Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 10.10.2013.
15:01 >> 18:30h
Beta A

EU uvodi sankcije BiH

Evropska komisija će uvesti sankcije Bosni i Hercegovini i uskratiti joj 47 miliona evra, što je polovina sredstava iz fondova EU u idućoj godini.

Foto: Ilustracija

Razlog za tu odluku je to što danas na četvoročasovnom sastanku evropskog komesara Štefana Filea i političkih prvaka Srba, Bošnjaka i Hrvata iz BIH nije postignut dogovor o dva ključna pitanja za funkcionisanje političkih ustanova i evrointegraciju BiH.

Evropska komisija treba da uskoro izda saopštenje o tome. Na današnjem susretu Filea i političkih zvaničnika iz BiH, trebalo je da se potpiše sporazum o uspostavljanju mehanizma za evro-integraciju na niovu centralne vlasti u Sarajevu i o ravnopravnosti svih naroda i građana na izborima članova Predsedništva BiH i Doma naroda parlamenta BIH.

Dodik: Problem je u bošnjačko-hrvatskoj federaciji

Predsednik Republike Srpske i prvak stranke SNSD Milorad Dodik je novinarima rekao da je problem isključivo u bošnjačko-hrvatskoj federaciji, a da je RS već pristala da se ustavnim izmenama postigne tražena ravnopravnost za izbore za predsedništvo i dom naroda u
parlamentu BiH, s tim da RS i dalje ostane jedna izborna jedinica.

U Briselu je saopšteno da je zbog nepostojanja dogovora otkazana najavljena konferencija za štampu evropskog komesara i vođa sedam glavnih političkih stranaka i premijera centralne vlade u Sarajevu, Republike Srpske i Federacije BiH.

Očekivalo se da će na današnjem sastanku posebno biti potpisan konačni dogovor o sprovođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", s ciljem da se uspostavi ravnopravnost svih građana i da svako, bez obzira na etničku
pripadnost, može biti biran u Predsedništvo i Dom naroda.

Po predloženom dogovoru, Predsedništvo BiH bi se sastojalo od tri neposredno izabrana člana: dva iz Federacije BiH i jedan iz Republike Srpske, a obezbedilo bi se da u Federaciji BiH posledica izbora ne bude preglasavanje jednog konstitutivnog naroda, na šta su se do sada žalili Hrvati.

Ministar inostranih poslova BiH i prvak partije SDP Zlatko Lagumdžija je ukazao da u Federaciji Bosne i Hercegovine nije rešen spor u vezi načina izbora na vodeće funkcije, i odbacio je mogućnost da se Federacija podeli na dve izborne jedinice, bošnjačku i hrvatsku. Kako je ocenio, to bi išlo na "podelu zemlje".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.10.2013. 16:45
Prvo su kroz istoriju strpljivo i delotvorno okretali Srbe jedne na druge, onda su ih podelili na nacije po verama pa potom i zakrvili a sada hoce da ih integrisu pa im jos udaraju sankcije jer to ovima ne polazi za rukom. Moderan taj zapad, nema sta.
Četvrtak 10.10.2013. 19:59
Prvo kakva je to drzava BIH,drzava u kojoj vladaju politicari i kriminalci bez imalo osjecaja za obicni narod.Ako smatras da nam je zapad jedini neprijatelj pa eto nemoramo da se integrisemo u EU nismo zato ni spremni.Imas li ikakvu ideju kako da ta drzava funcionise da narodu bude bolje.Ili barem da bude bolje srbskom narodu.
Četvrtak 10.10.2013. 22:20
Није то проблем тз БиХ то је проблем ЕУ и Америке. Зашто лепо не кажу јавно ко је крив, и лепо дају РС пола пара а осталима шипак.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online