Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 29.03.2013.
17:01
Telegraf A

Tompson, Oliver Dragojević i Zdravko Mamić su Srbi

Poznati etnolog i istoričar Božidar Kljajević, jedan od najboljih poznavalaca srpske nacionalne istorije i porodičnih rodoslova, otkriva za Telegraf da su poznati hrvatski pevači Marko Perković Tompson, Oliver Dragojević, kao i predsednik FK Dinamo Zagreb Zdravko Mamić srpskog porekla iz stare hercegovačke porodice, pišu beogradski mediji. Kljajević, takođe, tvdi da su Zoran Đinđić i Vojislav Šešelj poreklom iz istog plemena.

- Dragojevići su stara hercegovačka porodica. Od njihove loze je i pevač Marko Perković, koji takođe vuče poreklo iz istočne Hercegovine, iz stare srpske porodice. I Zdravko Mamić je srpskog porekla, iz porodice koja slavi Svetog Nikolu. Mogu da se ljute koliko hoće, ali to su stari istraživači zapisali. To je velika istina. Skoro da ne postoji hercegovačka porodica koja se nije razgranala u sve tri vere iz raznoraznih okolnosti – kaže Kljajević.

Istorija ne laže: Zdravko Mamić

- Ne možeš da biraš poreklo. To si što si. Ne možeš ni da biraš oca ni majku. Možeš da izabereš veru, ali to utiču mnogi faktori. Od svog porekla nijadna osoba ne može da pobegne. Radim na osnovu činjenica, istorijski potkovanih dokaza. Nisam vračara – u šali ističe Kljajević.

Dodaje da ga užasavaju istoričari novijeg datuma koji falsifikuju istoriju i koji pričaju bez ikakvog naučnog utemeljenja. Jedna od takvih žrtava je i poznati naučnik Nikola Tesla. Njega su gotovo svi svojatali u poslednjih nekoliko godina, iako o njemu postoje veoma precizni podaci.

- Nikola Tesla je sam o sebi dao podatke, u Americi, u Pitsburgu, u intervju za časopis “Srbobran”, gde mu je sagovornik bio dr Pero Šoć, ministar u Vladi Crne Gore. I tu nema nikakve rasprave. Tesla je rođen u Smiljanu u Lici, a njegovi preci poreklo vode iz Hercegovine, od bratstva Komnenovića. Ta loza, po muškoj liniji, stiže do Pavla Orlovića, barjaktara kneza Lazara u Kosovskoj bici.

On otkriva da su i u novoj političkoj istoriji veliki politički rivali bili iz istog plemena.

- Neobično je kako su u politici radikali i demokrate najviše sukobljavali, a veoma je zanimljivo da pokojni premijer Zoran Đinđić i lider SRS Vojislav Šešelj zapravo potiču od istog plemena, od Nikšića, koji slave svetog Luku. Iz te je loze poteklo mnogo poznatih ljudi – vojvoda Karađorđe, Miša Anastasijević, preci Jovana Skerlića, kraljica Draga, Matija Bećković… – nabraja ovaj istoričar.

POVEZANE VESTI

Petak 29.03.2013. 18:00
Što bi rekli "janjičari". Sve to dolazi iz glave
Petak 29.03.2013. 17:10
Ииххх бре па зар само они ??? а ја мислио сви ''хрвати'' су Српског порекла...!!!
Petak 29.03.2013. 20:05
Svi koji su zadojeni nacionalisti su poreklom Srbi i to je fakt. To se nemoze prepraviti ili izbrisati. A oni nek se osecaju kako hoce. Sto se mene tice takve izdajice su nepotrebne Srpskom rodu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online