Petak 31. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.03.2010.
12:35
Tanjug A

EU: Neophodno da Hrvatska nastavi ključne reforme

Hrvatska je postigla znatan napredak u pristupnim pregovorima koji ulaze u završnu fazu, ali mora da nastavi s reformama na ključnim poljima da bi postigla cilj - završetak pregovora u ovoj godini, navedeno je u dokumentu EU pripremljenom za sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Hrvatska.

Pohvalivši Hrvatsku za znatne napore koje je uložila tokom 2009, EU u dokumentu navodi da je bitan nastavak reformi na polju sudstva i javne uprave, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanja prava manjina, uključujući povratak izbeglica, procesuiranja ratnih zločina i privrede.

EU beleži napredak i traži nastavak napora na restruktirisanju i privatizaciji brodogradilišta, ali i povećanje apsorpcijskih kapaciteta za povlačenje sredstava iz pretpristupnog fonda za ruralni razvoj (IPARD), jer bi, u protivnom, Hrvatska mogla da izgubi sredstva koja su joj namenjena.

Dokument je pripremljen za sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU-Hrvatska koji će se u utorak održati u Briselu i na kome će hrvatsku delegaciju predvoditi ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković.


"Rezultat tih reformi i pravovremeno ispunjavanje kriterijuma imaće ključnu važnost ako Hrvatska želi postići svoj cilj dovršetka pristupnih pregovora 2010. godine", navodi se u dokumentu EU.


EU ocenjuje da Hrvatska dobro sarađuje s Haškim sudom i poziva Zagreb da što pre dovrši istragu o nestalim vojnim dokumentima, jer će se to pitanje pratiti tokom pregovora u poglavlju o sudstvu i osnovnim pravima koje je dugo bilo blokirano, a poslednja je od blokade odustala Holandija.


Pozdravljeno je stvaranje međuresorne radne grupe, ali i izraženo žaljenje što haški tužilac Bramerc nije mogao izvestiti o bitnom napretku oko zahteva za dostavu nekih ključnih vojnih dokumenata.

Uz konstataciju da je globalna ekonomska i finansijska kriza teško pogodila hrvatsku privredu koja je lane ušla u duboku recesiju, EU ističe da je makorekonomski odgovor na krizu bio primeren i da je na osnovu zdravih rezervi monetarna politika uspešno doprinela finansijskoj stabilnosti omogućavanjem devizne likvidnosti.


EU ipak ističe da vladinom pristupu privrednoj politici ponekad nedostaje srednjoročne strateške orijentacije.

EU priznaje određene rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ali traži nastavak napora na aktivnom sprečavanju, otkrivanju, gonjenju i suđenjima za korupciju, naročito na visokom nivou, kako bi se mogli postići uverljivi rezultati kroz odgovarajuće sudske presude.


Traži se i povećana transparentnost javne uprave, poboljšana pravila o finansiranju političkih stranaka, veća odgovornost za korupciju i bolji mehanizam sprečavanja sukoba interesa.


U području regionalne saradnje Hrvatska je postigla napredak, pre svega u odnosima sa Slovenijom, a EU poziva Zagreb da nastavi da radi na nalaženju međusobno prihvatljivih rešenja za sva otvorena pitanja sa susedima, naročito ona koja se odnose na granice.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online