Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 12.03.2013.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Ispovest Radinke Vujadinović iz Srebrenice (2): Za spas dece služila krvniku

Pedesetosmogodišnja Radinka Vujadinović prvi put javno priča o događajima iz 1992. godine kada su je, sa još 33 komšija iz sela Čumavići kod Srebrenice, zarobili muslimanski vojnici pod komandom Nasera Orića. Tih nedelju dana pakla u jednom kokošinjcu pamtiće do kraja života, posebno što je poslednja četiri dana zatočeništva bila lični kurir srebreničkog gospodara života i smrti!

Tri nedelje pakla: Radinka Vujadinović

- Tek kasnije sam povezala da sam zapravo bila kurir u pregovorima Orića sa našom vojskom. Par dana ranije, on je poslao jednog mog komšiju, ali iako mu je zapretio glavama žene i dece, ovaj se nije vratio. Onda su mene izvadili iz kokošinjca i doveli kod Nasera. Bilo je tu još ljudi, a on mi je doslovce rekao: "Radenka, sada je 10 sati, ako se ne vratiš do podne, prvo ću ti zaklati najmlađe dete, pa starije i onda redom.

Ne igraj se." Dao mi je kovertu i od tada sam, sledeća tri dana, po tri puta dnevno peške išla od Donjih Potočara do Žutog mosta kod Bratunca i razmenjivala koverte sa oficirima naše vojske - priča ova hrabra žena.


Tog prvog puta, do asfalta Donjih Potočara je stigla zajedno sa Naserom Orićem, u njegovom vozilu.

- Kada sam izašla još jednom mi je pripretio i rekao da kod mosta ne idem levom stranom, jer je minirano. Ni sama ne znam kako sam prošla tih pet-šest kilometara do mosta. Jedino su mi u glavi bila deca, da su ostala tamo i da ne znam šta će sa njima biti. Kada su me prihvatili naši, brže-bolje sam otišla do komande da mi daju drugu kovertu. Pitaju me oni momci hoću li nešto da jedem i pijem. Gde mogu - priča Radinka.

Pročitajte još:

* Ispovest Radinke Vujadinović iz Srebrenice (1): Bila sam Naserov kurir

Ona je tog dana još dva puta išla peške magistralom, ne znajući šta nosi i da li će zateći živu decu i muža. Drugog dana, kaže, padala je jaka kiša, u Donjim Potočarima je zatekla i učitelja koga su muslimani u međuvremenu zarobili.


- Tukli su ga sve do njihove komande. Naser nije bio tu, pa je ovaj njegov zamenik, Hajro Bešić krenuo da divlja. Ludački ga je tukao, a onda, pred mojim očima izvadio nož i preklao ga.


Radenka priča da kada se vratila prvi put u Potočare, Nasera je jedino zanimalo šta je bilo sa prvim "kurirom".
- Nisam smela da kažem da je pobegao da mu decu ne bi pobio, već izmislim da je naleteo na minu i poginuo na licu mesta, ali ga kumim da to ne kaže njegovima. Njemu se lice ozari: "A znao sam. Ne bi me on izdao." Taj Srbin je još živ, ali neću da vam kažem njegovo ime - priča Radinka.

Bilo je i dobrih ljudi

Radinka Vujadinović kaže da nisu svi muslimani iz Srebrenice bili ostrašćeni, te da je bilo dosta onih koji su pokušavali da im pomognu.
- Jedan je imao nadimak Mrki, davao je mojoj deci od svog sledovanja pirinač i piletinu, a jednom i celu pogaču i šaku mrvljenog šećera. Da ga Bog čuva ako je živ - kaže ova žena i navodi primer muslimanske udovice koja je pozvala da umije decu.

 

Terali je i da špijunira

Radinka je zbog svoje dece bila prinuđena da laže kako muslimanske, tako i srpske vojnike.
- Dođem kod naših, a oni me ispituju šta sve muslimani imaju od oružja i mogu li se napasti. Samo mi to još fali. Slažem ih da se ne razumem u puške. Vratim se kod Naserovih, a ovi krenu da me ispituju isto. Ja sve govorim da ne znam, ali da sam videla neke cevčine ko sulundare okrenute ka vamo. To ih je preplašilo - veli Radenka kroz gorak osmeh.

 

Hodža ih tešio

Radinka kaže da je jednog dana u kokošinjac ušao i hodža koga nije poznavala.
- Bio je vrlo ljubazan sa nama. Kaže: "E moja deco lepa, šta smo ovo doživeli. Niko nikome nije kriv, a stradamo. Da Alah da, da vas razmene, da vas ne pobiju. Valjda neće. Halal će dati." A ja samo plačem - seća se ova žena.

Posle tri dana svakodnevnih pregovora, zarobljene Srbe su smestili u zaprežna kola i odveli do Žutog mosta na razmenu.


- Tu smo i saznali da su oni za sve nas tražili četiri svoja poginula borca. Ali, ni to nije prošlo bez problema. Taman da krene razmena, kada ovi odvojiše muškarce. Kažu: "I četnici da dobiju tela, ko mi." Pregovori stali, a u Potočare dođe jedna muslimanka sa pismom. Pita je Naser kako im je među Srbima, a ona odgovara: "Fino se ophode, daju nam i jela i pića, a imamo i televizor." Napisa on nešto i ja odnesem u Bratunac. Htedoh da pođem nazad, a neki Todorović mi kaže: "Ti sada ne ideš, tako smo dogovorili. Sutra će i ostali biti razmenjeni." Tako je bilo - veli na kraju Radinka Vujadinović.

KRAJ

POVEZANE VESTI

Utorak 12.03.2013. 13:00
не поновило се никоме...
Sreda 13.03.2013. 13:45
Нека ми Бог опрости,али мени ова прича "не пије воде"!Једноставно,не верујем да је све истина што је испричала а и није отишла у Хаг да сведочи!?Страх је лажан и то није никакво оправдање!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online