Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.11.2014.
16:28 >> 21:05h
Beta, vijesti.me A

CG: Beba umrla od infekcije u porodilištu, drugoj se bore za život

Jedna beba, od četiri koje su zbog infekcije primljene u Klinički centar u Podgorici, preminula je od posledica infekcije bakterijom, potvrđeno je u nedelju iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Užas: Inficirano 5 beba, jedna preminula drugoj se bore za život (Foto: Arhiva)
 

Ministar zdravlja Miodrag Radunović je na vanrednoj konferenciji za medije u Bijelom Polju saopštio da je jedna beba životno ugrožena, dok je zdravlje tri inficirane bebe stabilno.

Bebe su pre par dana zbog infekcije prebačene iz bolnice u Bijelom Polju u Klinički centar u Podgorici.

Hoće li neko odgovarati?

Otac jedne od zaraženih beba Eldin Salimović izjavio je za “Vijesti“ da očekuje da neko odgovara zbog toga što se dogodilo njihovim bebama, a ne da bude kao do sada, kada u nekoliko slučajeva niko nije odgovarao za propuste. Salemović je rekao da su inficirane samo one bebe koje nisu rođene carskim rezom.

Radunović je kazao da "nesporna " odgovornost za infekciju u bolnici u Bijelom Polju, dok je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša objasnio da su se bakterije pojavile u organizmu dece, jer nisu "poštovane mere i procedure".

Najavljeno je zatvaranje Ginekološko-akušerskog odeljenja u Bijelom Polju, dok će sve porodilje biti prebačene u bolnicu u Beranama, 36 kilometara udaljenu od tog grada.

Minstar zdravlja je najavio utvrđivanje odgovnosti za infekciju u porodilištu.

Direktor lokalne bolnice Tomislav Jeremić je ocenio da je "očigledno da se nije radilo kako treba" i konstatovao propuste u higijeni i režimu poseta u porodilištu.

"Odgovornost imaju svi, uključujući i mene. Bilo je tu propusta. Biće odgovornosti što se tiče načelnika službi, a biće i moje odgovornosti", rekao je direktor Jeremić.

Istraga i smene u Bijelom Polju

Ministar zdravlja Crne Gore Miodrag Radunović smenio je načelnike dva odeljenja bolnice u Bijelom Polju, u kojoj je, kako se sumnja, beba umrla od posledica bolničke infekcije.

On je potvrdio Televiziji Crne Gore da je smenio načelnika Odeljenja ginekologije i akušerstva Zvonka Puletića i načelnika Dečijeg odeljenja odseka za neonatologiju Haku Tahirović, kao i glavnu sestra ginekološkog Odeljenja. On je za crnogorske medije naveo da su zatvorena i pomenuta odeljenja.


"U prvim danima sedmice očekujem definitivni izveštaj Zdravstveno-sanitarne inspekcije, Higijensko-epidemiološke službe Instituta za javno zdravlje i Komisije za bolničke infekcije Opšte bolnice tada ću zauzeti stav odgovornosti direktora Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislava Jeremića", istakao je Radunović.

Tužilastvo u Bijelom Polju pokrenulo je istragu tog slučaja koji je u centru pažnje crnogorske javnosti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.11.2014. 18:21
Bjelopoljska bolnica dugi niz godina se smatra za najpčrljaviju u Crnoj Gori... sramota. Ovo nije prvi slučaj, ali jeste najteži...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online