Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 03.12.2012.
09:51
jutarnji.hr A

Svinjarija: Hrvat prepisao doktorat Srbina

Hrvatski profesor na Fakultetu za mašinstvo i brodogradnju Univerziteta u Zagrebu Milan Kostelac prepisao je rad svog srpskog kolege Jovana Tepića, zahvaljujući čemu je postao šef katedre. Za rad je, inače, korišćena igračka - dečji vozić i pruga, pa penzionisani profesor Nenad Dujmović smatra da je reč o neviđenoj “svinjariji i kriminalu“.

Do fakultetskih diploma, radnih mesta i doktorskih disertacija u čitavom regionu stiže se... pa, pomalo sumnjivo
 


Kostelac i Tepić, inače iz Novog Sada, 2008. napisali su zajednički naučni rad. Jutarnji list piše da je rad trebalo da bude objavljen u časopisu Famena, jednom od dva ugledna hrvatska lista iz područja mašinstva. Inače, objava radova u tom časopisu nosi bodove za mogućnost napredovanja.


Iako je penzionisani zagrebački profesor Nenad Dujmović, koji je dobio rad na recenziju, mislio da isti nije vredan objave, on je ipak izašao u Fameni, posle čega je Dujmović počeo da istražuje.
 

Osmak može da pobije doktorat

Neke delove doktorata, upozorava prof. Dujmović, mogao bi da pobije malo bolji fizičar iz osmog razreda. Na jednom je mestu, na primer, Tepić prikazao rast otpora vazduha u odnosu na brzinu i, kako stoji u radu, on raste linearno.

- To je stvarno svinjarija, jer otpor je jednak brzini na kvadrat! Naši profesori ne samo da plagiraju, već prepisuju neverovatne gluposti. I nikome ništa - kaže prof. Dujmović.

- Otkrio sam da je gotovo identičan članak objavljen i u drugom časopisu, Strojarstvo (Mašinstvo). Ovoga puta uz Tepića i Kostelca potpisan je bio i kolega Zvonko Herold, da bi i on mogao da dobije bodove za napredovanje! Kriminal! Ustanovio sam takođe da je u Fameni ranije objavljen i članak Tepića i Kostelca, koji je bio prepisan iz Tepićevog doktorata - rekao je Dujmović.


Inače, profesor Dujmović je za rad, kad ga je dobio na recenziju, pomislio “da je čisto smeće“


- Rad je bio o uticaju mase i brzine lokomotive na vrednosti otpora u zavojima. Otpor je pri projektovanju pružnih vozila ključan. U Evropi postoje samo dve laboratorije u kojima se to radi i na to se troše milijarde evra. Zato sam s posebnim zanimanjem uzeo da čitam rad. Ali, ono što sam našao potpuno me obeznanilo - momčići su kupili igračke, voziće kakvim se igraju deca, zaključili su da je taj voz 87 puta manji od stvarnog voza, igrali se na dečjoj pruzi, sve to fotografisali, dobijene vrijednosti pomnožili sa 87 i tako izračunali otpor! Mislio sam da se radi o vicu! Jer kad bi to bilo tačno, momci bi odmah trebalo da dobiju Nobelovu nagradu - u neverici je rekao prof. Dujmović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.12.2012. 10:16
Кад могу преписивати: Имена, језик, културу, што не би и један обични докторат.
Ponedeljak 03.12.2012. 11:22
Ozrenac je sve rekao. Samo da dodam da bi Srbima katolicima vise odgovaralo ime 'falsifikatori' nego 'hrvati'.
Ponedeljak 03.12.2012. 14:57
Хахахахахаххахахахахахахахаххахахахаххахахахахаххахаххххахахахахахахахаххахахахахаххахахахахахаххахахахахаххахахахахахахаххахахахаххахахахахахахаххахахахахахаххахахахахахахаххахахахахахахахаххахахахахаххахахахаха О КАКО ЈЕ ЛЕПО БИТИ ГЛУП. Е Хрвати, па све наше хоћете да присвојите, препишете :) Увек ћете бити најсмешнији народ на свету :) Покатоличене Србенде :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online