Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 30.01.2014.
14:30
Vijesti A

Tito, Marks i Krivokapić u paklu na fresci

I predsednik Parlamenta Crne Gore Ranko Krivokapić oslikan je na jednoj od freski Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Za razliku od mitropolita Amfilohija i premijera Mila Đukanovića, koji su predstavljeni kao ktitori, Krivokapić je prikazan na sceni iz pakla, objavile su podgoričke "Vijesti".

Ekipa iz pakla: Tito, Marks i mali Krivokapić
 

Podgorički paroh Velibor Džomić rekao je da je Krivokapić svoje mesto "u paklu obezbedio neuspelim pokušajima progona Mitropolije crnogorsko-primorske". Prema njegovim rečima, u Sabornom hramu u Podgorici ima na živopisu i onih koji su se proslavili neuspelim pokušajima progona Mitropolije, a posebno sveštenika i monaha u vreme izgradnje hrama.

"Ima ih više, ali u likovnom smislu savremene personifikuje lik čuvenog evropejca Ranka Krivokapića, shodno zaslugama, naslikan je u okviru kompozicije pakla", kazao je Džomić listu" Vijesti".

A Krivokapiću počasni mesto

Na fresci, koja oslikava pakao, osim Krivokapića, naslikani su i Karl Marks, Fridrih Engels, Josip Broz Tito...

Mediji su ranije objavili da je na ktitorskoj fresci u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici oslikan lik sličan premijeru Milu Đukanoviću, ali Džomić nije želeo ni da potvrdi, ni da demantuje da je u pitanju aktuelni predsednik Vlade Crne Gore.

"Ima nekih koji u jednom liku na ktitorskoj fresci prepoznaju Đukanovića, a drugi ne. To je i razumljivo, jer freske, pored svoje sakralnosti, imaju i umetnički izraz tako da nije čudno da se desi da neki jedno delo posmatraju na jedan, a drugi na drugi način. Ili, što bi se reklo u onoj pesmi - možda jeste, možda nije", kazao je Džomić.

Na ktitorskoj fresci, koja se nalazi u blizini glavnog ulaza, oslikano je kako mitropolit Amfilohije predaje hram Isusu Hristu. Na istoj fresci oslikani su i pokojni patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle sa oreolom sveca, pokojni patrijarh moskovski Aleksij, pokojni arhiepiskop atinski Hristodulos, arhitekta hrama Predrag Ristić, protomajstor Momčilo Stanojević, sveštenici i narod.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.01.2014. 14:42
Tita stavili u pak'o a on im ktitor nacije. Zanimljivi Srbi ovi Crnogorci.
Četvrtak 30.01.2014. 18:56
Ove mi freske vise lice na karikature, neku vrstu naive....mislim da je daleko od bilo kakve umetnosti
Četvrtak 30.01.2014. 22:01
Ja bih svu zvaničnu SPC stavio u scene Pakla, zato što se prodala Vatikanu, promijenila svoju liturgiju zarad ekumenističke novotarije i zbog izbacivanja jasenovačkih mučenika iz kalendara! No, tako je to kad crkva određuje ko je za Pakao. Rado bih vas s trozupcem umakao u jezero vatre! Nema oprosta za zaborav na NDH i pozivanje pape u goste, a blaćenje Srba koji su izbjegli od novog terora 1991-1995. Od Irineja pa nadalje, SRAM VAS BILO. Čast izuzecima! Poštovaću modernu SPC samo onda kada i sebe upiše u scene Pakla!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online