Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 14.12.2012.
02:30
Vesti A

Karabegović na slobodi za 500.000 dolara

Adnanu Karabegoviću iz Melburna, optuženom za prikupljanje terorističkog propagandnog materijala, kod koga su pronađena i uputstva za izradu bombi i oružja za masovna uništenja, Vrhovni sud Viktorije odobrio je u utorak pravo da se brani sa slobode uz položenu kauciju od 500.000 dolara.

Karabegović - sudski crtež Adnana Karabegovića
 


Tokom izuzetno brzog sudskog saslušanja Vrhovni sud prihvatio je da 24-godišnji Adnan Karabegović ispunjava nove i postojeće uslove, da bi se pod izuzetno strogim merama branio sa slobode.


Branilac optuženog barister Majkl O'Koner preneo je sudiji Dejvidu Biču da se njihov zahtev za kauciju zasniva na četiri specifična faktora. Sudu je predočio kako Kruna navodno nema jak slučaj protiv Karabegovića, zbog čega bi trebalo da se prihvati mogućnost eventualnog jednogodišnjeg kašnjenja početka suđenja. Za Karabegovića je rekao da predstavlja prihvatljiv rizik po zajednicu, jer dosad nije bio osuđivan kao i da ima veliku podršku porodice, moguće zaposlenje i ponudu da se u njegovo ime položi kaucija od 500.000 dolara.

Suđenje tek za godinu dana

U sudnici Vrhovnog suda Viktorije Karabegović se pojavio sveže obrijan i u odelu. Tamo su bili prisutni njegov otac i supruga da bi mu pružili podršku. Njegov branilac je tvrdio da bi Krabegović u zatvoru mogao da provede i čitavu godinu dana pre nego što počne suđenje.
- Smataramo da se radi o velikom kašnjenju - rekao je barister O'Koner.

Najjača karta na koju je ipak igrala odbrana, u zahtevu da Karabegović bude pušten uz kauciju, bila je da njegova žena treba uskoro da se porodi i na svet donese prvo dete.


Iako Kruna nije prihvatila sugestije da je njihov slučaj previše slab, tužilac Komonvelta Džeremi Repke prihvatio je da su ispunjeni neophodni uslovi da se Karabegović pusti na uslovnu slobodu do početka suđenja.


Sudija Dejvid Bič odobrio je zahtev Karabegoviću, ali uz izuzetno stroge uslove, među kojima su boravak na stalnoj adresi, javljanje policiji svakog drugog dana, izbegavanje kontakta sa svedocima, da vrati pasoš nadležnima i da ne kontaktira lokalni Islamski centar.


Agenti AFP-a terete Adnana Karabegovića da je kačio banere na nadvožnjacima i ogradama. Na jednom od njih je stajala poruka: Povucite svoje trupe iz muslimanskih zemalja, vi prljave osuđeničke svinje.

Proučavao magazine Al Kaide

Kako se čulo tokom septembarskog ročišta na Prekršajnom sudu u Melburnu, Adnan Karabegović je uhapšen sa posredstvom USB memorijskog čipa na kojem su se nalazili članci iz magazina Al Kaide. Jedan od članaka je nosio naslov "Kako napraviti bombu u kuhinji tvoje majke". U drugom članku, do kojeg je tokom pretresa došla Federalna policija "Otvoren izvor džihada", opisuje kako da se na prednjem delu džipa ili sličnog vozila, postave sečiva ili oštri predmeti, a zatim njim projuri kroz masu što više ljudi. "Drugi članak daje smernice kako da se prikupe informacije i kako podstaknuti ljude sa adekvatnim naučnim znanjem da se uključe u izradu bombe za masovno uništenje."

Na septembarskom saslušanju, na Prekršajnom sudu, izneto je da se čulo kako je Karabegović svom saradniku rekao da veruje da je na meti tajne službe ASIO.


U jednom od zaplenjenih magazina kod Karabegovića, u detalje se opisuje kako izraditi oružje, granate, supstance za omamljivanje, a da se za to materijal može kupiti u običnim prodavnicama alata i bele tehnike.


Kada je u septembru osporavao Karabegovićev zahtev da se brani sa slobode, tužilac Repke je tvrdio da su federalni agenti pronašli uputstva za izradu bombe koja je bila sakrivena iza rama slike u njegovoj kući u Springvejlu.

Pronađene su i imitacije pištolja.


Karabegović je optužen za četiri dela prikupljanja dokumenata koja su povezana sa pripremom i uključenjem osobe u ili pripremu terorističkog dela.


Novo ročište protiv Adnana Karabegovića zakazano je za 8. april 2013.

POVEZANE VESTI

Petak 14.12.2012. 02:59
Bilo gde da zive,muslimani su SLOZNI, i odmah se nasla kaucija od pola miliona $ za njega...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online