Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Utorak 04.06.2013.
12:33
Ž. Marković - Vesti A

Ferdinandu spomenik u Sarajevu

Vlasti Sarajeva nameravaju da podignu spomenik austrougarskom prestolonasledniku Francu Ferdinandu koga je pre 99 godina na ulicama tog grada ubio pripadnik Mlade Bosne Gavrilo Princip.

Principa prozvali teroristom: Ilustracija sarajevskog atentata
 

Ideja za slavljenje okupatora i kategorisanje Principa kao teroriste, nesumnjivo predstavlja još jedno zabadanje prsta u oči Srbima u BiH došla je sa sarajevskog Elektrotehničkog fakulteta i Sarajevske škole nauke i tehnologije čiji je vlasnik član ratnog Predsedništva takozvane Republike BiH i osumnjičenik za zločin u Dobrovoljačkoj ulici Ejup Ganić.

Kompjutersak grafika Ferdinanda

Sve to se radi u okviru priprema za obeležavanje stogodišnjice sarajevskog atentata. Sedmodnevne svečanosti planirane su za jun sledeće godine u Sarajevu. Predviđeni su brojni koncerti i drugi kulturni događaji, biciklistička trka i dolazak brojnih stranih istoričara i publicista koji će govoriti o Prvom svetskom ratu. U međuvremenu, više domaćih istoričara upozorilo je da će se obeležavanje iskoristiti da se Srbi označe kao glavni krivci za izbijanje tog rata.

Informacije o postavljanju statue Franca Ferdinanda nedavno je komentarisao i srpski premijer Ivica Dačić, koji je ocenio da takvom spomeniku nije mesto u Sarajevu.


- Ne znam za zemlju u kojoj se spomenici podižu okupatorima - rekao je Dačić.


Predsednik Srpske Milorad Dodik u nekoliko navrata dosad je upozorio da se, u priči o obeležavanju stogodišnjice sarajevskog atentata, sprema nova podvala na račun srpskog naroda. On je uputio otvoreno pismo u kome navodi da su događaji koji se planiraju za sledeći jun klasično prekrajanje istorije i njeno povezivanje sa skorom prošlošću BiH. On je izrazio sumnju u dobronamernost celog projekta.

Pokret Mlada Bosna

Istoričar i profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović kaže da kada je u pitanju Gavrilo Princip dovoljno pomenuti neke istorijske činjenice.
- Tajna đačka udruženja koja su osnivana u Bosni postepeno su se širila i međusobno tešnje povezivala i na tim osnovama nastao je tajni omladinski revolucionarni pokret Mlada Bosna. To je više bio jedan omladinski pokret, jedno stanje duha nove generacije mladih, revolucionarno raspoloženih patriota u BiH, čiji je glavni cilj bio rušenje Habzburške monarhije - kaže Mastilović i dodaje da je Franc Ferdinand bio gotovo "idealna meta" jer je bio poznat po gorljivoj netrpeljivosti prema Srbima, zbog čega je bio jedan od najvećih zagovornika obračuna sa Srbijom.

- Apsolutno sumnjam da će najznačajniji delovi tog projekta biti objektivni prema Srbima i mogu da vas uverim da izložbe koje se predviđaju projektom neće biti dobro primljene u RS. Kada je reč o Sarajevu i njegovim namerama, važno je napomenuti da je njegov gradonačelnik Ivo Komšić prilikom predstavljanja tog projekta naglasio da je "Evropa shvatila da se najveći sukob nakon Prvog svetskog rata dogodio upravo u BiH". Prema tome, smatram da treba staviti upitnik nad dobrim namerama tog projekta - naveo je, između ostalog, Dodik.

Za početak virtuelno

Stručnjaci za kompjutersku grafiku, okupljeni u Sarajevo grafiks grupu pod pokroviteljstvom Ejupa Ganića, nedavno su u okviru projekta Virtuelni muzej Sarajevskog atentata napravili virtuelnu rekonstrukciju Sarajeva iz perioda posle atentata, a u prvom planu je nekadašnji spomenik nadvojvodi Ferdinandu i njegovoj supruzi Sofiji. Ovaj spomenik podignut je 1916. godine u neposrednoj blizini samog mesta atentata, odnosno na levoj obali Latinske ćuprije ili Principovog mosta, a uklonile su ga vlasti bivše Kraljevine SHS odmah posle završetka Prvog svetskog rata.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.06.2013. 12:39
Народ коме је окупатор добродошао није здрав. Колективно лудило је одлика таквих биједника. Мислим да је овакав случај јединствен на планети.
Utorak 04.06.2013. 13:32
Ове потурице су трагикомичне.Спремни су да испадну тотални идиоти само да напакосте Србима.Југославија је наша највећа грешка,требало је уместо да их ослобађамо,да их оставимо после Првог св.рата Аустријанцима,да их јашу и дан данас,па да видим да л' би онда дизали споменике окупаторима!
Utorak 04.06.2013. 14:59
Bosanski muslimani su najunezvjerenija i najizgubljenija grupa licemjera bez ikakve nade da se ikad konstituišu kao nacija. Jednostavno, sav m se identitet svodi na potiranje svake dodirne tačke sa starijom braćom- Srbima. U tim očajničkim i uzaludnim pokušajima da istovremeno pokažu istorijsku konstitutivnost i patriotizam, upadaju u takvu konfuziju da im nazovi intelektualci istovremeno ispisuju udžbenike po kojima su Austro- Ugari krvavi okupator koji im je zabranjivao i da žive, i pod kojim su milioni pobjegli prema Turskoj (dok su im Srbi pjevali "Ostajte ovdje"), a javno se takmiče ko će se više saviti i bliže primaći švapskom šupku, da ne bi slučajno dugo ostao neolizan..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online