Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.10.2013.
12:20
Srna A

CIA se plašila mudžahedina u BiH

CIA je u posebnom izveštaju iz 1995. godine upozorila da su mudžahedini najveća pretnja za američke snage u BiH i procenila da je reč o "ološu, ali veoma motivisanoj grupi islamskih dobrovoljaca izvan BiH, koji konflikt vide kao džihad".

CIA bila uverena da će mudžahedini napasti američke vojnike
 

Mudžahedine, kojih je CIA procenila da ima između 300 i 1.500, Armija BiH pod kontrolom vlasti u Sarajevu koristila je kao jurišne snage. Otprilike oko 400 njih već je "apsorbovano" u tu armiju. CIA je upozorila i na "iransku opasnost" u BiH, zbog oko 350 pripadnika Iranske revolucionarne garde (IRGC) koji obučavaju muslimansku vojsku.

IRGC je jedna od nekoliko iranskih službi odgovornih za izvođenje napada, ubistava i ostalih terorističkih misija van Irana. Iranska obaveštajna služba MOIS ima snažno prisustvo u BiH i ima pristup višim zvaničnicima vlade u Sarajevu.

MOIS je izveo pripremne operacije za otmicu ili ubistvo Amerikanaca i verovatno je odgovoran za ubistvo američkog pripadnika UNPROFOR-a Vilijema Džefersona, navodi CIA.

Obaveštajne službe veruju da će za američke snage najopasniju pretnju predstavljati iranski operativci MOIS-a i IRGC-a na području Zenice. I šiitske i sunitske grupe u BiH predstavljaju pretnju za američke snage. Hezbolah je već izvesno vreme prisutan u BiH.

Anvar Šaban, ključni terorista Islamističke grupe, takođe deluje u BiH. Šaban je sledbenik šeika Umara Abd el Rahmana i on će, najverovatnije, napasti američke građane kada šeik bude osuđen na dugu zatvorsku kaznu narednog meseca, procenila je CIA u dokumentu iz 1995. godine. Šabanovu grupu smatrana je izuzetno opasnom, a postojali su dokazi da je on pod zaštitom bošnjačkih vlasti.

CIA je u dokumentu napomenula da je Aliji Izetbegoviću i Muhamedu Šaćirbeju (ministru inostranih poslova) jasno rečeno da strane snage moraju da napuste BiH 30 dana posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

„Izetbegović nas je uverio da će to biti učinjeno. Ipak, čini se da on misli samo na malu grupu od 200 mudžahedina, što je u suprotnosti sa našim procenama, prema kojima njih ima mnogo više. On se nije osvrnuo na sveukupne pretnje sa kojima se suočavaju američke snage.

Nismo dobili od Izetbegovića uveravanja da on namerava da eliminiše zvanično prisustvo Irana, ili sunitske ekstremističke grupe u BiH. Štaviše, raspoređivanje stranih mudžahedinskih jedinica unutar Armije nagoveštava da nema nameru da protera glavni deo mudžahedina“, navodi CIA u svom dokumentu.

U izveštaju se procenjuje da vlasti u Sarajevu imaju razlog da sačuvaju iransko prisustvo - Teheran je obećao 47 miliona dolara za nabavku oružja za BiH. Ovakva posvećenost BiH izazvala je snažne simpatije za Iran među zvaničnicima bliskim Izetbegoviću, uključujući načelnika generalštaba Rasima Delića.

CIA navodi da SAD žele da u roku od 30 dana iz BiH budu proterani:
pakistanski, malezijski, egipatski, avganistanski i drugi strani muidžahedini; zatim iransko osoblje povezano sa MOIS-om i IRGC-om; kao i devet pripadnika drugih ekstremističkih grupa, uključujući Islamističku grupu i Hezbolah, ogranke Hezbolaha i ostale grupe koje pružaju humanitarnu i pomoć u domenu obrazovanja.

"Takođe, želimo da BiH zvanično prekine odnose sa Iranom u vezi sa kupovinom oružja i zatvori kampove za obuku koje vode navedene grupe", ističe CIA. Američka obaveštajna služba je navela da će vlastima u Sarajevu biti zaprećeno da bi SAD mogle da blokiraju vojnu i ekonomsku pomoć i da to predstavlja "oružje" koje su spremni da upotrebe.

Takođe, SAD će smatrati BiH odgovornom ako dođe do bilo kakvog napada na američke snage grupa koje su identifikovali kao pretnje. Zatražiće i od saveznika da na isti način postupaju sa vladom u Sarajevu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online