Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Petak 30.05.2014.
17:20
Beta A

"Unprofor utvrdio da nismo pucali na Markale"

Svedočeći u odbranu Ratka Mladića pred haškim Tribunalom, bivši oficir Vojske Republike Srpske Milorad Džida negirao je odgovornost te vojske za civilne žrtve na sarajevskoj pijaci Markale u zimu 1994.

Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
 

Tadašnji major Džida koji je bio bezbednosno-obaveštajni oficir bataljona VRS iznad Sarajeva, rekao je da je Unprofor utvrdio da granata na Markale nije bila ispaljena sa položaja njegove jedinice. Po optužnici protiv Mladića (71), u to vreme komandanta VRS, minobacačku granatu koja je na Markalama, 5. februara 1994, ubila 66 građana, a ranila 140 osoba, ispalila je srpska strana.

Svedočio i Zdravko Čvora

Mladićeva odbrana danas je pred sudije izvela i svedoka Zdravka Čvora koji je izjavio da Muslimani 1992. nisu bili proterani, već su "otišli po svom zahtevu" s Pala, gde je on bio predsednik opštinske vlade.

Mladić je optužen za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanje, 1992-95. godine. Svedok Džida izjavio je da je dan posle eksplozije na Markalama, 6. februara 1994, minobacačke položaje njegovog bataljona iznad
Sarajeva pregledala komisija Unprofora i VRS.

"Koliko sam razumeo prevodioca, rekli su da 100 odsto naši minobacači nisu bili upotrebljavani i da odatle nije bilo delovano", rekao je Džida. Svedok je kazao da su cevi tih minobacača bile zatvorene jer je na snazi bilo primirje, "i videlo se golim okom da nisu bili upotrebljavani" i da oko njih nije bilo tragova posade.

"Dva-tri dana kasnije" te položaje obišao je i francuski major Unprofora koji je, potom, prema Džidinom iskazu, "rekao da mi nemamo ništa s tim incidentom".

U unakrsnom ispitivanju tužilac Adam Veber (Weber) tvrdio je da komisija Unprofora i VRS nije ni postojala, niti je obišla položaje svedokovog bataljona.

"Nije tačno, bila je komisija i izvršila uviđaj", odgovorio je Džida. On, međutim, nije mogao da, na poziv tužioca, navede imena ni međunarodnih, ni većine srpskih članova komisije. Na pitanje predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija (Alphons Orie) o tome da li smatra da je bilo moguće s tog položaja pogoditi Markale, Džida je odgovorio odrečno zato što je ispred pijace "zgrada od šest spratova".

"Nije to mogla jedna granata učiniti... Moja sumnja je da je nešto podmetnuto... Sto odsto sam ubeđen... Tvrdim da granata nije ispaljena s položaja našeg bataljona, a sumnjam da je i sa položaja VRS", rekao je svedok.

Na pitanje sudije kako to da "plavi šlemovi" UN nisu dostavili VRS izveštaj o uviđaju na minobacačkom položaju, Džida je odgovorio da su "obećali da će izveštaj poslati višoj komandi", ali da ne zna da li su to učinili.

Suđenje Mladiću se nastavlja u ponedeljak, 2. juna. Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmere genocida; za genocid u Srebrenici i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95. godine.

POVEZANE VESTI

Petak 30.05.2014. 17:59
General kanadske vojske Dejvid Frejzer, bivši oficir UNPROFOR-a u Sarajevu, izjavio je na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, da je bilo slučajeva da su muslimanske snage iz snajpera gađale muslimanske civile, uključujući decu, kako bi za to bili okrivljeni Srbi.
Petak 30.05.2014. 18:06
Mašina analiza i zapisi !!!! Maša je bio ubjeđen da su muslimani organizovali masakr u ulici Vase Miskina Profesor Mahmud (Maša) Đikić profesor sa Sarajevskog iniverziteta Maša je onog kobnog 27. maja 1992. godine stao u red za hljeb u ulici Vase Miskina. Od silne eksplozije iz podruma neke zgrade, Mahmud Đikić je ostao bez obje noge do koljena. Normalno je da bi svaki čovjek, ukoliko mu se desi takva nesreća, hiljadama puta u svojoj glavi premotao događaj koji ga je za čitav život privezao za invalidska kolica. Međutim, čovjek izuzetnih intelektualnih sposobnosti, kakav je Maša bio, ima mogućnost da angažuje sve svoje analitičko-intelektualne kapacitete i tako sagleda .........
Petak 30.05.2014. 18:17
Teško da ima bilo šta gore nego biti poturica. Uvek sam se pitao kako je njima i kako iole normalan čovek može da živi sa takvim nasleđem, a pogotovu oni koji još uvek nose srpska prezimena. Treba izdražati, pa gledati svakog dana sebe u ogledalu i videti poturicu, otpadnika i izdajnika svoje vere i svojih predaka, koji je već dugo vremena i najcrnji krvnik svom narodu Poturice mrze Srbe zato što smo večni svedoci njihove izdaje i otpadništa i što ih mi stalno na to podsećamo. Preziremo ih mi, jer su zaista dostojni svakakog prezira, ali ih preziru čak i poludivlji Arapi, i to iz istog razloga. Smatraju da od tih otpadnika i izdajnika svoje vere nikad neće biti pravi muslimani.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online