Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.02.2010.
16:58
Glas Srpske A

Krađa ostavštine od 300 miliona evra

Istraga o zloupotrebama ostavštine bošnjačkog ideologa i publiciste Adila Zulfikarpašića, za koju se procenjuje da vredi oko 300 miliona evra, daje prve rezultate ali će sigurno potrajati jer je reč o obimnom predmetu, izjavio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Adil Zulfikarpašić

"Tužilaštvo BiH je proveru u vezi sa navodima o zloupotrebama ostavštine Adila Zulfikarpašića zatražilo od Federalne uprave policije i istraga već daje rezultate, ali je 

sigurno da će ona potrajati jer se radi o obimnom predmetu", rekao je Grubješić.

On je kazao da pojedinosti oko toga da li je istraga o zaostavištini Adila Zulfikarpašića povezana sa aferom "reket SDP-a" i sa predsednikom te stranke i Nadzornog odbora Bošnjačkog instituta Zlatkom Lagumdžijom još ne može da iznosi u javnost.

Bošnjački institut u Cirihu je 1988. godine osnovao Adil Zulfikarpašić, u kojem je sakupljena, klasifikovana i sistematizovana istorijska, književna, novinsko-publicistička, rukopisna, arhivsko-dokumentacijska i folklorna građa o Bosni i Hercegovini, kao i o susednim zemljama i njihovim narodima.

Biografija

 

Adil Zulfikarpašić (1921) se iz izbeglištva vratio u BiH 1990. i zajedno sa Alijom Izetbegovićem formirao Stranku demokratske akcije (SDA), čiji je bio potpredsednik. Razišao se sa SDA (septembar 1990.) i osnovao Muslimansku bošnjačku organizaciju. Zulfikarpašić je bio jedan od glavnih ideologa teorije o Bošnjacima, kako se bosanski muslimani zvanično nazivaju od 1993. Tom teorijom negira se postojanje Hrvata i Srba u BiH uz tvrdnju da je nacionalna svesnost tih naroda produkt propagande susednih zemalja u 19.veku. Zulfikarpašić je tvrdio da postoji kontinuitet bošnjačke nacije od srednjeg veka sa sopstvenim identitetom.

Tvrdio je i da ima dokaze da u Jasenovcu nije pobijeno 700.000 ljudi, već manje od 50.000 osoba, od čega 33.846 Srba, 9.044 Jevreja, 1.471 Rom, 942 Muslimana, 6.544 Hrvata, 194 Slovenca, 60 madjarskih Zidova i oko 50 Makedonaca, a 6.849 osoba je nacionalno neidentifikovanih. Umro je 2008. godine.

Za imovinu, zaostavštinu Adila Zulfikarpašića, zadužen je Savet protektora Bošnjačkog instituta u kojem se nalazi lider SDP Zlatko Lagumdžija, kao predsednik Nadzornog odbora tog instituta.

Zulfikarpašićevi srodnici tvrde da je pokraden i raznesen veliki deo imovine koju je jedan od najbogatijih ljudi u BiH ostavio Bošnjačkom institutu.

Reč je o imovini čija se vrednost procenjuje na oko 300 miliona evra i koja se manjim delom sastoji od nekretnina u BiH, Švajcarskoj i SAD, a znatno manjim delom od akcija i korporativnih deonica.

Izvori bliski braniocima srodnika Adila Zulfikarpašića, advokatima Mehmedu Spahi i Mirhadu Đurđeviću, navode da je krivični postupak u ovom predmetu krenuo mimo parničnog postupka koji se vodi.


"Istražni organi koji vode krivični postupak otkrili su da postoje nepravilnosti u raspolaganju imovinom, odnosno da se to čini mimo zakona. Za sada je teško govoriti o pojedinostima", rekao je taj izvor.


Dodao je da advokati srodnika Adila Zulfikarpašića za sada učestvuju samo u parničnom postupku. Ostavinski postupak je u toku, kaže, ali sad sledi njegov prekid.


"Pošto taj testament nije testament, nego ugovor, a zakon u BiH ne poznaje ugovor kojim se raspolaže imovinom ukoliko on nije ugovor o raspolaganju imovinom među živima, nastala je specifična situacija", kaže on.


Dodaje da svako raspolaganje imovinom poslije smrti predstavlja problem, a da u ovaj ostavinski postupak gledaju svi jer se radi o čovjeku koji je za života stekao veliku imovinu.
 

Lagumdžija: Izmišljena imovina

 

"Najveći deo te imovine koju je objavio 'Glas Srpske' je izmišljen i po njihovoj konstrukciji. To što su oni pisali ne vredi ništa", rekao je Lagumdžija u emisiji FTV "60 minuta". On je dodao da je "sva imovina koju je stekao Zulfikarpašić po testamentu vlasništvo Bošnjačkog instituta", a da je Zulfikarpašić njega i još devet lica izabrao u Savet protektora.

Protiv Lagumdžije, Hasibovića i Hadžića Tužilaštvo je ranije otvorilo istragu zbog pokušaja uzimanja mita u aferi "reket SDP-a".
 

Federalna uprava policije podnela je krivičnu prijavu protiv Hadžića i Hasibovića, koji se sumnjiče da su od Nihada Imamovića, vlasnika "ASA auta", tražili mito od 2,2 miliona konvertibilnih maraka. Zauzvrat bi u korist Imamovića obezbedili da Gradsko veće Sarajeva usvoji odluku o regulacionom planu kojom bi bio omogućen nastavak gradnje njegovog poslovno-stambenog centra u opštini Novi Grad.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online