Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.05.2013.
01:07
Beta A

Lokalni izbori u Hrvatskoj: SDP zatajio u Zagrebu, Split neće Keruma

Kandidati vladajuće hrvatske koalicije levog centra predvođene Socijaldemokratskom partijom (SDP) ušli su u drugi krug izbora za gradonačelnike četiri najveća grada u Hrvatskoj, ali je koalicija ostvarila loš rezultat u Zagrebu, pokazuju privremeni rezultati lokalnih izbora koje je sinoć objavila Državna izborna komisija (DIP) na osnovu oko 80 odsto obrađenih biračkih mesta.

Hrvatska je juče glasala u prvom krugu lokalnih izbora
 

Kandidati vladajuće koalicije naći će se za dve sedmice u drugom krugu izbora za gradonačelnike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. U Zagrebu će snage odmeriti aktuelni gradonačelnik i kandidat grupe građana Milan Bandić koji je osvojio više od 46 odsto glasova i kandidat SDP Rajko Ostojić, za kojeg je glasalo oko 23 odsto birača.

Vukovar: SDSS treći sa osam odsto glasova

Zanimljivo je i da će kandidat SDP, aktuelni gradonačelnik Vukovara Željko Sabo pokušati da osvoji još jedan mandat u tom gradu, a protivkandidat će mu biti HDZ-ovac Ivan Penava. Kandidat Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Dragan Crnogorac osvojio je treće mesto s oko osam odsto glasova.

Koalicija okupljena oko SDP osvojila je najviše glasova i za gradsku skupštinu, oko 26 odsto, ali je na drugom mestu lista Milana Bandića sa 23,76 odsto glasova. Treća je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) s 14,6 odsto.

S obzirom na loš koalicioni potencijal, teško je očekivati da će SDP zadržati vlast u Zagrebu što su analitičari u prvim reakcijama ocenili teškim porazom rukovodstva SDP na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem.

U Splitu su u drugi krug ušli kandidati SDP-a Ivo Baldasar s oko 30 odsto glasova i kandidat Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Vjekoslav Ivanišević s 21,5 odsto glasova. Aktuelni gradonačelnik Željko Kerum ostao je na trećem mestu s 18,4 odsto.

Splitu dosta kontroverznog Željka Keruma
 

U Rijeci uverljivo vodi kandidat SDP i aktuelni gradonačelnik Vojko Obersnel 48,92 odsto, a iza njega je kandidat HDZ-a Hrvoje Burić sa 16 odsto. U Osijeku su u drugom krugu aktuelni gradonačelnik Krešimir Bubalo s 36 odsto i kandidat koalicije levog centra Ivan Vrkić sa 27,7 odsto glasova.

Na nedeljnim lokalnim izborima u Hrvatskoj, u županijama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine više od pet odsto stanovništva, kao i u opštinama i gradovima u kojima su zastupljeni s više od 15 odsto, pripadnici nacionalnih manjina mogli su da biraju i zamenike opštinskih načelnika, gradonačelnika i župana.

Tako se u 73 jedinice lokalne samouprave biralo ukupno 75 zamenika iz redova nacionalnih manjina i pripadnika hrvatskog naroda. Od njih su 39 zamenici iz redova srpske manjine, a prema nepotpunim rezultatima DIP-a, većina izabranih je iz SDŠ-a.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.05.2013. 13:37
Ватикански модификовани егзекутори.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online