

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izrazio je žaljenje zbog reagovanja kancelarije visokog predstavnika u BiH na vladine zaključke u vezi sa Srebrenicom, navodeći da vlada i institucije RS nemaju nameru da negiraju zločin koji se desio, već žele da se dođe do istine radi istorije i budućnosti.

Kuzmanović je rekao da je pogrešno protumačena jedna dobra namera vlade RS da se utvrdi istina o Srebrenici.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH oštro je reagovala na vladinu nameru da se utvrdi tačan broj poginulih u Srebrenici 1995. godine kako bi prestale manipulacije u vezi s brojkom tada poginulih Bošnjaka.


OHR smatra da zaključci Vlade RS predstavljaju "još jedan nečuven pokušaj poricanja genocida koji se dogodio u Srebrenici namernim iskrivljavanjem utvrđenih istorijskih i pravnih činjenica i predstavljanjem pogrešnih i lažnih informacija sa namerom da se sakrije istina".


"RS nebrojeno je puta odala počast i izrazila pijetet prema žrtvama Srebrenice", kazao je Kuzmanović i dodao da se on i ovog puta klanja žrtvama Srebrenice, ali i svim ostalim žrtvama u BiH u toku proteklog građanskog rata.


"Ne štitimo one koji su počinili zločine i njih treba procesuirati. U tom smislu zaključci vlade RS nisu bili protiv toga, već da se sve to ubrza", rekao je Kuzmanović.


I predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić smatra da je saopštenje OHR-a u vezi zaključcima vlade RS o Srebrenici bilo "nedemokratsko, dogmatsko i u suštini antinaučno".


"Bilo koji istorijski događaj, bilo da se desio pre deset ili pre hiljadu godina, uvek je predmet istorijske valvorizacije i interesovanja akademskih i političkih krugova", rekao je Radojičić novinarima.


On je kazao da je saopštenje Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u kojem se kaže da se u istoriji nema šta istraživati nešto što se ne može desiti nikome ko naučno pristupa istoriji, osim malom birokratskom službeniku u OHR-u.


"O Srebrenici pišu knjige, organizovani su brojni naučni skupovi i zašto bi vladi RS bilo zabranjeno da preko Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina utvrđuje istorijske činjenice o ovom događaju", rekao je Radojičić.


"U Srebrenici se desio zločin i RS to na svojevrstan način obeležava", kazao je Radojičić navodeći da utvrđivanje istorijskih činjenica koje se odnose na pojedinačne sudbine i sveukupne okolnosti jeste nešto što neće prestati ni sutra ni u narednim decenijama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online