Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.12.2013.
12:35
Đ. Barović - Vesti A

"Svedočenje Mladića dragoceno za istinu"

Bivši predsednik Republike Srpske zatražio je od ambasade Ekvadora u Hagu da dozvoli njegovom pravnom savetniku Piteru Robinsonu da se sastane sa Džulijanom Asanžom u ambasadi ove zemlje u Velikoj Britaniji, gde se osnivač Vikiliksa nalazi od jula 2012. godine.

Radovan Karadžić i Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala
 

Karadžić je u svom zahtevu naveo da je Asanž jako bitan u razjašnjenju pitanja da li se američki službenici koji su presretali privilegovanu komunikaciju između klijenta i advokata u Haškom tribunalu, kao u njegovom slučaju, mogu tretirati kao osobe koje ne poštuju Haški sud.
 

Na spisku 50 svedoka

Piter Robinson kaže da će Radovan Karadžić do kraja postupka izvođenja dokaza odbrane, u Tribunalu izvesti još 50-ak svedoka, a da od sudskog veća zavisi da li će jedan od njih biti i nekadašnji telohranitelj Alije Izetbegovića, kao što je ranije najavljeno.
- Predsednik Karadžić očekuje da mu sudsko veće odgovori na nekoliko zahteva koje je uputio povodom svedočenja upravo ovog svedoka, i od tih odgovora će zavisiti i da li će se on pojaviti u sudnici ili ne - kaže Robinson.

Bivši federalni tužilac SAD i Karadžićev savetnik, Piter Robinson objašnjava za "Vesti" da bi se u slučaju pozitivnog odgovora sa Asanžom susreo posle zimske pauze u radu Haškog tribunala koja se završava 16. januara sledeće godine.
 

- Veoma je bitno istaći da mi ne tražimo da Asanž svedoči u Haškom tribunalu, već isključivo da nam pomogne u lociranju dokaza koji imaju direktne veze sa uplitanjem vlade SAD u rad Tribunala. Otuda se i nadamo da će ti dokazi o nezakonitom mešanju SAD, posebno kada je u pitanju doktor Karadžić, mogu poslužiti kao ključan dokaz u razrešenju optužbi protiv njega. Međutim, da bismo u tome uspeli, najpre moramo doći do jasnih dokaza, a verujemo da je gospodin Asanž prava osoba koja nam može pomoći - kaže Robinson.


- U javnosti se stvara pogrešna slika da Karadžić posebno insistira na Mladićevom svedočenju, ali to nije tačno. Njegova jedina želja je da izvede pred sud sve one koji su bili na ključnim pozicijama tokom rata i da u haškoj sudnici kažu istinu. Karadžiću je potpuno nebitno da li je to Naser Orić, pukovnik Karemans, Jasuši Akaši ili general Mladić. Međutim, činjenica je da general Mladić zna puno, a dr Karadžić se nada da će to svedočenje značajno doprineti istini - kaže Robinson i demantuje da postoji sukob između nekada čelnih ljudi Republike Srpske.
 

- Pa Karadžić se sam ponudio da bude svedok odbrane na suđenju generalu Mladiću, baš kao što je to učinio i na ročištu koje je održano 2008. godine u predmetu protiv Momčila Krajišnika.
 

Odbrana zadovoljna

- I predsednik Karadžić i mi, njegovi saradnici smo zadovoljni i kvalitetom i brojem izvedenih svedoka. Uspeli smo da se kao svedoci odbrane pojave ličnosti iz celog sveta, a posebno iz Republike Srpske koji su, svi zajedno, uspeli da pomognu u utvrđivanju istine o tome šta se zaista dogodilo tokom rata u Bosni - naglašaa Robinson i kaže da se svedočenje nekadašnjeg komandata Vojske RS, generala Ratka Mladića, neće puno razlikovati od ostalih.

Ipak, Robinson priznaje da zbog lošeg zdravstvenog stanja, generalu Mladiću neće biti jednostavno to svedočenje zbog čega je Karadžić predložio da on dnevno boravi u sudnici ne više od sat i po.


- Verujem da bi na taj način general Mladić imao dovoljno vremena da se odmori, ali, s druge strane, ukoliko Haški tribunal tvrdi da je general Mladić dovoljno zdravstveno sposoban i razume svoje suđenje koje traje već tri godine. Otuda i ne vidim da je nerazumno ili nehumano da ga je Karadžić pozvao da svedoči samo nekoliko dana u njegovom slučaju - objašnjava Robinson i kaže da bi to svedočenje moglo da bude korisno za obojicu.


- Upravo u sudnici Haškog tribunala je moguće da general Mladić svojim svedočenje pokaže da nije postojao udruženi zločinački poduhvat kako to tužilaštvo tvrdi, ali i da su i Karadžić i on činili sve da spreče zločine koji su se događali na srpskoj strani - zaključuje Piter Robinson.

Petronijević: Gde su snimci razgovora Alije i Tuđmana?

Amerika sve prisluškivala: Goran Petronijević

Član Karadžićevog tima odbrane, Goran Petronijević tvrdi da je poenta susreta sa Džulijanom Asanžom da se utvrdi postoje li još neobelodanjeni prisluškivani razgovori CIA muslimanskog i hrvatskog rukovodstva.


- Nemoguće da niko drugi nije prisluškivan sem Srba. Jeste li čuli ijedan presretnuti razgovor Alije Izetbegovića ili Franje Tuđmana - zapitao je Petronijević i dodao da Karadžićeva odbrana tačno zna koje će podatke tražiti i za koje oblasti, kao i potencijalne izvore tih informacija, a tu pre svega misli na izveštaje raznih ambasada.


- Tako je i procurila informacija o tome da je Izetbegoviću tadašnji američki predsednik Bil Klinton tražio 5.000 mrtvih da bi se umešao NATO i bombardovao Vojsku Republike Srpske - kaže Petronijević i dodaje da "postoji hiljadu razloga" da se razbije selektivnost i jedna vrsta diskriminacije Srba u svim stvarima koje su se događale tokom rata, uključujući i nelegalna i nelegitimna prisluškivanja.


- Ako je postojao sistem prisluškivanja, morao je da prisluškuje sve. Ako vi jedne prikažete, a druge ne prikažete, onda tu neko prikriva dokaze. Pitanje je ko je to prisluškivao, iz kojih kojih razloga - naveo je Petronijević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online