Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 08.04.2013.
08:19
Beta A

Milanović: Ćirilica će biti i u Vukovaru

Premijer Hrvatske Zoran Milanović ponovio je da će dvojezične table u Vukovaru biti postavljene posle lokalnih izbora u maju i poručio da zakon mora da se poštuje.

I pored protesta desničara, dvojezične table će biti postavljene u Vukovaru
 

Povodom protesta u Zagrebu protiv uvođenja srpskog jezika i pisma u zvaničnu upotrebu u Vukovaru, Milanović je za Hrvatsku radioteleviziju rekao da se vlada zalaze za poštovanje zakona i da pravo na ravnopravnu upotrebu pisma, pa i ćirlice, garantuje i Ustav.

"To je bio skup protiv Vlade"

Povodom političkih poruka koje su se čule na skupu u organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, Milanović je rekao da je taj skup i zamišljen kao politički protest protiv Vlade što je legitimno. "Ali nemojmo se zavaravati - to je pre svega skup, i isključivo skup, koji je politički motivisan i kojem ova Vlada smeta", ukazao je premijer Hrvatske.

Prema njegovim rečima, zakon dopušta razuman rok za postavljanje dvojezičnih natpisa, pa će to biti posle lokalnih izbora da se, kako je rekao, onima koji žele nemir ne da povod da to iskorišćavaju u političke svrhe na izborima, jer to nije tema izbora u Vukovaru.

"Drago mi je da se u Hrvatskoj u Zagrebu na centralnom trgu ljudi mogu okupiti i protestovati bez obzira što se ne slažemo u političkim stavovima i u vrednosnim opredeljenima i da to prođe mirno i uglavnom civilizovano", dodao je premijer.

Na jučerašnjem skupu su puštani tonski zapisi izveštaja o granatiranju Vukovara 1991. ratnog reportera Siniše Glavaševića koji je ubijen u Vukovaru i kasnije ekshumiran iz masovne grobnice na Ovčari.

Zoran Milanović, premijer Hrvatske

Njegov sin Bojan Glavašević, koji je i pomoćnik ministra branitelja, oštro je kritikovao taj potez organizatora rekavši da je siguran da njegovom ocu ne bi bilo drago da mu se ime koristi u političke svrhe.

"Siniša Glavašević bio je čovek širokih nazora koji je cenio multikulturalnost i bogatstvo svih 26 nacionalnih manjina u našem gradu i siguran sam da ne bi ustao protiv ćirilice", rekao je Glavašević, prenosi Večernji list na svom portalu.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, koji okuplja uglavnom udruženja ratnih veterana, organizovao je juče u Zagrebu protest protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru, ali i u celoj Hrvatskoj na kojem se okupilo više od 20.000 građana iz cele Hrvatske.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.04.2013. 08:43
То Милановићу Србендо!!! Они ће теби на ћирилицу, није им доста што негирају да су Срби!?
Ponedeljak 08.04.2013. 08:26
sto je ne vratite u celoj hrvatskoj? do juce ubice, danas demokrate.
Ponedeljak 08.04.2013. 11:07
Koja bolesno, retardirana nacija uzdignta do vrhunca sovinistickom, fasistickom masturbacijom! Kolektivno ludilo kao u doba dolaska Hitlera na vlast u Njemackoj. Zato nije cudo sto ce Hrvatska biti prva fasisticka drzava u ujedinjenoj Evropi. Popiskim im se u uniju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online