Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.11.2014.
08:50
Ž. Marković - Vesti A

Bosić po Vučićevom receptu

U procesu formiranja vlasti u Republici Srpskoj lako bi mogao da se ponovi vučićevsko-dačićevski scenario iz Srbije, posle izbora 2012. godine, kada je na čelo Vlade došao lider stranke koja nije bila ni prva, ni druga po broju mandata u parlamentu.

Pogled nade: Bosić (desno) koketira sa Đokićem
 

Tada su SNS i Vučić vešto odigrali sa Dačićem koji je postao premijer, a sada u Srpskoj isti recept pokušava da primeni predsednik SDS-a Mladen Bosić, koji je u nedelju ponudio lideru SP-a Petru Đokiću da ta partija dobije mesto premijera, samo kako bi napustila dosadašnju čvrstu koaliciju sa Miloradom Dodikom i njegovim SNSD-om.


Ova ponuda označena je kao prvi ozbiljan i konkretan postizborni potez u Srpskoj, a izazvala je brojne reakcije i polemike, naročito iz razloga što je Đokić nije odbio, već je najavio da će o svemu odlučiti organi stranke.

SNSD miran, Dodik odlučuje

U SNSD-u nisu previše zabrinuti jer im višegodišnji koalicioni partner pregovara sa ljutim rivalima. U ovoj stranci tvrde da u postizbornom periodu svako ima pravo da pregovara sa kim hoće, ali naglašavaju da je za sada koalicija čvrsta, a da postoji realna mogućnost prebega iz redova opozicije u redove vladajućih. Istovremeno, apostrofira se uloga predsednika Srpske kao ustavnog predlagača mandatara za sastav nove vlade. U tom smislu, mandatara jedino može da predloži Milorad Dodik.

- Na SP-u je da razmisli o toj ponudi. Stav SDS-a je jasan. Smatramo da bi trebalo formirati skupštinsku većinu koja će omogućiti otvaranje procesa promena. Otvoreni smo i za druge stranke osim za SNSD - tvrdi Bosić.


S druge strane, Đokić ističe da socijalisti nisu politički trgovci, da to nikada neće ni biti, ali i dodaje da će ponudu da bude mandatar razmatrati na sednicama organa stranke, te "u skorije vreme dati adekvatan odgovor".


- Ovaj sastanak sa SDS-om je veliki napredak, jer je velika stvar da za isti sto sednu političke stranke koje imaju različite programe i političke poglede. To je posebno važno u ovom trenutku kada je neophodno formirati nove institucije vlasti. SP je oduvek bio za dijalog jer se samo tako rešavaju sva pitanja, posebno sada kada govorimo o formiranju vlasti - naglasio je lider socijalista i dodao da su upravo zbog toga i prihvatili poziv SDS-a jer "samo dijalog ima smisla".


Na političkoj sceni Srpske u toku su izuzetno ozbiljne igre na preletanju pojedinih kadrova iz redova opozicije u vlast, ali i obrnuto. Svaki mandat se bukvalno "plaća zlatom", jer ni jedan ni drugi blok nemaju stabilnu većinu.


Nije isključeno da Bosićevu ponudu prekopira i sam Dodik, ali je pitanje kako bi na to reagovao i Marko Pavić, koji je figurirao kao mogući premijer.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online