Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.10.2014.
05:30
Ž. Marković - Vesti A

Spas stiže od rođaka iz dijaspore

Prema podacima Centralne banke BiH, u prvom polugodištu ove godine dijaspora je u BiH preko računa poslala 1,78 milijardi maraka (oko 910 miliona evra), što je za oko 25 miliona više nego u istom periodu prošle godine.

Dijaspora nije nemo gledala na stradanje naroda u poplavama
 

Doznake iz dijaspore tako definitivno postaju jedan od najvažnijih izvora finansiranja građana BiH, a da nema rođaka sa devizama iz inostranstva, mnogi bi bili na rubu gladi. Inače, pomenuta cifra nije konačna i pretpostavlja se da je još najmanje polovina ovog iznosa u BIH stigla preko posrednika, ili je novac lično uručen rodbini i prijateljima od strane dijasporaca.

Pomoć poplavljenima

Treba imati na umu da su se maju ove godine dogodile katastrofalne poplave koje su pogodile severne delove Republike Srpske i nanele štetu oko milijardu evra. Dijaspora nije nemo gledala na stradanje našeg naroda i nesebično je pružila svaku vrstu pomoći, od one u namirnicama, odeći, obući i drugim potrepštinama, pa sve do novca, koji svakako ulazi u ukupnu cifru koja je u BIH stigla u prvoj polovini ove godine.

Prema mišljenju ekonomista, doznake iz inostranstva su vrlo važna stavka za privredu u BiH, s obzirom na pad stranih investicija u prethodnom periodu. Stoga, pare iz dijaspore pokrivaju veliki deo trgovnskog deficita. Problem je, međutim, što sve sluti na to da će strane doznake veoma brzo biti jedina redovna "strana investicija" u BiH, što bi moglo biti pogubno. S druge strane, velika novčana pomoć iz inostranstva dokaz je da svake godine sve više građana BiH odlazi u pečalbu trbuhom za kruhom.


- Dijaspora je važna za privredu i uopšte egzistenciju u BiH s obzirom na to da je životni standard mnogih građana izuzetno nizak. S druge strane, dva ključna momenta za pokrivanje deficita su doznake i strane investicije. Na strane investicije već odavno ne možemo da računamo, tako da su doznake iz inostranstva jedan od osnovnih faktora od kojih zavisi platežna moć mnogih građana - smatra ekonomista Duljko Hasić.


Prema nezvaničnim podacima, dijasporu poreklom iz BiH čini oko 1,5 miliona ljudi, pa otuda nikakvo čudo nije što veliki novac stiže u otadžbinu. Naših ljudi na privremenom radu u inostranstvu najviše ima u Hrvatskoj, a zatim slede Nemačka, Austrija, SAD, Slovenija, Švajcarska i Švedska. Najveći deo doznaka dolazi upravo iz ovih zemalja.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online