Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 13.04.2010.
12:36 >> 17:42h
Tanjug A

Tadić poziva na saradnju, Silajdžić optužuje Srbiju

Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je danas Međunarodni sajam privrede u Mostaru, čiji je zvanični partner Republika Srbija. Tom prilikom predsednik je pozvao na saradnju zemalja regiona, na šta je predsednik predsedništva BiH Haris Silajdžić optužio Srbiju da kvari odnose u regionu.

Tadić široke ruke za saradnju

Tadić je pozvao na regionalnu privrednu saradnju i istakao da na trenutne izazove treba odgovoriti nacionalnim i regionalnim projektima. 

"Resurs je činjenica da govorimo istim jezikom, resurs je da slušamo istu muziku, živimo pod jednim nebom, imamo CEFTA-u, delimo vodotokove i energetske potencijale", rekao je Tadić.

On je posebno istakao važnost privrednog povezivanja zemalja regiona i okretanja ka budućnosti.

"Ako iko ima iluziju da drugačijim ponašanjem može ući u EU, grdno se vara", rekao je Tadić i naglasio da svaki međudržavni nesporazum u regionu "tera investitore".

"Zato se moramo ponašati racionalno, da ne budemo zarobljenici godina i decenija iza nas", rekao je predsednik Srbije. Prema njegovim rečima, "niko neće da investira u zemlju zarobljenu u prošlosti".

Haris Silajdžić je iskoristio posetu sajmu privrede u Mostaru da iznova optuži Srbiju da vodi politiku koja kvari odnose u regionu. Silajdžić je rekao da u prilog tome govori to što je Srbija izdala naloga za hapšenje Ejupa Ganića, što prema njegovom mišljenju ne doprinosi dobrim odnosima u regionalnoj saradnji i kvari odnose sa BiH.

Silajdžić: Politika Srbije je pogrešna

Silajdžić je kao ilustraciju, kako kaže pogrešne, politike Srbije naveo da u zatvoru u Beogradu leži "nevino osuđen Ilija Jurišić". Takođe, naveo je Silajdžić, kada se po nalogu Beograda u Londonu hapsi Ejup Ganić to unosi sumnju u opredeljenost Srbije da popravi odnose sa BiH.

"Ako nas ne mogu etnički čistiti ovde, onda mogu po Londonu, onda nas mogu presretati po Londonu i Beogradu", kazao je Silajdžić na otvaranju privrednog sajma u Mostaru.

On je dodao da je "čuo da je predsednik Srbije Boris Tadić rekao da 'to nije u intersu Srbije' i zapitao 'koja Srbija to onda radi'". Silajdžić je istovremeno odnose sa republikom Hrvatskom ocenio kao dobre i prijateljske.

Tokom izlaganja Silajdžića u hali mostarskog sajma neko je glasno uzviknuo "predsedniče, treba da odeš".

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas da je Srbija objavila rat mafiji i da ni po koju cenu neće odustati od obračuna sa tim zlom. On je precizirao da nije reč o srpskoj, već o regionalnoj mafiji.

 

''Nemamo nikakve iluzije da mafija pokušava da se umeša u političke procese, da investira u ekonomiju i privredu i preuzme kontrolu društvenih kretanja, kao i u svim zemljama sveta, ali mi smo apsolutno odlučni da se izborimo sa takvim pošastima koje ugrožavaju život naših građana", naglasio je predsednik Srbije.

Tadić predvodi delegaciju Srbije, u kojoj je i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, a na sajmu su i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik HDZ-a u BiH Dragan Čović, potpredsednik hrvatskog Sabora Josip Friščić, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predstavnici diplomatskog kora.

Tadić, koji je pre dolaska u Mostar, boravio u Trebinju, poručio je da će današnja poseta dati značajan impuls privrednoj saradnji u mnogim oblastima, ne samo tradicionalnim, kao što su poljoprivreda i metalski kompleks, već i u domenu novih tehnologija.

Privredni sajam u Mostaru je jedna od najvećih i najznačajnijih regionalnih manifestacija te vrste, a održaće se od 13. do 17. aprila i okuplja 700 izlagača iz 40 zemalja, među kojima je 50 srpskih firmi, iz različitih industrijskih grana.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.04.2010. 16:56
Sto je lepo videti nasu predivnu trobojku sa grbom iza ledja Gospodina Tadica.. :) A jadni Haro samo upire prstom i diriguje one stare ratne price kako Srbi nevaljaju.. :) Gospodine Tadicu, lepo se provedi u glavnom gradu Herceg Bosne.. :) Veliki pozdrav iz Republike Srpske!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online