Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 01.06.2013.
12:06
Glas Srpske A

Ekstremni islam najveća pretnja u BiH

Spoljni nasilni islamski i ekstremistički ideološki uticaji i prisustvo radikalnih grupa na prostoru bivše Jugoslavije izvori su potencijalnih terorističkih pretnji u BiH, navedeno je to u izveštaju o terorizmu u 2012. godini čiji je autor Kancelarija za borbu protiv terorizma Stejt departmenta.


Selefijski pokret u Bosni i Hercegovini broji čak 100.000 ljudi, navodi Stejt dipartment
 

Na ovakvo stanje upozoreno je i u izveštaju o stanju bezbednosti Ministarstva bezbednosti BiH za prošlu godinu, navodeći da selefijski pokret u BiH broji više od 100.000 članova, a sve više njih, ali i onih iz zapadne Evrope koji su poreklom sa ovih prostora, odlazi na sirijska ratišta gde se susreću sa ekstremističkim i terorističkim organizacijama i dodatno radikalizuju, te traže sledbenike u BiH.

Iako navodi da je BiH povećala kapacitete za borbu protiv terorizma i ostala kooperativan partner u međunarodnoj borbi protiv terorizma, Stejt department ističe da veliki problem predstavlja koordinacija između bezbednosnih i policijskih tela.

Verske zajednice

U izvještaju se navodi da glavne verske zajednice u BiH sarađuju putem Međureligijskog veća, kako bi promovisali toleranciju i suprotstavili se nasilnom ekstremizmu.

"Zajednička radna grupa za terorizam nastavila je da radi na poboljšanju koordinacije između bezbednosnih i policijskih agencija kako bi se uspešnije borile sa potencijalnim terorističkim pretnjama i bolje reagovale na napade", navodi se u izveštaju i dodaje da se ova grupa suočila sa budžetskim izazovima i fragmentiranim bezbednosnim i zakonodavnim sektorom, što koordinaciju čini teškom.

Istaknuto je da izazov u koordinaciji predstavlja preklapanje nadležnosti, što je posebno vidljivo u Sarajevu, gde postoje najmanje tri odvojene policijske jedinice koje imaju nadležnost da reaguju na terorističke incidente.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je sasvim jasno da postoje ekstremne islamske grupe u BiH, što je pokazao i izvještaj o radu Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH.

"Ne postoji politička volja, pre svega u FBiH, da to pitanje bude stavljeno na dnevni red kako bi se kroz zakone i institucije rešavalo za dobrobit građana - rekao je Glas Srpske Košarac i dodao da je, dok se to ne desi, "pitanje dana kada se može desiti još koji teroristički akt u BiH".

POVEZANE VESTI

Subota 01.06.2013. 12:43
Jaka firma, taj Stejt dipartment, nema šta. Poslije dosta truda i potrošenog novca poreskih obveznika sačinili izvještaj sa zaključkom koji im je moja baba mogla dati za džabe još prije više od dvadeset godina
Subota 01.06.2013. 12:53
Ako ih ima 100000 zasto makar jedan ne baci bombu na americku ambasadu???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online